Ιστορικές μεταφορές και μυθικές πραγματικότητες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορικές μεταφορές και μυθικές πραγματικότητες

Δομή στην πρώιμη ιστορία του βασιλείου των νήσων Σάντουιτς

Marshall Sahlins

20.23€ -28% 14.57€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602214145

  • Κατηγορίες:

    Ανθρωπολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Τον Ιανουάριο του 1779, μετά από δεκάμηνη περιπλάνηση στα νησιά Σάντουϊτς, δύο φρεγάτες του βρετανικού ναυτικού, υπό την ηγεσία του πλοιάρχου Τζέημς Κουκ, εισέπλευσαν για δεύτερη φορά στη δυτική ακτή της Χαβάης. Δέκα χιλιάδες ιθαγενείς τις υποδέχθηκαν με δώρα και τραγούδια, οδήγησαν τον πλοίαρχο στο ναό και τον περιποιήθηκαν τελετουργικά, ταυτίζοντάς τον με το θεό της γονιμότητας Λόνο. Αυτή η υποδοχή, η πιο μεγαλειώδης που είχε γίνει ποτέ σε δυτικό ταξιδιώτη στον Ειρηνικό, ολοκληρώθηκε ένα μήνα μετά με μια δραματική πράξη θεοκτονίας και θεοφαγίας: τη δολοφονία του Κουκ και τη συμβολική ιδιοποίηση του σώματός του από τους ιθαγενείς. Ο συνδυασμός της εμπεριστατωμένης ανάλυσης των ιστορικών δεδομένων με την ρηξικέλευθη ανθρωπολογική ματιά αναδεικνύει τη συνθετότητα της ιστορικής αφήγησης, και μαζί μια από τις πιο εικονοκλαστικές προσεγγίσεις σ΄ ό,τι αφορά την πολιτισμική συνάρθρωση των περιφερειακών κοινωνιών στο λεγόμενο "παγκόσμιο σύστημα". Όταν το 1981 πρωτοδημοσιεύτηκε η μελέτη του Μάρσαλ Σάλινς, κανένας δεν περίμενε ότι θα έδινε το έναυσμα γι΄ αυτό που ένας έγκυρος σχολιαστής περιέγραψε ως "μάχη για της ψυχή της ανθρωπολογίας" (Stephen Greenblatt). Πράγματι, η μελέτη δεν εξαντλείται στην πρωτότυπη ανάλυση μιας αλληλουχίας συμβάντων, διάσημων στην ιστορία της αποικιοκρατίας. Συνιστά επίσης μια θεωρητική πρόταση μεγάλης εμβέλειας: Από τη μια, παραπέμπει σ΄ ένα θεωρητικό ζήτημα που αποτελεί λυδία λίθο στο διάλογο ανθρωπολογίας και ιστορίας, τη σχέση ανάμεσα στις έννοιες της δομής και του συμβάντος - η ευρωπαϊκή αποικιοκρατική διείσδυση στον κόσμο των Πολυνησίων είναι καταρχήν ένα συμβάν, στην πορεία ωστόσο μετατρέπεται σε δομή. Από την άλλη, θίγει κορυφαία ζητήματα της σύγχρονης κοινωνικής σκέψης, όπως ο πολιτισμικά μεσολαβημένος χαρακτήρας της ιστορίας, η ευρωπαϊκή επέκταση, ο ιμπεριαλισμός και η παγκοσμιοποίηση, αλλά και ο γνωσιακός σχετικισμός.

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Επιμέλεια)

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Marshall Sahlins

Marshall Sahlins (Συγγραφέας)

Ο Marshall Sahlins γεννήθηκε το 1930, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Michigan και πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αφού δίδαξε στο Michigan κατά το διάστημα 1956-73, είναι από το 1973 καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Chicago. Πραγματοποίησε εθνογραφικές έρευνες στην περιοχή του Ειρηνικού (Ν. Γουινέα, Φίτζι, Χαβάη). Εστίασε το ενδιαφέρον του στην ανθρωπολογική θεωρία και, στη συνέχεια, στη θεμελίωση μιας ανθρωπολογικής οπτικής στην ιστορία. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της πολιτισμικής ανθρωπολογίας. Σημαντικότερα έργα του είναι: "Stone age economics" (1974), "The use and abuse of biology" (1976), "Historical metaphors and mythical realities" (1981), "Islands of history" (1985), "How natives think: about captain Cook, for example" (1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πελαγία Μαρκέτου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
181
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.399 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση