Η επιβοηθητική συνέντευξη κατά την πρώτη συνεδρία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η επιβοηθητική συνέντευξη κατά την πρώτη συνεδρία

Η εμπλοκή του πελάτη και η εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης

Sara F. Fine

Paul H. Glasser

Το παρόν πρακτικό εγχειρίδιο για υποστηρικτικά επαγγέλματα είναι ένας πολύ εύχρηστος και εύκολα κατανοητός οδηγός τόσο για έμπειρους όσο και για αρχάριους επαγγελματίες. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα αναγκαία βήματα κατά τη σημαντική πρώτη συνάντηση με το συμβουλευόμενο. Οι συγγραφείς προσεγγίζουν τις υποχρεώσεις του επαγγελματία κατά την πρώτη συνέντευξη προσφέροντας μια επισκόπηση σχετικά με το τι σημαίνει θεραπευτική / συμβουλευτική διαδικασία και τι μπορεί κανείς να περιμένει από τους συμβουλευόμενους, τόσο από αυτούς που προσέρχονται εθελούσια, όσο και από αυτούς που παραπέμπονται παρά της θέλησή τους για βοήθεια.
Το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, τα βασικά πρακτικά θέματα της θεραπείας / συμβουλευτικής παρέμβασης, όπως π.χ. ο ρόλος συμβούλου-συμβουλευομένου, το φυσικό πλαίσιο, η επικοινωνιακή δυναμική, η αξιολόγηση και η διάγνωση, η τήρηση αρχείου, οι στόχοι και τα συμβόλαια και η εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης.
Ξεχωριστά κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται σε ειδικά θέματα, όπως π.χ. εργασία με ζευγάρια και οικογένειες, ο ρόλος της κουλτούρας και της εθνικότητας, ο χρόνος και ο τρόπος παραπομπής θεραπευομένων / συμβουλευομένων με σοβαρά προβλήματα, ως και νομικά και ηθικά ζητήματα. Παρότι το βιβλίο είναι αρκετά γενικό για χρήση από τους διάφορους επαγγελματίες, οι συγγραφείς δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικούς θεσμούς παρέμβασης και υποστήριξης, όπως οι υπηρεσίες προστασίας παιδιών, οι υπηρεσίες παρέμβασης σε περιπτώσεις κρίσεων και οι υπηρεσίες επανόρθωσης της συμπεριφοράς.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σπύρος Α. Κρίβας (Επιμέλεια)

Ο Σπύρος Κρίβας είναι καθηγητής Συμβουλευτικής και Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής αντικείμενα: Συμβουλευτική Ψυχολογία, Συμβουλευτική για τη Σταδιοδρομία, Το Επάγγελμα και ο Επαγγελματισμός των Εκπαιδευτικών, Μελέτη των Ανθρωπίνων Συστημάτων, Σύγχρονη Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη, Θεωρία και Πράξη της Οικολογικής-Συστημικής Παιδαγωγικής

Σπύρος Α. Κρίβας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Σπύρος Κρίβας είναι καθηγητής Συμβουλευτικής και Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής αντικείμενα: Συμβουλευτική Ψυχολογία, Συμβουλευτική για τη Σταδιοδρομία, Το Επάγγελμα και ο Επαγγελματισμός των Εκπαιδευτικών, Μελέτη των Ανθρωπίνων Συστημάτων, Σύγχρονη Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη, Θεωρία και Πράξη της Οικολογικής-Συστημικής Παιδαγωγικής

Ανδρέας Μπρούζος

Ανδρέας Μπρούζος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ανδρέας Μπρούζος γεννήθηκε το 1960 στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων. Σπούδασε Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, όπου το 1985 έλαβε το πτυχίο "Diplompadagoge". Το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου "Johann-Wolfgang-Goethe" της Φρανκφούρτης. Από το 1983 έως το 1985 εκπαιδεύτηκε στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική στην "Εταιρεία Επιστημονικής Διαλογικής Ψυχοθεραπείας" (Gesellschaft fur wissenschaftliche Gesprachspsychotherapie). Από το 1983 έως το 1990 εργάστηκε στη Λαϊκή Επιμόρφωση του κρατιδίου της Έσσης/Γερμανία ως επιμορφωτής και επιμορφωτής επιμορφωτών. Εργάστηκε επίσης στην Υπηρεσία Νεότητας της Φρανκφούρτης με μαθητές που αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς επίσης ως σύμβουλος των γονιών τους (1985-1990). Παράλληλα, από το 1986 έως το 1990 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο "Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνή Παιδαγωγική Έρευνα" (Deutsches Institut fur Internationale Padagogische Forschung). Το 1992 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει γράψει τα βιβλία: Schulberatung in Griechenland: Eine Untersuchung uber Beratungsbed urfnisse von Schulern der Lyzeen, Nomos Verlagsgessellschaft 1990, Ο Εκπαιδευτικός ως Λειτουργός Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού: Μια Ανθρωπιστική Θεώρηση της Εκπαίδευσης, Λύχνος 1995 (1998 Β΄ έκδοση), Schule im Urteil deutscher und griechischer Oberstufenschuler(innen): Eine vergleichende Betrachtung, DIPF 1998. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς: Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Η Προσωπικότητα και το Έργο του Εκπαιδευτικού, Η Παιδαγωγική Σχέση, Μονοθέσια και Ολιγοθέσια Σχολεία. Στις περιοχές αυτές έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Sara F. Fine (Συγγραφέας)

Η Dr. Sara F. Fine είναι ψυχολόγος και διδάσκει θεωρία και πράξη της συμβουλευτικής, δυναμική της ομάδας και οργανωσιακή ψυχολογία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Pittsburg. Έχει επίσης ιδιωτικό γραφείο και παρέχει συμβουλές σε οργανισμούς, οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια εκπαίδευσης στην επικοινωνία, τη συμβουλευτική και άλλα σχετικά αντικείμενα στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, από τη Μέση έως και την Άπω Ανατολή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Paul H. Glasser (Συγγραφέας)

Ο Dr. Paul H. Glasser είναι διαπρεπής καθηγητής στη σχολή Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Είναι πεπειραμένος στο χώρο της κοινωνικής εργασίας, με μεγάλη εμπειρία στην πράξη του χώρου αυτού, και ένα από τα παλαιότερα μέλη της σχολής όσον αφορά την εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών. Ήταν κοσμήτορας δύο σχολών της Κοινωνικής Εργασίας για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι εξειδικευμένος στην εργασία με ομάδες και οικογένειες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ε. Αθανασοπούλου (Μεταφραστής)


Κ. Κατσιβάρδα (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
347
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.531 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση