Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νεμέων άθλων διήγησις
("Νεμεάται": 286 Νεμεονίκες της αρχαιότητας)
Συγγραφέας:   Γιώργος Π. Κωστούρος


Νεμέων άθλων διήγησις
Η «Νεμέων άθλων διήγησις» συνεχίζεται στον παρόντα Δεύτερο Τόμο, με την καταγραφή 286 Νεμεονικών της Αρχαιότητας, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 6ο π.Χ. μέχρι και τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Όπως είναι γνωστό οι Νέμεοι αγώνες ιδρύθηκαν το 1251 π.Χ. (βλ. σχόλ. 1 Α΄ Τόμου), εντάχθηκαν στον κύκλο των τεσσάρων ιερών στεφανιτών πανελλήνιων αγώνων της «αρχαίας περιόδου» (Ολύμπια, Πύθια, Νεμέα, Ίσθμια) το 573 π.Χ. και τελούνταν στη Νεμέα μέχρι τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα. Μετά το 415 π.Χ., χρονιά κατά την οποία ο ναός του Νεμείου Διός υπέστη βίαιη καταστροφή για άγνωστους λόγους, οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Άργος μέχρι τη δεκαετία 340-330 π.Χ. Από τότε, με μακεδονική μάλλον πρωτοβουλία, οι αγώνες επέστρεψαν στη Νεμέα για διάστημα μικρότερο των 60-70 χρόνων, αφού από το 271 π.Χ. μεταφέρθηκαν οριστικά στο Άργος, όπου και τελούνταν έκτοτε μέχρι και την κατάργηση τους περί τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Μόνο κατά το έτος 235 π.Χ. ο Άρατος ο Σικυώνιος, από αντιπαλότητα προς τους Αργείους και για λόγους αντιπερισπασμού, προσπάθησε ευκαιριακά να επαναφέρει τους αγώνες στη Νεμέα και κατάφερε, εκείνη τη χρονιά να πραγματοποιηθούν τα Νεμέα και στο Άργος και στην κοιτίδα τους τη Νεμέα, χωρίς όμως συνέχεια. [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα)


Σημείωση: Η τιμή αφορά το set των δύο τόμων. Κεντρική διάθεση: Γιώργος Κωστούρας, Σαλαμίνος 8, 205 00 Νεμέα τηλ.: 27460 23461.

24χ17 εκ., 286 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 2 από 2
ISBN Set: 960-92635-0-Χ
ISBN13 Set: 978-960-92635-0-4
Ταξινόμιση DDC: 930.138 (Ελλάς - Αρχαιότητες), 796.09 (Αθλητισμός - Ιστορία)
ISBN: 978-960-92635-2-8
ISBN (10ψήφιο): 960-92635-2-6
Βάρος: 0.836 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
50.96
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κωστούρος, Γιώργος Π.
Ο Γιώργος Κωστούρος του Παναγιώτη και της Αγγελικής γεννήθηκε το 1956 στη Νεμέα, όπου και τέλειωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Τα εκτός επαγγέλματος ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της αρχαιολογίας, της αρχαίας και νεότερης ελληνικής γραμματείας, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης, ιδιαίτερα της Πελοποννήσου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο Δελτίο του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών, του οποίου είναι μέλος, στις εφημερίδες «Κορινθιακή Πορεία» και «Σικυωνία» και στα περιοδικά «Αίπυτος», «Έπαθλο» και «Γεωτρόπιο» Ελευθεροτυπίας. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Αναβίωσης των Αρχαίων Νεμέων Αγώνων, του Συλλόγου "Αέθλιος" που διοργανώνει το διεθνή αγώνα αντοχής από την Αρχαία Νεμέα στην Αρχαία Ολυμπία και του Σωματείου "Οφέλτης, ο φίλος της Νεμέας", το οποίο ενισχύει την αναστήλωση του ναού του Νεμείου Διός. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά πολιτιστικά και αναπτυξιακά συνέδρια και έχει διατυπώσει σχετικές απόψεις σε ανάλογες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις. Έχει επίσης λάβει μέρος ως αφηγητής σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα τους αρχαίους Νέμεους Αγώνες, το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα του κρατικού κινεζικού τηλεοπτικού δικτύου CCTV, εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου του 2008 και στο πλαίσιο προγράμματος των διοργανωτών τους με τίτλο «One World, One Dream».

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.