Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα του Ιεροεθνισμού και οι πρωτοπόροι του: Σεραφείμ ο Μυτιληναίος ci. 1667-ci. 1735

Το πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα του Ιεροεθνισμού και οι πρωτοπόροι του: Σεραφείμ ο Μυτιληναίος ci. 1667-ci. 1735
Οι απαρχές του 18ου αιώνα χαρακτηρίζονται από τις πρώτες οργανωμένες πολιτικές δραστηριότητες των Ελλήνων για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Στα πλαίσια αυτά, θεμελιώδη ρόλο θα διαδραματήσει η εταιριστική πατριωτική οργάνωση, η οποία θα αποτελέσει και το προοίμιο των συλλογικών αγώνων των Ελλήνων για εθνική χειραφέτηση. Ο λόγιος ιερομόναχος Σεραφείμ ο Μυτιληναίος και το κίνημα του Ιεροεθνισμού εμφανίζονται ιστορικά ως οι δυο κύριες συνιστώσες της εταιριστικής αυτής κίνησης, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο, για την πνευματική και υλική απελευθέρωση των Ελλήνων.

Η ορθοδοξο-κεντρική αυτή προσέγγιση θα χαρακτηρίσει ιστορικά την προαναφερθείσα πολιτική δραστηριότητα, η οποία θα βασιστεί σε εταιρικά πρότυπα για την επίτευξη των κοσμικών στόχων της.

Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται, τόσο η πολύπλευρη προσωπικότητα του λογίου ιερομόναχου Σεραφείμ Μυτιληναίου (ci. 1667-ci. 1735), ως πρωτεργάτη της οργανωμένης πολιτικής δραστηριότητας των υποδούλων Ελλήνων, βάσει ανεκδότων αλλά και εκδοθέντων αρχειακών πηγών, όσο και η πολυσχιδής ανάπτυξη του κινήματος του Ιεροεθνισμού, μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

24χ17 εκ., 275 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 320.54 (Εθνικισμός), 938.482 (Νεοελληνικός διαφωτισμός ), 322.1 (Πολιτική και θρησκεία)
ISBN: 978-960-467-002-4
ISBN (10ψήφιο): 960-467-002-6
Βάρος: 0.597 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
25.33
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κυριάκος Κ. Παπουλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε θεολογία στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Παρισίων "Άγιος Σέργιος" και νεοελληνική φιλολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών Παρισίων (INALCO). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Universite de Paris IV - La Sorbonne), απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, με Άριστα (Summa cum Laude), κατά το έτος 2000. Παράλληλα, υπήρξε υπότροφος του Γαλλικού Κράτους και των ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Α. Ωνάση. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), κατά τα έτη 2001-2002 και 2003-2004 και ως ερευνητικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας), κατά την περίοδο 2005-2007. Σήμερα, εργάζεται ως Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Adam Mickewicz (Σχολή Νέων Γλωσσών και Λογοτεχνιών, Ινστιτούτο Γλωσσολογίας) στο Poznan της Πολωνίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.