Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψυχογενής ανορεξία
(Αυτοφυλακισμένες κοπέλες και το μονοπάτι προς την έξοδο)

Ψυχογενής ανορεξία
Μια από τις πιο σοβαρές αλλά και πιο ενδιαφέρουσες ψυχιατρικές διαταραχές είναι αναμφισβήτητα η ψυχογενής ανορεξία. Ο Δρ Φ. Γονιδάκης, ψυχίατρος της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής και η Ελ. Βάρσου, Αναπλ. Καθηγήτρια της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκέντρωσαν σε έναν τόμο τις τεκμηριωμένες γνώσεις για την πολύμορφη και αινιγματική αυτή διαταραχή, προσφέροντας στον Έλληνα αναγνώστη μια ευκαιρία ενημέρωσης αλλά και καθοδήγησης προς τη θεραπεία. Το βιβλίο τους, με τίτλο «Ψυχογενής ανορεξία», κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις "Βήτα".

Η απειλητική για τη ζωή ψυχογενής ανορεξία είναι γνωστή από προηγούμενους αιώνες, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή εμφανίζεται όλο και συχνότερα και με ποικίλες, άτυπες μορφές. Προσβάλλει συνήθως νέες γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι πολύμορφα, η εικόνα ασαφής και η θεραπεία δύσκολη. Αν η κατάσταση αυτή προβληματίζει τον ειδικό ψυχολόγο, μπορεί να προκαλεί απελπισία και άγχος στο μέσο άνθρωπο, που θα αναγνωρίσει τη διαταραχή σε μέλος της οικογένειάς του, ή ακόμα και στο νοσηλευτή ή άλλο λειτουργό της υγείας, που θα του ανατεθεί η ευθύνη ενός τέτοιου ασθενούς.

Η σχετική διεθνής βιβλιογραφία είναι εκτεταμένη και εμπλουτίζεται διαρκώς, ωστόσο η ελληνόφωνη βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το παρόν βιβλίο συμπληρώνει με ικανοποιητικό τρόπο το κενό, καθοδηγώντας τον αναγνώστη στη διερεύνηση και αναγνώριση του προβλήματος, κατευθύνοντας προς τις πλέον ελπιδοφόρες λύσεις. Η ύλη είναι οργανωμένη σε τέσσερα μέρη, από τα οποία το πρώτο αφιερώνεται στα γενικά χαρακτηριστικά, τις κλινικές εκδηλώσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα της διαταραχής. Το δεύτερο επικεντρώνει στην αιτιοπαθογένεια και τις επιπλοκές, ενώ το τρίτο παρουσιάζει τις θεραπευτικές μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στην αντιμετώπισή του. Τέλος, το τέταρτο μέρος εξετάζει τη σχέση της ψυχογενούς ανορεξίας με άλλες φυσιολογικές ή μη καταστάσεις, όπως ο αθλητισμός, η εγκυμοσύνη, αλλά και η σεξουαλική κακοποίηση.

Το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως εγχειρίδιο αναφοράς στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Παράλληλα, απευθύνεται και σε άλλους λειτουργούς της υγείας, αλλά και σε διοικητικούς ή εκπαιδευτικούς λειτουργούς, που άμεσα ή έμμεσα συναντούν το πρόβλημα της ψυχογενούς ανορεξίας στο πλαίσιο της εργασίας τους.

24χ17 εκ., 208 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 616.852 62 (Ανορεξία)
ISBN: 978-960-452-053-4
ISBN (10ψήφιο): 960-452-053-9
Βάρος: 0.453 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βάρσου, Ελευθερία
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ελευθερία Βάρσου αποφοίτησε το 1971 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εκπαιδεύτηκε για την ψυχιατρική ειδικότητα στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπό τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή. Το 1975 διορίστηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, όπου και συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα. Το 1989 μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του St. George΄s Hospital στο Λονδίνο, στην Eating Disorders Unit. Εργάστηκε υπό τον Καθηγητή Arthur Crisp, έναν από τους πρωτοπόρους ειδικούς στη μελέτη και θεραπεία της ψυχογενούς ανορεξίας. Το 1990 ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) και τη νοσηλεία περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας. Από το 2004 όταν ιδρύθηκε στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική η μονάδα νοσηλείας για τις ΔΠΤ ανέλαβε την υπευθυνότητα, συντονίζοντας τη διακλαδική-διεπιστημονική ομάδα θεραπευτικής αντιμετώπισης. Έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει εργασίες και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση ειδικευομένων ψυχιάτρων και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με οργάνωση σεμιναρίων και εποπτείες ψυχοθεραπειών, ειδικά για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Γονιδάκης, Φραγκίσκος
Ο Ψυχίατρος Φραγκίσκος Γονιδάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992 και την εκπαίδευσή του στην Ψυχιατρική το 1999. Το 2004 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας. Είναι μέλος της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου από το 1997.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.