Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
(Ανίχνευση, παρασκευή, νομοθεσία, βιοασφάλεια (μελέτη αστοχίας))

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Οι διαρκώς αυξανόμενες διατροφικές κρίσεις (π.χ. διοξίνες, φυτοφάρμακα, κακή ποιότητα εμφιαλωμένων νερών, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα) και η κλιμακούμενη δυσπιστία του καταναλωτή αποτέλεσαν τους κύριους λόγους για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. Το παρόν βιβλίο αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για τις αρχές που πρέπει να διέπουν την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (ΓΤΤ) και τη διαχείριση της επικινδυνότητας των τροφίμων αυτών. Δίνονται πολλά παραδείγματα τέτοιων νέων προϊόντων που έχουν εισαχθεί στην αγορά. Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια:
1) Αναφέρεται η ορολογία και περιγράφονται τα πιθανά γενετικά τροποποιημένα συστατικά, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές. Περιγράφεται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας στην αξιολόγηση των ΓΤΤ. Παρουσιάζεται ο ρόλος των δημοσίων φορέων στην ανίχνευση ΓΤΤ καθώς και στην αξιολόγηση νέων ΓΤΤ.
2) Περιγράφονται οι μέθοδοι ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και ΓΤΤ.
3) Αναφέρονται οι εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης σε φυτά και ζώα, ΓΤ λαχανικά, κτηνοτροφικά φυτά, εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στην τεχνολογία τροφίμων και επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης στον άνθρωπο.
4) Η νομοθεσία της ΕΕ και ΗΠΑ για ΓΤ (καλλιέργεια, παραγωγή, εισαγωγές και εξαγωγές από/προς Τρίτες χώρες) περιγράφεται με αναλυτικά παραδείγματα της νομοθεσίας.
5) Γίνεται αναφορά στο Πλαίσιο της Βιοασφάλειας που διέπει την Γενετική Τροποποίηση, και την παρακολούθηση ΓΤ φυτών μετά την εισαγωγή τους.
6) Περιγράφονται τεχνικές αρχές εφαρμογής γενετικής τροποποίησης με έμφαση στη βιοασφάλεια, ανασκόπηση κινδύνων που ελλοχεύουν και πιθανών ωφελειών.
7) Περιγράφεται η εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στο περιβάλλον.
8) Περιγράφεται η σχέση ανάμεσα σε ΓΤΤ και καταναλωτές.
9) Ερμηνεύεται η σχέση μεταλλαγμένων τροφίμων και βιοηθικής.
10) Εφαρμογή της ανάλυσης αστοχίας σε τρόφιμα που πιθανώς περιέχουν ΓΤ συστατικά.

Όπως φαίνεται και από τη δομή του βιβλίου ο στόχος είναι η σταδιακή εξοικείωση του καταναλωτή με τις έννοιες της γενετικής τροποποίησης και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην ενημέρωση του μέσου καταναλωτή για θέματα ασφάλειας ΓΤΤ προσφέροντας, εκτός από ένα βασικό υπόβαθρο, και ικανό αριθμό απαραίτητων πρακτικών υποδείξεων και εφαρμογών σε θέματα εγκρίσεων νέων ΓΤΤ, θέματα καταναλωτών και ηθικής σε σχέση με τα μεταλλαγμένα.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο στους φοιτητές των πρώτων ετών των τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής, Γεωπονίας, Κτηνιατρικής και Χημείας ως ένα εισαγωγικό βοήθημα όσο και στον απλό καταναλωτή που θα ήθελε να έχει μία πληρέστερη ενημέρωση για θέματα ασφάλειας γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.


24χ17 εκ., 633 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 664 (Τροφή - Τεχνολογία)
ISBN: 978-960-8002-40-1
ISBN (10ψήφιο): 960-8002-40-0
Βάρος: 1.499 κιλά
Εκδότης: Έμβρυο
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
56.05
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

49.88
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο lωάννnς Αρβανιτογιάννης αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιo Θεσσαλονίκης, Τ

Ο Θεόδωρος Βαρζάκας κατέχει Bachelor (Honours) στην Ιατρική Μικροβιολογία και Βιοχημεία (1992), Ρh.D. στην Βιοτεχνολογία Τροφίμων (Ενζυμολογία και Βιοχημική Μηχανική Τροφίμων) και ΜΒΑ στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας από το Πανεπιστήμιο του Reading, UK (1998). Επίσης έχει ένα χρόνο μεταδιδακτορική προϋπηρεσία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει στέλεχος Μάρκετινγκ στην φαρμακευτική εταιρεία Γερολυμάτος, στέλεχος Έρευνας και Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ποιότητας στην εταιρεία Chipita, Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Υγιεινής στην εταιρεία Lloyds, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στην Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του ΕΦΕΤ για 2 χρόνια και από το 2005 είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων στο ΤΕΙ της Καλαμάτας στο γνωστικό αντικείμενο Επεξεργασία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα στην Υγιεινή Τροφίμων και Περιβάλλοντος και είναι ΣΕΠ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα στην Διασφάλιση Ποιότητος. Επίσης ήταν 407/Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος όπου δίδαξε το μάθημα Τεχνολογία και μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων. Είναι κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει 50 ερευνητικές εργασίες και άρθρα ανασκόπησης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή σε ξενόγλωσσα βιβλία, και έχει παρουσιάσει πάνω από 45 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Επίσης έχει συγγράψει ένα βιβλίο για τα Γενετικά Τροποποιημένα τρόφιμα. Είναι διαπιστευμένος επιθεωρητής κατά ΙRCA και γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Τέλος είναι Εκπαιδευτής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), Εκπαιδευτής του ΕΚΕΠΙΣ και Εκπαιδευτής Μητρώου Εκπαιδευτών ΕΦΕΤ (25) του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διαλέξεις συστημάτων διασφάλισης ποιότητας τροφίμων (ΙSΟ 9000), διαχείρισης περιβάλλοντος (ΙSΟ 14001) και ασφάλειας (ΗΑCCΡ) και συσκευασίας τροφίμων και σε εκπαιδεύσεις χειριστών τροφίμων σε θέματα υγιεινής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.