Σαράντα ποιήματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σαράντα ποιήματα

Ανθολογία

Carlos Edmundo de Ory

13.86€ -27% 10.12€

Τον είπαν `εκκεντρικό`, `περιθωριακό`, `καταραμένο`, μέχρι και `τρελό`. Σε γενικές γραμμές, η λογοτεχνική κριτική τον παρέκαμψε για δεκαετίες. Από μία άποψη δικαίως, αφού `τη ποίηση δεν έχει να καθόλου κάνει με τη λογοτεχνία`. Ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Πάλι δικαίως, αν σκεφτεί κανείς ότι `ξέχασαν πως η Ποίηση δεν αποζημιώνει [...] και πως οι αναγνώστες δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητοι [...] Η δε λέξη `βραβείο` και το όνομα ενός ποιητή είναι όροι αντιθετικοί`. Θα επρόκειτο, λοιπόν, απλά για μία απ` τις τόσες περιπτώσεις μη κατανόησης ενός δημιουργού απ` την εποχή και τον τόπο του. Τουλάχιστον για τη λαβωμένη μετεμφυλιακή Ισπανία και τα χρόνια της δικτατορίας του Franco. Αλλά, πού οφείλεται η τριακονταετής καθυστέρηση; Δεν είναι, συνεπώς, μόνον ιστορικο-γεωγραφικοί οι λόγοι. Στις 17 Οκτωβρίου 1953 θα γράψει στο Ημερολόγιο του: `Θ` αργήσω πολύ ν` αναγνωριστώ. Πρέπει να συνεχίσω απομονωμένος, μεγαλώνοντας εσωτερικώς...`.
Ο de Ory, μοναδική περίπτωση στα ισπανικά γράμματα, παρουσιάζει μία φυσική ασυμβατότητα μ` αυτό που φτάσαμε να ονομάζουμε `κανονική ζωή`, `κοινωνία`, `μέσος άνθρωπος`, αλλά και μίαν εγγενή δυσκολία, αν επιχειρήσουμε να τον κατηγοριοποιήσουμε ως δημιουργό. Όχι, όμως, γιατί έχουμε μπροστά μας κάποιον `ιδιότροπο` ή `αντιδραστικό` που αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τις υποδείξεις του καιρού του. Η `περίπτωση de Ory` σαρκώνει με τέλειο τρόπο το αυθόρμητο, το ευφάνταστο, το παιγνιώδες - όσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για ένα παιδί που παίζει - , το τραγικό - ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται `ευτυχισμένος τραγικός` - , το ειρωνικό, το grotesque, το καθημερινό, το αισθησιακό, το ασκητικό, το υπαρξιακό, το ονειρικό, το μεταφυσικό, το μυστικό, το αναλυτικό, το συνθετικό στοιχείο. Πέρα από κάθε σχολή και μόδα. Χωρίς διαδόχους, επίσης.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Κώστας Βραχνός

Κώστας Βραχνός (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Βραχνός γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1975. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής (1998) και της Θεολογικής Σχολής (2008) του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Salamanca (θέμα διδακτορικής διατριβής: La meditatio mortis en Miguel de Unamuno, 2003). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "El hambre del cocinero" (Juan de Mairena, y de libros, Lucena/Cordoba, 2008) και "Encima del subsuelo" (Point de Lunettes, Sevilla, 2014) και το δοκίμιο "Το μυστήριο ως πρόβλημα" (Οι εκδόσεις των φίλων, Αθήνα, 2010). Έχει ανθολογήσει και μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Carlos Edmundo de Ory, Αίσωπο, Juan Vicente Piqueras, Miguel Labordeta και Oliverio Girondo. Συνεργάζεται τακτικά με το περιοδικό Φρέαρ.

Carlos Edmundo de Ory

Carlos Edmundo de Ory (Συγγραφέας)

Ο Carlos Edmundo De Ory γεννήθηκε την 27η Απριλίου του 1923 στο Cadiz της Ανδαλουσίας. Γιος του μοντερνιστή ποιητή Eduardo de Ory, ο οποίος υπήρξε φίλος του Ruben Dario και του Juan Ramon Jimenez. Eισέρχεται στη Ναυτική Σχολή, την οποία όμως εγκαταλείπει με το ξέσπασμα του πολέμου. Το 1942 πηγαίνει στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος. Το 1945, χρονιά πολύ σημαντική, μαζί με τον Eduardo Chicharro και τον Silvano Sernesi, εισάγουν την "postismo". Tον χειμώνα του 1951, μαζί με τον ζωγράφο Dario Suro, υπογράφει το μανιφέστο του "introrrealismo". Απ΄ το 1953 ταξιδεύει επανειλημμένως στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, το Μαρόκο, ενώ μένει για έναν χρόνο στο Περού (όπου και γεννιέται η κόρη του Solveig). To 1955 εγκαθίσταται στο Παρίσι μέχρι το 1967 (χωρίζει με τη γυναίκα του Denise), οπότε μετακομίζει στην πόλη Amiens, για να εργαστεί ως βιβλιοθηκάριος. Εκεί, στο Maison de la Culture, ιδρύει το 1968 το "Atelier de Poesie Ouverte" (A.P.O.). To 1972 γνωρίζεται με τη σύντροφό του, ζωγράφο Laura Lacheroy, με την οποία το 1990 αποσύρεται σ΄ ένα αγροτόσπιτο στο Thezy - Glymont, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Το 1998 ταξιδεύει στην Ινδία, την Αργεντινή, τη Χιλή. Το 2000 παντρεύεται τη ζωγράφο Laura Lacheroy.Το 2004 κερδίζει το Βραβείο Gongora, ενώ το 2006 αναγορεύεται Hijo Predilecto de Andalucia (Διακεκριμένο Τέκνο της Ανδαλουσίας). Γράφει στα ισπανικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
88
Διαστάσεις:
22x17
Βάρος:
0.226 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση