Μετά τα μεσάνυχτα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μετά τα μεσάνυχτα

Νουβέλα

Daphne Du Maurier

11.16€ -24% 8.48€

"Μην κοιτάξεις" είπε ο Τζον στη γυναίκα του, "αλλά δυο τραπέζια πιο πέρα κάθονται δύο γεροντοκόρες που προσπαθούν να με υπνωτίσουν".
Η Λόρα, μπαίνοντας αμέσως στο νόημα, προσποιήθηκε με κομψό τρόπο ότι χασμουριέται κι ύστερα τέντωσε πίσω το κεφάλι της σαν να αναζητούσε στον ουρανό ένα ανύπαρκτο αεροπλάνο.
"Ακριβώς πίσω σου" πρόσθεσε ο Τζον. "Γι΄ αυτό δεν πρέπει να γυρίσεις αμέσως - θα προδοθείς".
Η Λόρα έκανε το αρχαιότερο κόλπο του κόσμου, έριξε κάτω την πετσέτα της κι έπειτα έσκυψε και τη μάζεψε ψαχουλευτά από τα πόδια της, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά πάνω από τον αριστερό της ώμο καθώς ανασηκωνόταν. Ρούφηξε τα μάγουλά της, το πρώτο φανερό σημάδι ότι κρατιόταν με το ζόρι να μη γελάσει, και χαμήλωσε το κεφάλι.
"Λάθος, δεν είναι γεροντοκόρες" είπε. "Είναι δίδυμοι γέροι μεταμφιεσμένοι".
Η φωνή της έσπασε προς το τέλος, προμήνυμα για μια επαπειλούμενη κρίση ασυγκράτητου γέλιου και ο Τζον έσπευσε να ξαναγεμίσει με κιάντι το ποτήρι της. [...]


Η ιστορία στρέφεται γύρω από ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι με δύο παιδιά. Έχοντας χάσει πρόσφατα τη μικρή τους κόρη από μηνιγγίτιδα ο Τζον και η Λόρα βρίσκονται στη Βενετία για να ξεχάσουν. Εκεί συναντούν δύο ηλικιωμένες δίδυμες αδελφές, η μία εκ των οποίων είναι τυφλή. Οι γυναίκες αυτές υποστηρίζουν πως η τυφλή αδελφή είναι μέντιουμ και βλέπει το κοριτσάκι μαζί με τους γονείς του. Η Λόρα χαίρεται ιδιαίτερα με αυτό, αλλά ο Τζον αντιμετωπίζει τις δύο γυναίκες με σκεπτικισμό. Σύντομα οι εξελίξεις ξεφεύγουν από τον έλεγχο του ζευγαριού, για να καταλήξουν σε ένα τέλος που συγκλονίζει τον αναγνώστη. Η νουβέλα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Νίκολας Ρεγκ, με τίτλο "Don΄t Look Now" και πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την Τζούλι Κρίστι. Την ταινία αυτή την κατατάσσουν ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες του βρετανικού κινηματογράφου.

Γωγώ Αρβανίτη (Μεταφραστής)


Daphne Du Maurier

Daphne Du Maurier (Συγγραφέας)

Η Δάφνη ντι Μωριέ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1907 αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Κορνουάλη. Ήταν κόρη του γνωστού ηθοποιού Τζέραλντ ντι Μωριέ και εγγονή του σκιτσογράφου και συγγραφέα Τζορτζ ντι Μωριέ. Άρχισε από πολύ μικρή να γράφει. Το πρώτο της βιβλίο, "Το αξιαγάπητο πνεύμα", κυκλοφόρησε το 1931. Έναν χρόνο αργότερο παντρεύεται τον στρατηγό σερ Φρέντερικ Μόνταγκιου Μπράουνινγκ, με τον οποίο θα κάνει τρία παιδιά. Έγραψε τριάντα τέσσερα βιβλία, δεκαεπτά μυθιστορήματα και πολλά διηγήματα, και αρκετά από τα έργα της μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. "Η ταβέρνα της Τζαμάικα" (1936), που έγινε ταινία από τον Χίτσκοκ, "Ρεβέκκα" (1938), επίσης από τον Χίτσκοκ, "Η εξαδέλφη μου Ραχήλ" (1951), από τον Χένρυ Κόστερ, "Μην κοιτάζεις τώρα" (1971), από τον Νίκολας Ρεγκ. Το 1969 τιμήθηκε με τον τίτλο της Dame Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε στην Κορνουάλη, στο Κιλμάρθ, το 1989.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
18x13
Βάρος:
0.15 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Ένα συγκλονιστικό εκτεταμένο διήγημα με…

★ ★ ★ ★

Ένα συγκλονιστικό εκτεταμένο διήγημα με αναπάντεχο τέλος. Τα λόγια είναι πραγματικά περιττά. Το ζευγάρι, οι γριές, ο άντρας που βλέπει τον θάνατό του αλλά αναστατώνει την αστυνομία και τα ξενοδοχεία της Βενετίας από ένα λάθος, τέλειο, από τα καλύτερα. Πάνος Τουρλής

Panos T.
(Αναρτήθηκε στις 09/09/2012)