Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εποπτεία τραπεζικού συστήματος, η ευρωπαϊκή εμπειρία και το νέο κανονιστικό πλαίσιο

Offer
[...] Στην παρούσα μελέτη αναλύεται η διαδικασία εκδήλωσης μίας κρίσης στο τραπεζικό σύστημα και εξετάζεται η προληπτική εποπτεία του τραπεζικού χώρου, διερευνώντας την αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εποπτικού συστήματος και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των καινοτόμων στοιχείων που εισάγουν οι Πυλώνες του νέου εποπτικού πλαισίου (γνωστού και ως Βασιλεία ΙΙ). Η μελέτη των επιπτώσεων της Βασιλείας Ι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην ανάπτυξη τριών διλλημάτων σχετικά με τη σχέση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, την ανταγωνιστικότητα του συστήματος και της ανάπτυξης της οικονομίας. Η συγεκριμένη μελέτη στηρίζεται σε θεωρητικές προσεγγίσεις και εμπειρικές ενδείξεις στη βάση διαμόρφωσης σχετικών δεικτών. Τα συμπεράσματα της ανάλυσης επιβεβαιώνουν τη ρυθμιστική προσέγγιση, συμφωνά με την οποία η επιβολή των εποπτικών κανόνων της Βασιλείας διασφαλίζει τη σταθερότητα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ θετική είναι και η συμβολή τους στη μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας, αν και διατηρείται ένας σκεπτικισμός για τις βραχυχρόνιες επιπτώσεις. Ωστόσο, αναπτύσσονται ορισμένοι προβληματισμοί αναφορικά με την υιοθέτηση της Βασιλείας Π, οι οποίες δύνανται να δημιουργήσουν τη βάση για μία νέα διαδικασία διαβουλεύσεων με στόχο τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Η παρούσα εργασία, με την εις βάθος ανάλυση του αντικειμένου της, συμβάλλει και συνεισφέρει σε μια μεγάλη και πολυδιάστατη συζήτηση που αναπτύσσεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης των Ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Σημείωση: Συνέκδοση: Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής.

21χ14 εκ., 127 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Εθνικές Πολιτικές
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 332.1 (Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες ), 382 (Ευρωπαϊκή Ένωση)
ISBN: 978-960-02-2218-0
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2218-5
Βάρος: 0.184 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
6.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

4.09
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.