Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ημερολόγιον περί του Μακεδονικού Αγώνος
Συγγραφέας:   Αριστείδης Ο. Τσούλος


Ημερολόγιον περί του Μακεδονικού Αγώνος
Το ημερολόγιο που ακολουθεί, γράφηκε σε τετράδια με μελάνι μετά τον Μακεδονικό Αγώνα, από σημειώσεις που είχε κρατήσει ο Αριστείδης Τσούλος κατά τη διάρκειά του. Δυστυχώς σώζεται ένα μόνον τετράδιο, λίγες σελίδες από τον μήνα Μάρτιο 1907, και από 2 Ιουνίου έως και 16 Ιουλίου 1907.

(από τον πρόλογο της Γιώτας Γ. Σφυρή, Εγγονής του Αριστείδη Τσούλου (κόρη της πρωτότοκης κόρης τον Κωνσταντίνας Τσούλου-Σφυρή)

21χ14 εκ., 70 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.664 (Μακεδονία - Ιστορία - 1909-1918)
ISBN: 978-960-467-026-0
ISBN (10ψήφιο): 960-467-026-3
Βάρος: 0.152 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
7.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.65
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσούλος, Αριστείδης Ο.
Ο Αριστείδης Οδ. Τσούλος, γεννήθηκε το 1880 στον Ψηλόβραχο Ευρυτανίας, από εύπορη οικογένεια της περιοχής. Από τον Μάρτιο του 1907 έως και τον Ιούλιο του 1908, μετέσχε ενεργά στον Μακεδόνικο Αγώνα, όπως και άλλοι αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού. Ανέπτυξε στην περιοχή Κορεστίων σπουδαία δράση, αφού η Τουρκική Κυβέρνηση τον επεκήρυξε αντί εκατό (100) τουρκικών λιρών όπως και το βουλγαρικό κομιτάτο τον είχε επικηρύξει με μεγάλο χρηματικό ποσό. Όταν έληξε ο Μακεδόνικος Αγώνας ο Αριστείδης Τσούλος επέστρεψε στο Σύνταγμά του, όπου προήχθη επί στρατιωτική αρετή, "ανδραγαθείσας εξόχως εις τα Μακεδόνικα εδάφη" κατά τα στρατιωτικά έγγραφα. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 υπηρετών στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων. Την 29ην Νοεμβρίου 1912 στα Πέστα της Ηπείρου, μαχόμενος κατά των Τούρκων, τραυματίστηκε βαριά, καθώς όρθιος στην πρώτη γραμμή έκανε έφοδο κατά του εχθρού. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την 21.6.1918 ανέλαβε την διοίκηση του 1ου Τάγματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Το υπό την διοίκησήν του Τάγμα ανέλαβε υπηρεσίες στην πρώτη γραμμή στους τομείς Πρέσπας-Περιστερίου. Μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας και με τον απελευθερωτή ελληνικό στρατό, μπήκε το 1919 στη Σμύρνη. Την 22αν Ιουλίου 1920, σαν Λοχαγός του 31ου Συντάγματος Πεζικού, εκτελών καθήκοντα Διοικητού Τάγματος έλαβε μέρος στη μάχη Τσάμ Τσιφλίκ και επέδειξε γενναιότητα και αυταπάρνηση, συντελέσας μεγάλως στην καταδίωξη και συντριβή του εχθρού, σύμφωνα με τα στρατιωτικά έγγραφα της Μεραρχίας Κυδωνιών, και του απενεμήθη ο Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως. Μετά την εκστρατεία της Μικράς Ασίας, από 1 Φεβρουαρίου μέχρι τέλους 1922 ήταν Διοικητής Τάγματος Προκαλύψεως περιοχής Διδυμοτείχου και κατόπιν στην Αλεξανδρούπολη, προς συγκρότηση του 1ου τάγματος του 61ου Συντάγματος ασφαλείας σιδηροδρομικών γραμμών υπαίθρου χώρας Δυτικής και Ανατολικής Θράκης. Μετά τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, υπηρέτησε στο Μεσολόγγι. Παντρεύτηκε στο Μεσολόγγι την Μαρία Τσιτσέ του Παναγιώτη από αρχοντική οικογένεια του Μεσολογγίου. Στο γάμο παρέστησαν προσωπικότητες της ιερής πόλης, μεταξύ των οποίων και ο Νικόλαος Τρικούπης (απόγονος της ιστορικής οικογένειας), και όλοι οι Αξιωματικοί του 39ου Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου. Διετέλεσε Στρατιωτικός Διοικητής Ναυπάκτου και Επαρχίας Ναυπακτίας, Φρούραρχος Πατρών και Φρούραρχος Μεσολογγίου. Πέθανε στο Μεσολόγγι το 1934 με το βαθμό του Συνταγματάρχη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.