Ελληνική ναυτιλία, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελληνική ναυτιλία, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα

Στρατηγικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού

Συλλογικό έργο

Γιάννης Θεοτοκάς

Αθανάσιος Α. Πάλλης

16.60€ -30% 11.59€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600112221

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Gutenberg

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συμβολή στη μελέτη των παραγόντων ανάπτυξης της ναυτιλίας στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς μελετά και αξιολογεί το ρόλο των Ελλήνων ναυτικών στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο πεδίο απαιτεί συστηματική επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση, καθώς οι Έλληνες ναυτικοί διαδραματίζουν και στις μέρες μας σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού, την ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά ναυτικής εργασίας, το βιβλίο επιχειρεί με διεπιστημονική προσέγγιση να δείξει ότι για την εκτίμηση του πραγματικού κόστους της ναυτεργασίας είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας ορθολογικής προσέγγισης που να λαμβάνει υπόψη της τόσο το κόστος μισθοδοσίας, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ναυτικών, τα οποία, τελικά, διαμορφώνουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι για την αξιολόγηση της συμβολής των Ελλήνων ναυτικών στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας είναι απαραίτητη η εξέταση του κόστους μισθοδοσίας τους υπό το πρίσμα της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς τους και της συμβολής τους στην αποτελεσματικότερη μακροχρόνια απόδοση των πλοίων αλλά και των επιχειρήσεων. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για διατήρηση και αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της εργασίας τους, οι συγγραφείς αναλύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που σήμερα εφαρμόζονται από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αναφορικά με τη διαχείριση του ναυτεργατικού δυναμικού τους και προτείνουν ένα πλαίσιο μέτρων πολιτικής που ενισχύουν το ναυτικό επάγγελμα και περαιτέρω την αειφόρο ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας στις διεθνείς αγορές

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Θεοτοκάς (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Θεοτοκάς γεννήθηκε το 1965 στη Χίο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο οποίο εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, με ειδίκευση στη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο, στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην οργάνωση, τη διοίκηση και τις στρατηγικές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Α. Πάλλης (Συγγραφέας)

Ο Αθανάσιος Α. Πάλλης διδάσκει στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Τσαμουργκέλης

Γιάννης Τσαμουργκέλης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1960. Αποφοίτησε από το Οικονομικό της Νομικής το 1986. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1987, ενώ το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ (D.Phil) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Δίδασκε στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ ήταν στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων την τριετία 1993-1996 και αμέσως μετά (1996-1997) ανέλαβε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης στον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά. Την τριετία 1999-2002 βρέθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής, κατόπιν του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Τράπεζα (2002-2004) και Διευθυντή Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (2004-2005). Την διετία 2006-2008 εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, της Ένωσης Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και της ναυτιλιακής εταιρίας Naftotrade Shipping and Commercial SA. Από το 2010 εκτελούσε χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης είχε εργασθεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Τραπεζών. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαΐου 2016, σε ηλικία 56 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Β. Λεκάκου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Β. Λεκάκου διδάσκει στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Συριόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Συριόπουλος είναι Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.57 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση