Θερβάντες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θερβάντες

Ο συγγραφέας πίσω από τον ήρωα

Andres Trapiello

19.27€ -27% 14.07€

Για τον δον Κιχώτη τα ξέρουμε όλα. Μας τα αφηγήθηκε με λεπτομέρειες ο Θερβάντες και στη συνέχεια τα ανέλυσαν τα εκατοντάδες βιβλία των μελετητών του έργου του. Για τον ίδιο τον Θερβάντες, όμως, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε. Η ζωή του συγγραφέα του δον Κιχώτη εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Δεν ξέρουμε πολλά για όλα όσα τράβηξε, ενώ αγνοούμε παντελώς ό,τι αφορά την ιδιωτική του ζωή ή το χαρακτήρα του. Ο Θερβάντες έχει τόσες ζωές όσες και οι εκατοντάδες βιογραφίες του που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο.
Ο Αντρές Τραπιέγιο γράφει τη βιογραφία του μεγάλου ισπανού δημιουργού με τη φιλοδοξία να ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες! Αφηγείται όλες τις ζωές του Θερβάντες, τις γνωστές και τις άγνωστες, εκείνες που έζησε αλλά μας είναι άγνωστες, εκείνες που θα μπορούσε να είχε ζήσει και δεν έζησε, από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι το μακρινό 1616 που άφησε την τελευταία του πνοή. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα συναντήσει τη ζωντάνια που χαρακτηρίζει τη ζωή του Θερβάντες και θα διαβάσει πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί αλλού. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

... Η ζωή του Θερβάντες, όπως είναι γνωστό, σημαδεύτηκε από πολυάριθμα ατυχή περιστατικά. Όσον αφορά το χρόνο και το χώρο, γνωρίζουμε ότι η Ισπανία εκείνης της εποχής ήταν ταυτόχρονα η Ισπανία της αυτοκρατορίας, των μεγάλων κατακτήσεων, της αγιοσύνης και του Χρυσού Αιώνα από τη μία, αλλά και της πείνας, της επαιτείας, των λοιμών, των καθημερινών δολοφονιών, της Ιεράς Εξέτασης και του θρησκευτικού σκοταδισμού, της πειρατείας, της γραφειοκρατίας και της δικαστικής διαφθοράς, των αγκυλωμένων δομών και της σκλαβιάς από την άλλη. Ο ίδιος ο Θερβάντες υπέφερε αρκετά από αυτά τα δεινά αλλά, παρ` όλα αυτά, μας κληροδότησε ήρωες που το μεγαλύτερο ανθρώπινο χάρισμά τους ήταν ότι έψαξαν και βρήκαν ικανοποίηση στις αντιξοότητες και στις δυσκολίες, βολή στη στενότητα και ελπίδα στις αόρατες δυνάμεις που κινούσαν τα νήματα της σκοτεινής ύπαρξής τους. Θα μπορούσε να έσταζε χολή, όσον αφορά και το συναίσθημα και το γράψιμό του. Παρ` όλα αυτά, δεν δηλητηρίασε το πρώτο και δεν έχασε την αμεσότητά του στο δεύτερο. `Απλότητα`: έτσι ονόμασε ο ίδιος όλα αυτά. ...


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Μεταφραστής)

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Μεταφρασεολογία και Ισπανική Λογοτεχνία. Διδάσκει επίσης Δημιουργική Γραφή και Ισπανική Λογοτεχνία στο ΕΑΠ, και Μετάφραση στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μετάφρασης και Διερμηνείας του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγας (Ισπανία). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Ουναμούνο, Γκαρθία Λόρκα, Χιρόντο, Σάμπατο, Αλτολαγκίρε, Βάθκεθ Μονταλμπάν, Γιαμαθάρες, Τσίρμπες, Μπράις Ετσενίκε, Μπρίνες, Γκαμονέδα, μεταξύ άλλων. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Ελληνοϊσπανικό και ισπανοελληνικό Γλωσσάριο αθλητικών όρων" (Εκδόσεις Πατάκης, 2007), "Mini71cuentos. Ανθολογία ισπανόφωνου μικροδιηγήματος" (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2012), "(Α)πειθαρχία των λέξεων" (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2014), "Σπιράλ ιστορίες" (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2017). http://konstantinos-paleologos.blogspot.gr

Andres Trapiello

Andres Trapiello (Συγγραφέας)

Ο Αντρές Τραπιέγιο γεννήθηκε το 1953 στη Μανθανέδα δε Τορίο της επαρχίας της Λεόν στη βόρεια Ισπανία. Είναι πεζογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος. Στους περισσότερους από πενήντα τίτλους που έχει εκδώσει ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα El buque fantasma (Διεθνές Βραβείο Μυθιστορήματος Ρlaza & Janes, 1992) και Los amigos del crimen (Βραβείο Nadal, 2003), η συλλογή δοκιμίων Las armas y las letras (Βραβείο Don Juan de Borbon, 1995) και η ποιητική συλλογή Acaso una verdad (Εθνικό Βραβείο Κριτικών, 1993). Από το 1990 και υπό τον γενικό τίτλο Salon de pasos perdidos, δημοσιεύει τα ημερολόγιά του τα οποία βρίσκονται ήδη στον δέκατο πέμπτο τόμο. Ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
258
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.581 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση