Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Έθνος και χώρος
(Προσεγγίσεις στην ιστορική γεωγραφία της σύγχρονης Ευρώπης)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Κρητικός


Offer
Η παρούσα μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικής και πολιτισμικής γεωγραφίας και ερευνά τις σχολές σκέψεις που αφορούν το έθνος και το χώρο στην Ευρώπη. Οι σύγχρονοι αναλυτές θεωρούν ότι στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο χώρο, το έθνος, ως θεσμικός και, κυρίως, ως χωρικός προσδιορισμός, κλονίζεται συθέμελα. Εθνικισμοί όμως συνεχίζουν να εγείρονται, μειονότητες ή μετανάστες να αποκλείονται, ενώ το έθνος εξακολουθεί να αποτελεί σημείο συλλογικής ή ατομικής αναφοράς ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο ετεροπροσδιορίζονται ή ταυτίζονται με αυτό, αλλά είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, να πολεμήσουν ή ακόμα και να θυσιάσουν τη ζωή τους στο όνομά του.

Ο συγγραφέας αναλύει συγκριτικά τις ποικίλες νοηματοδοτήσεις ή τους συμβολισμούς της έννοιας του έθνους μέσα από διάφορα χαρακτηριστικά ή διαδικασίες συγκρότησης ταυτοτήτων (θρησκεία, γλώσσα και εκπαιδευτικό σύστημα, μυθοπλασία, αποκλεισμός των «Άλλων», κ.ά.). Επίσης, μελετά τις ποικίλες χωρικές εκφάνσεις της δημιουργίας, του ελέγχου, της κατάκτησης και της περιχαράκωσης του εθνικού χώρου μέσω της χαρτογράφησης και της συνοριακής οριοθέτησής του, της ιμπεριαλιστικής επέκτασης και των μεταναστευτικών ροών από και προς αυτόν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δυναμική της απεικόνισης του εθνικού χώρου ως τοπίου μέσα από ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η ζωγραφική και η μουσική, μέσα από τη βιωματική εμπειρία πολέμων, ταξιδιών, ή ακόμα και μέσα από την ανέγερση μνημείων και τύμβων που αφιερώνονται στη μνήμη ενός λαού ο οποίος «θυσιάστηκε» ή εξοντώθηκε γιατί ήταν «διαφορετικός».

24χ17 εκ., 439 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.8 (Εθνολογία )
ISBN: 978-960-455-342-6
ISBN (10ψήφιο): 960-455-342-9
Βάρος: 0.767 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
24.40
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.84
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κρητικός, Γεώργιος
Ο Γιώργος Κρητικός είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MPhil) στις Ευρωπαϊκές Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Τμήμα Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων). Επίσης, έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών (PhD) από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί τόσο σε συλλογικούς τόμους όσο και σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.