Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από τις Κλεισούρες στα Δερβένια
(Η σύζευξη της σλαβοφωνίας και του Ισλάμ στους Πομάκους της Ροδόπης: Μια ιστορική θεώρηση)

Από τις Κλεισούρες στα Δερβένια
"...Έτσι, παρά τη γλωσσική συνάφεια με τους υπηκόους του Βούλγαρου ηγεμόνα, παρέμειναν ενταγμένοι στους βυζαντινούς πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς σχηματισμούς..."

Οι νοτιοσλαβικοί πληθυσμοί που έζησαν στη Ροδόπη κατά τη βυζαντινή και την πρώιμη οθωμανική περίοδο βίωσαν σύνθετους κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Με ιστορική σταθερά την αδιάκοπη προφορική χρήση της Σλαβικής, η ιστορική τους πορεία χαρακτηρίζεται από μία μακραίωνη και πολυσχιδή συσσωμάτωση με τους Γραικούς του Βυζαντίου, από περιόδους σύγκλισης με τους Βουλγάρους της Μεσαιωνικής Βουλγαρίας και από μία καθοριστική ιστορική ασυνέχεια που επήλθε με τον εξισλαμισμό τους κατά τη συμβίωσή τους με τους Οθωμανούς. Οι τρεις αυτοί παράγοντες διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη πολιτισμική και κοινωνική φυσιογνωμία των Πομάκων της Ροδόπης, η οποία εμφανίζει σήμερα δύο χρονικά ετερόκλιτα γνωρίσματα: τη σλαβοφωνία και το ισλάμ.

24χ17 εκ., 375 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.95 (Πομάκοι - Ιστορία)
ISBN: 978-960-467-006-2
ISBN (10ψήφιο): 960-467-006-9
Βάρος: 0.639 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
29.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Παναγιώτης Γ. Παπαδημητρίου εργάζεται ως καθηγητής Φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London) και διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και ως υπότροφος του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον (Princeton) των Η.Π.Α. Συμμετείχε στο Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του Υπουργείου Παιδείας. Το 2003- 2004 συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Μεσαιωνικής Φιλολογίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα της ιστορίας και της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: α) "Οι Πομάκοι της Ροδόπης. Από τις εθνοτικές σχέσεις στους βαλκανικούς εθνικισμούς (1870-1990)", εκδ. Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2003 β) "Τα Πομάκικα. Συγχρονική περιγραφή μιας νότιας τοπικής ποικιλίας της Αναλυτικής Σλαβικής από τη Μύκη Ξάνθης", εκδ. Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2008.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.