Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μεταρρύθμιση και αντίδραση
(Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απέναντι στις εκπαιδευτικές αλλαγές: 1899-1926)

Offer
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελούν οι προσπάθειες εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα στο χρονικό διάστημα 1899-1926 και η αντιμετώπισή τους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εφαρμόζοντας, στο βαθμό που της επιτρέπει η εξέταση των αρχειακών τεκμηρίων, τη διαχρονική συγκριτική προσέγγιση, η μελέτη επιχειρεί να παρακολουθήσει με χρονολογική σειρά τις αντιδράσεις, τις θέσεις και τις αποφάσεις του καθηγητικού σώματος του Πανεπιστημίου, καθώς και τις τυχόν μεταβολές των απόψεών του, στο βαθμό που υπάρχουν, απέναντι στα μεταρρυθμιστικά εκπαιδευτικά γεγονότα, προκειμένου να κωδικοποιήσει και να ερμηνεύσει τη «γλώσσα» της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία την ενοποιεί και τη συγκροτεί ως συλλογικό φορέα δράσης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνιστά μία μικροϊστορία του πανεπιστημιακού θεσμού, με κύρια πηγή τα αρχεία και τα πρακτικά των Σχολών. Στο επίπεδο αυτής της «μικροϊστορίας», η έρευνα εστιάζει κυρίως στη Φιλοσοφική Σχολή και επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο που η Σχολή αυτή παίζει ως μακρο-φορέας δράσης και οι καθηγητές της ως μεγα-φορείς, σε σχέση με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις/αλλαγές που συμβαίνουν ή που επιχειρούνται. Στην εξεταζόμενη χρονική περίοδο, όπου μία σειρά μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων λαμβάνουν χώρα και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, η Φιλοσοφική Σχολή διατυπώνει έναν λόγο που αφορά στο σύνολο της εκπαίδευσης διατηρώντας μία σταθερή και ενιαία στάση, η οποία κατ΄ ουσίαν εκπορεύεται, σε μεγάλο βαθμό, από το σώμα των καθηγητών που κατέχουν την ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα.

24χ17 εκ., 341 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Τεκμήρια - Μελέτες Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 378.149 5 (Πανεπιστήμια - Ελλάς), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική), 370.094 95 (Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Σήφης Μπουζάκης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-01-1217-7
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1217-7
Βάρος: 0.739 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
20.99
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.53
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Περσεφόνη Α. Σιμενή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (1987-1991). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Τμήμα (1993-1996) και έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής, με δύο κατευθύνσεις: α) Εκπαιδευτική πολιτική, εκπαιδευτικός σχεδιασμός και διοίκηση, και β) Σχολική Ψυχολογία και Συμβουλευτική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (2002-2004). Το 2007 υποστήριξε τη διατριβή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και αναγορεύτηκε διδάκτορας με άριστα. Είναι συνεργάτις του Εργαστηρίου Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ). Έχει ανακοινώσει ερευνητικές της εργασίες σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Ως δασκάλα έχει εργαστεί στην ιδιωτική (1996-1998) και στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (από το 1998 έως σήμερα).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.