Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ουτοπία τεύχος 97

Offer

Κυκλοφόρησε το τεύχος 97 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011) του θεωρητικού περιοδικού Ουτοπία. Εξαιτίας της καταστροφικής κρίσης, το περιοδικό αναγκάστηκε να τροποποιήσει το πρόγραμμα του έτους 2011. Τρία τεύχη (93, 95, 96) αφιερώθηκαν στη μελέτη των βασικών στοιχείων της κρίσης. Με το σημερινό τεύχος η Ουτοπία επιστρέφει στο χώρο της φιλοσοφίας, επιλέγοντας ωστόσο κείμενα που σχετίζονται με ουσιαστικά προβλήματα των σημερινών κοινωνιών, της τέχνης και της ιδεολογίας. Επιστρέφουμε λοιπόν σε «θέματα πολυτελείας», ενώ γύρω μας μαίνεται η κρίση.

Εντούτοις και στο σημερινό τεύχος δημοσιεύονται τέσσερα, σχετικώς σύντομα, αλλά ουσιαστικά κείμενα που αφορούν όψεις της καταστροφικής σημερινής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα: Το πρώτο άρθρο αφορά το εργασιακό πρόβλημα «στη δίνη της οικονομικής κρίσης» (Γ. Κουζής). Ο Δ. Μπελαντής αναλύει, στη συνέχεια, τις νομικές και συνταγματικές όψεις των «νέων συμφωνιών». Η κατεδάφιση του Πανεπιστημίου και ο αγώνας για τη σωτηρία του είναι το θέμα του Λαζ. Απέκη. Τέλος, ο Δ. Δαγκλής αναλύει τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες του «κινήματος των αγανακτισμένων».

Το πρώτο μελέτημα του σημερινού αφιερώματος σχετίζεται άμεσα με την κρίση: αναλύει κριτικά το πρόβλημα της «εθνικής κυριαρχίας», υπό το πρίσμα της ιδεολογίας του κοινοτικού δικαίου. Τα καθαυτό φιλοσοφικά κείμενα αφορούν: την αντιπαράθεση Λούκατς-Χάιντεγκερ για το πρόβλημα της αλλοτρίωσης (Ν. Tertulian). Τη λειτουργία των κοινωνικών επιστημών στις σημερινές κοινωνίες (Α. Μαρβάκη-Δ. Παρσάνογλου). Όψεις της σκέψης του W. Benjamin που σχετίζονται με τη γενικευμένη πολιτική και κοινωνική κρίση (Δ. Ευστρατίου). Μία ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα συσχέτιση του έργου του L. Boltzmann, θεμελιωτή της στατιστικής φυσικής, με την προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών κρίσεων. Αυτά ως προς τη φιλοσοφία. Ακολουθούν δύο εξαιρετικά κείμενα για τον κινηματογράφο. Η Κ. Καλούδη αναφέρεται στον κινηματογράφο της Λατινικής Αμερικής και ο Θ. Τσακαλάκης σε όψεις του σύγχρονου κινηματογράφου. Στη συνέχεια, δύο άρθρα, επ’ αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων (του Ε. Μπιτσάκη, Η Ύλη και το Πνεύμα, και του Θ. Κουτσουμπού, Οι Έννοιες του Χρόνου) αναφέρονται σε θεμελιώδη φιλοσοφικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τη σκοπιά των φυσικών επιστημών (Αρ. Αραγεώργης και Ν. Ταμπάκης). Το τεύχος ολοκληρώνεται με ένα άρθρο του Γ. Πετρή για τον ζωγράφο Φώτη Σαρρή, με έργα του οποίου εικονογραφείται το σημερινό τεύχος, επιλεγμένα από τη Μαρία Κοκκίνου. Και, όπως πάντα, το Χρονικό του Βιβλίου.
 


Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Μορφή: Περιοδικό
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 97
ISBN: 1105-9141
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Τόπος
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
11.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.59
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.