Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Συμπτώσεις και αναγκαιότητες
(Δώδεκα θεατρολογικά μελετήματα)
Συγγραφέας:   Walter Puchner


Offer
Ο τόμος "Συμπτώσεις και αναγκαιότητες" συγκεντρώνει δώδεκα θεατρολογικά μελετήματα, κατά το πλείστον ακόμα αδημοσίευτα, από την τελευταία διετία των ερευνητικών μου αναζητήσεων, που συνδυάζουν προβληματισμούς της ορολογίας και της εκδοτικής θεατρικών κειμένων με την ανάλυση άγνωστων ή σπανίως εκδιδομένων έργων, με θέματα βιβλιογραφίας και ερμηνείας δραματικών και διαλογικών έργων, που φτάνουν από τον Μεσαίωνα έως το τέλος του 20ού αιώνα.

Συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα: "Για το θέατρο, όχι για το δράμα". "Σημειώσεις για την ελληνική ορολογία γύρω από την Τέχνη του Διονύσου", "Επιλεγόμενα για τον Κυπριακό Κύκλο των Παθών", "Εκδοτικοί προβληματισμοί σε ελληνικά θεατρικά κείμενα της Βενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας", "Ένας Κεφαλονίτης στην Κωνσταντινούπολη. Γλωσσικές σάτιρες σε ανέκδοτα και προσφάτως εκδιδόμενα δραματικά κείμενα του 18ου και 19ου αιώνα", "Ανέκδοτη μετάφραση του Βολταίρου στο ελληνικό προεπαναστατικό θέατρο: Η Σκώτισσα του Γεωργίου Καββάκου (1806)", "Ομιλία και σάτιρα στη Ζάκυνθο του 19ου αιώνα: Η Κακάβα του Ν. Β. Καρατζά (1834)", "Ένα αβιβλιογράφητο φιλελληνικό έργο: Misolonghi του Jos. Bar. Ow, Innsbruck 1860", "Βιβλιογραφικές ασκήσεις στην ελληνική δραματουργία του 19ου αιώνα (1864-1900). Οι αυτοτελείς εκδόσεις", "Η Φαύστα του Βερναρδάκη, το κύκνειο άσμα του ελληνικού Ρομαντισμού", "Θεατρικές μεταφράσεις του Βασίλη Ρώτα. Σίλλερ: Δον Κάρλος, Μαρία Στούαρτ, Χάουπτμαν: Ρόζα Μπερντ, Η Χανέλα πάει στον παράδεισο", "Ο Λάζαρος του Παντελή Πρεβελάκη και η ελληνική παράδοση" και "Προφορικότητα και στίξη στον σκηνικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη".

Τα μελετήματα αυτά, όσα έχουν δημοσιευτεί, έχουν υποστεί εκ νέου επεξεργασία για τον τόμο αυτό· έχουν προστεθεί τα τελευταία επιτεύγματα της σχετικής έρευνας, και σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνεται η πιο πρόσφατη βιβλιογραφία στις υποσημειώσεις. Στο τέλος του τόμου βρίσκονται λεπτομερειακά ευρετήρια που επιτρέπουν και την επιλεκτική χρήση του τόμου.

21χ14 εκ., 320 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεατρικοί Τόποι
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 792 (Θέατρο - Ερμηνεία και κριτική), 792 (Θέατρο - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Π. Πεφάνης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-02-2222-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2222-3
Βάρος: 0.486 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
20.24
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Puchner, Walter
Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 200 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.