Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φυσική γενική και σύγχρονη
(Μηχανική, κυματική-οπτική, θερμοδυναμική, ηλεκτρομαγνητισμός, σύγχρονη φυσική)
Συγγραφέας:   Αθανάσιος Πρίκας


Φυσική γενική και σύγχρονη
Για φυσικούς, υποψηφίους ΑΣΕΠ
Για φοιτητές Σχολών Θετικών Επιστημών

Το βιβλίο τούτο είχε πολλαπλή στόχευση:
1. Θελήσαμε να μαζέψουμε τη φαινομενικά απέραντη ύλη της Γενικής και Σύγχρονης Φυσικής με τρόπο μεθοδικό, ευσύνοπτο και κυρίως χωρίς να παραμελήσουμε βασικά της τμήματα.
2. Θελήσαμε να αναδείξουμε τις ενοποιητικές αρχές που διέπουν όλη τη Φυσική, τις αρχές διατήρησης για παράδειγμα, στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να ερμηνεύσει κανείς πλήθος από διαφορετικά φαινόμενα.
3. Δε θελήσαμε να κρύψουμε τα μαθηματικά, όπως και "ό,τι είναι δύσκολο" κάτω από το χαλί ούτε να τα παραπετάξουμε. Ίσα - ίσα που επιμείναμε περισσότερο στην ανάδειξη, σχολιασμό, ερμηνεία και κατανόηση κάθε "δύσκολου" ζητήματος και πάντα βέβαια στο επίπεδο της Γενικής και Σύγχρονης Φυσικής.

Κατά τη συγγραφή του βιβλίου είχαμε στο μυαλό μας τον εκπαιδευτικό, υποψήφιο διαγωνισμών είτε όχι, το φοιτητή, τον απόφοιτο των σχολών των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ο οποίος διδάχτηκε ή διδάσκεται Φυσική, αλλά κάπου αισθάνεται να χάνεται, είτε στην έκτασή της είτε, κυριότερα, στη "μετάφρασή" της. Με άλλα λόγια θελήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα τί ακριβώς λέει η Φυσική και γιατί το λέει. Και κυρίως επιμείναμε στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχουν και οι περισσότερες δυσκολίες ή παρερμηνείες στην εφαρμογή ή την κατανόηση.
Θελήσαμε για παράδειγμα να δούμε ποια είναι η διαφορά των συντηρητικών από τις μη συντηρητικές δυνάμεις, από φυσικής πλευράς (πέρα από τους γνωστούς ορισμούς για τις κλειστές διαδρομές), ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη βαρυτική και την αδρανειακή μάζα στην καθημερινότητά μας, ποια η διαφορά ανάμεσα στο υ = ωr της κυκλικής κίνησης και στο υc.m.=ωR της κύλισης. Θελήσαμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα γύρω από τις θερμοδυναμικές μεταβολές που είναι αντιστρεπτές μόνο για το αέριο και εκείνες που είναι αντιστρεπτές και για το αέριο και για το περιβάλλον, ώστε να καταλάβουμε τί το ξεχωριστό έχει ο κύκλος Carnot και όλοι ασχολούνται μαζί του. Εφαρμόσαμε διεξοδικά σε συγκεκριμένα παραδείγματα τους νόμους των Gauss και Ampere - Maxwell και προτιμήσαμε να εισαγάγουμε το μάλλον "προχωρημένο" διανυσματικό δυναμικό στον Ηλεκτρομαγνητισμό, για να δείξουμε με ποιο "μαγικό" τρόπο το μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο παράγει ρεύμα, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις από εκεί που συμβαίνει η μεταβολή. Επιμείναμε στο τί λέει η Γενική Σχετικότητα και πώς τεκμηριώνει ό,τι λέει, κι ακόμη περισσότερο επιμείναμε στο τί λέει η Κβαντική Μηχανική και στο πώς εφαρμόζεται η εξίσωση του Schrodinger σε μια πληθώρα διαφορετικών περιπτώσεων, και τέλος αναφέραμε ποια είναι εν τέλει τα στοιχειώδη σωμάτια, πότε και γιατί διασπώνται και πότε ασκούν μεταξύ τους δυνάμεις. Δεν κρύβουμε ότι φιλοδοξήσαμε να διατυπώσουμε για λογαριασμό του αναγνώστη και μετά να απαντήσουμε όλα εκείνα τα ερωτήματα τα οποία άλλοτε μας διαφεύγουν, άλλοτε δεν τολμούμε να διατυπώσουμε, άλλοτε διατυπώνουμε αλλά απαντάμε σε αυτά εσφαλμένα και άλλοτε η απάντησή τους έχει αναβληθεί επ΄ αόριστον.
Οπωσδήποτε, προκειμένου να διατηρήσουμε ευσύνοπτο το ανά χείρας βιβλίο θυσιάσαμε μερικά πράγματα: Μακροσκελείς αποδείξεις σχέσεων όταν δεν είχαν φυσικό περιεχόμενο ή μεθοδολογική χρησιμότητα, τις μονάδες της μάζας, και γενικώς όλες τις γνωστές μονάδες, τη σχέση της ώρας με τα δευτερόλεπτα και όλη αυτή τη Φυσική η οποία είναι γνωστή, και κατά τη γνώμη μας μόνο τα μάτια του αναγνώστη θα κούραζε αν την προσθέταμε.

24χ17 εκ., 406 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 530.07 (Φυσική - Σπουδή και διδασκαλία (Ανώτατη)), 530.07 (Φυσική - Σπουδή και διδασκαλία (Ανώτερη))
ISBN: 978-960-456-099-8
ISBN (10ψήφιο): 960-456-099-9
Βάρος: 0.758 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.