Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Περιγραφή της εικόνας της πόλης
(Τα περιγράμματα: Βασικά στοιχεία προσδιορισμού της φυσιογνωμίας των τόπων)

Περιγραφή της εικόνας της πόλης
Σχεδιάζουμε έναν τόπο σημαίνει κάνουμε "προσωπικό" το "απρόσωπο", δίνουμε "μορφή" στο "άμορφο", σημαίνει ότι μέσω της ικανότητάς μας να πλάθουμε δίνουμε τα δικά μας νοήματα στους τόπους. Τα περιγράμματα είναι αυτά που περιγράφουν τις μορφές ταυτόχρονα με το χώρο τους, είναι τα όρια που συνδέουν, αλλά και διαχωρίζουν κάθε μορφή από το περιβάλλον της. Το περίγραμμα σχηματίζει τις μορφές ορίζοντας το χώρο γύρω τους, αλλά ο χώρος εξασκεί ωθήσεις, πιέσεις, έλξεις και άλλες μετασχηματιστικές δυνάμεις δημιουργώντας και ταυτόχρονα αλλοιώνοντας ης μορφές. Αναζητούμε στις μορφές των τόπων την έννοια του μεταβλητού ως προς τη σχέση της με το σταθερό, το αναλλοίωτο, καθώς αυτό χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητα των τόπων μέσα από τους μετασχηματισμούς τους.
Οι συγγραφείς φιλοτεχνούν τις σελίδες του βιβλίου με σκίτσα και σχέδιά τους. Με συγκεκριμένες αναφορές στις μεγαλουπόλεις του κόσμου (Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκυο, Ρώμη, Πράγα, Φλωρεντία, Βενετία, Στρασβούργο κ.ά.) και σε ελληνικούς τόπους (Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ναύπλιο, Πάτμος, Μάνη κ.ά.) το βιβλίο επιχειρεί μια εμβάθυνση στα περιγράμματα, τα οποία περιγράφουν την πόλη ως χώρο, ως τόπο, ως εικόνα (τοπίο), αποδίδουν τα νοήματα και τις σημασίες της, προβάλλουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της και συνέχουν ης μνήμες μας.

22χ22 εκ., 270 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 711.4 (Πολεοδομία), 710 (Αστική και τέχνη τοπίου)
ISBN: 978-960-254-546-1
ISBN (10ψήφιο): 960-254-546-1
Βάρος: 0.788 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ιουλία Στεφάνου είναι αρχιτέκτων, διπλωματούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού (D.P.L.G), και πολεοδόμος, διπλωματούχος του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Παρισιού (D.I.U.P.). Έχει ασχοληθεί με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες και εργάστηκε στο Γραφείο Μελέτης Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης του Ε.Μ.Π.

Στεφάνου, Ιωσήφ
Ο Ιωσήφ Στεφάνου του Νικολάου και της Βασιλείας, είναι αρχιτέκτονας πολεοδόμος, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux, Πολεοδομία στο Institut D΄Urbanisme de l΄Universite de Paris και στο Universite des Vincennes (D.E.A. και doctorat 3ου κύκλου). Κοινωνική Ψυχολογία στο Universite Louis Pasteur de Strasbourg (D.E.A. και doctorat 3ου κύκλου). Ψυχολογία του χώρου στο Universite Strasbourg 1 (doctorat d΄etat). Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής "Comite d΄experts sur les aspects sociaux du logement eu egard au vieillissement de la population" του Συμβουλίου της Ευρώπης. Περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες του έχουν εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.