Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από την οντολογία των προσωκρατικών στον αγνωστικισμό του Γοργία
Συγγραφέας:   Μιχαήλ Δ. Μπακαούκας


Offer
Στην ιστορία της φιλοσοφίας οι μελετητές μιλούν για "στροφή" της φιλοσοφίας τον 5ο αι. π.Χ. "από την φύση στον άνθρωπο". Ο Ξενοφών μάς πληροφορεί ότι ο Σωκράτης εν αντιθέσει προς τους προσωκρατικούς φιλοσόφους "περί των ανθρωπείων αεί διελέγετο" (Απομνημονεύματα Α΄, 16). Αλλά και ο Αριστοτέλης στα ΜτΦ Μ4, 1078β17 μάς λέγει ότι πρώτος ο Σωκράτης πραγματεύεται ζητήματα ηθικής φιλοσοφίας ("περί τάς ηθικάς αρχάς"), ένα γεγονός που και ο Κικέρονας το διετύπωσε ως εξής: "Socrates autem primus philosοphiam devocavit e caelo et in urbibus collocavit" (Tusc. 5, 10). Αυτή η "στροφή" έγινε μέσω του σχετικισμού και του αγνωστικισμού των Σοφιστών, όπως είναι του Γοργία. Πώς, όμως, εκφράσθηκε αυτός ο Γοργίειος και εν γένει ο σοφιστικός αγνωστικισμός;
Το Α μέρος του βιβλίου, μάς εξηγεί "πώς" και "γιατί" ο αγνωστικισμός του Γοργία, στην περί του μη όντος πραγματεία του, εκφράζεται με κριτικά σχόλια του Λεοντίνου Σοφιστή προς τις "αντιφατικές" οντολογικές θεωρίες των Ελεατών και των Ατομικών. Ο Γοργίας συνεχίζει την κριτική του και στην γνωστική δύναμη της νόησης (νοείν) και των αισθήσεων, οι οποίες κατά γενική ομολογία αποτελούν το επιστημολογικό οπλοστάσιο των Ελεατών και των Ατομικών. Δηλαδή, δεν σχολιάζει μόνο τη διαμάχη Ελεατών-Ατομικών (για ρητορικό, επιδεικτικό ή οιονδήποτε άλλο λόγο). Έχει και μία απλή "ανθρωποκεντρική" γνωσιολογική θεωρία, βασισμένη στην αντιληπτική θεωρία των "απορροών" του δασκάλου του Εμπεδοκλή (Β μέρος).
Τέλος, το Γ μέρος του βιβλίου, με αφορμή την "ανθρωποκεντρική" γνωσιολογία του Γοργία και την κριτική του προς την "υλιστική" προσωκρατική οντολογία και γνωσιολογία των Ελεατών και των Ατομικών, εκθέτει - βάσει της διεθνούς έρευνας - την αντίθετη "υλιστική, φυσιοκρατική" γνωσιολογία των Προσωκρατικών εν συνόλω, ώστε να κατανοήσουμε "τι" πράγματι ήταν η "φυσιοκρατική" φιλοσοφία των Προσωκρατικών, προτού τον 5ο αι. πΧ. οι σοφιστές, όπως ο Γοργίας, τής εναντιωθούν και την καταστήσουν "ανθρωποκεντρική", "σχετικιστική" και "αγνωστικιστική".


Σημείωση: Πρόλογος: Βασ. Α. Κύρκος, καθηγητής φιλοσοφίας.

24χ17 εκ., 328 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-333-549-8
ISBN (10ψήφιο): 960-333-549-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
19.36
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μπακαούκας, Μιχαήλ Δ.
Ο Μιχαήλ Δ. Μπακαούκας, Σαλαμίνιος στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων (ΦΠΨ) το 1993 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Μάστερ Φιλοσοφίας κατόπιν ερεύνης (MSc by research) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 2001 αναγορεύθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2001 διδάσκει φιλοσοφία στη ΣΕΛΕΤΕ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, όπως και μελέτες (αρχαίας και νεώτερης φιλοσοφίας) σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.