Το μωσαϊκό της άκρας αριστεράς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το μωσαϊκό της άκρας αριστεράς

Στο μεταίχμιο ριζοσπαστικής δημοκρατίας και επανάστασης

Philippe Raynaud

18.26€ -27% 13.33€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604351756

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Πόλις

Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η υποχώρηση του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν εξάλειψαν τα πολιτικά ρεύματα που επικαλούνται τον μαρξισμό και εμπνέονται από την επαναστατική θεωρία. Τα ρεύματα αυτά, επωφελούμενα από την απογοήτευση και την αποστροφή των πολιτών για τα «κόμματα εξουσίας», οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων ριζοσπαστικών κινημάτων, περισσότερο μαχητικών και διεκδικητικών, απελευθερωμένων από την κληρονομιά του ιστορικού κομμουνισμού.

Ο Philippe Raynaud αναλύει τις πολλές εκδοχές και τάσεις, παλαιότερες και νεότερες, της γαλλικής άκρας Αριστεράς, οδηγώντας μας στον λαβύρινθο των τροτσκιστικών και μαοϊκών οργανώσεων, των κινημάτων της «εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης», των ριζοσπαστικών οικολογικών και φεμινιστικών κινήσεων, των υποστηρικτών της παλαιστινιακής υπόθεσης, των απογόνων των «αποικιοκρατούμενων».

Ο Raynaud περιγράφει τη γενεαλογία αυτών των τάσεων και τις μεταξύ τους συγκλίσεις και αποκλίσεις. Εξηγεί γιατί η Γαλλία είναι η χώρα στην οποία ανθεί, περισσότερο από αλλού, αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό. Επίσης, παρουσιάζει κριτικά τις απόψεις συγγραφέων όπως ο Daniel Bensaid, ο Tony Negri, ο Alain Badiou και ο Etienne Balibar που, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, προσπαθούν να θεμελιώσουν θεωρητικά τη στράτευσή τους στην άκρα Αριστερά.

Μαριάννα Τζιαντζή (Επιμέλεια)


Δάφνη Στεφάνου (Επιμέλεια)


Philippe Raynaud

Philippe Raynaud (Συγγραφέας)

Ο Philippe Raynaud γεννήθηκε το 1952. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrege της φιλοσοφίας, agrege και διδάκτωρ της πολιτικής επιστήμης, είναι σήμερα καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Paris II, μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας και επίτιμος πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Πολιτικής και Νομικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας. Είναι πρόεδρος του ομίλου Fondation du 2 mars και τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Le Debat και Esprit. Διδάσκει επίσης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νατάσσα Φουντουλάκη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
327
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.431 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση