Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα στη νέα ιδεολογία των σχολικών βιβλίων

Κοινωνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα στη νέα ιδεολογία των σχολικών βιβλίων
Τα Αναγνωστικά του Δημοτικού, τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου, Ενιαίου και Τεχνικού Λυκείου και ορισμένα ιστορικά εγχειρίδια (του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Ενιαίου Λυκείου) που εκδόθηκαν, κατά τα τελευταία χρόνια, μετά την έγκρισή τους από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αποτελούν το αντικείμενο έρευνας του παρόντος βιβλίου.

Στην έρευνα εντοπίζονται και σχολιάζονται πρώτα τα καθοριστικά στοιχεία της Νέας Ιδεολογίας, με τα οποία γίνεται η επιλογή και η ερμηνεία των κειμένων και των γεγονότων, δηλ. η οικουμενικότητα της σύγχρονης εποχής και σε συνάρτηση με αυτήν, η «πολυπολιτισμικότητα» της ελληνικής κοινωνίας· η ιδέα της ατομικότητας - η αντιεξουσιαστική ελευθερία· η ταξική αντίθεση- οι συλλογικότητες της τάξης και του φύλου σε αντίθεση με την εθνική. Κατόπιν παρουσιάζονται τα εκφραστικά μέσα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την προβολή τους και επισημαίνονται οι (αρνητικές) συνέπειες που έχουν στην διαμόρφωση της κοινωνικής όπως και της ιστορικής / εθνικής συνείδησης ως βασικού στοιχείου της κοινωνικής συνοχής. Σε ιδιαίτερες ενότητες εξετάζονται η προέλευση και οι εκτός της εκπαιδευτικής πραγματικότητας προβαλλόμενες αντιλήψεις της Νέας Ιδεολογίας όπως και η δομή και λειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προκειμένου να τεκμηριωθεί η πρόταση, ότι η μέχρι τούδε παρουσία του ως θεσμού πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο γενικού κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τα εξεταζόμενα βιβλία σύμφωνα με την αναφερόμενη στους σκοπούς της παιδείας συνταγματική επιταγή.

24χ17 εκ., 476 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 370.01 (Εκπαίδευση - Φιλοσοφία και θεωρία )
ISBN: 978-960-467-029-1
ISBN (10ψήφιο): 960-467-029-8
Βάρος: 1.013 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
34.29
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

30.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Τουλουμάκος διδάσκει Αρχαία Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε συνθετικά έργα και ειδικές μελέτες έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κοινωνική και την πολιτική ιστορία. Παράλληλα ασχολείται με προβλήματα του Ελληνισμού της Διασποράς. Είναι εκδότης των Πρακτικών των Πανελληνίων Συνεδρίων για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και συνεκδότης των περιοδικών "Μακεδονικά", "Τεκμήρια" και "Έρευνα και εκπαίδευση".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.