Ανθολογία σύγχρονης αλβανικής ποίησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανθολογία σύγχρονης αλβανικής ποίησης

Συλλογικό έργο

Virion Graci

Arben Dedja

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789602832820

  • Κατηγορίες:

    Ποίηση , Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Ροές

Η δίγλωσση αυτή ανθολογία παρουσιάζει τη νέα ποιητική γενιά της γειτονικής χώρας, τη γενιά για την οποία ο Κανταρέ έχει πει ότι αυτή είναι «η αληθινή εκπρόσωπος της νέας αλβανικής λογοτεχνίας», θεωρώντας το έργο της ως «το σπουδαιότερο δημιουργικό επίτευγμα στην Αλβανία των τελευταίων ετών».

Ανθολογούνται οι: Αρμπέν Ντέντια, Αριάν Λέκα, Βιριόν Γράτσι, Λονλιέτα Λεσανάκου, Αγκρόν Τούφα, Τσέλο Χότζα, Ιντλίρ Αζίζι, Ολυμπία Βελαΐ, Ιλίρ Μπελίου, Λιντίτα Αράπι, Πάρις Τεφερίτσι, Γκεντιάν Τσοτσόλι, Λιντίτα Αχμέτι, Ρομέο Τσολάκου, Αλκέτ Τσάνι, Ερβίν Χατίμπι και Λέντια Ντούσι.

Οι ποιητές αυτοί πρωτοεμφανίζονται όλοι στη δεκαετία του 1990, μετά από μια μακρά περίοδο πολιτισμικής απομόνωσης της πατρίδας τους.
Πρόκειται για δεκαεπτά ευδιάκριτες, αξιοπρόσεχτες φωνές που μιλάνε -όλες με τελείως προσωπικό ύφος- για πράγματα καθημερινά και αιώνια, ιδωμένα μέσα από μια πολυπρισματική, διαφορετική οπτική. Τα νέα ρεύματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ποίησης, αλλά και ο ποταμός της παράδοσης, αρδεύουν τη σκέψη και την ποιητική τους.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Virion Graci

Virion Graci (Συγγραφέας)

Ο Βιριόν Γράτσι γεννήθηκε το 1968 στο Αργυρόκαστρο. Σπούδασε αλβανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και εργάζεται ως καθηγητής της ξένης λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο "Άγιος Βαλεντίνος", εκδόθηκε το 1993. Έχει εκδώσει επίσης πέντε μυθιστορήματα, μερικά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πατάκη" το μυθιστόρημά του "Ο παράδεισος των τρελών"). Εξακολουθεί να δημοσιεύει ποιήματά του σε ενότητες, σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά της Αλβανίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arben Dedja (Συγγραφέας)

Ο Αρμπέν Ντέντια γεννήθηκε το 1964 στα Τίρανα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Ζει στην Ιταλία, όπου εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Πάδουα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Η σπηλιά της θλίψης μου" (1994) και "Ακρωτηριασμένος" (2003). Έχει μεταφράσει στα αλβανικά ποιήματα των Δάντη, Καβαλκάντι, Σάμπα, Χολούμπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arian Leka (Συγγραφέας)

Ο Αριάν Λέκα γεννήθηκε το 1966 στο Δυρράχιο. Σπούδασε μουσική και στη συνέχεια φιλολογία στα Πανεπιστήμια των Τιράνων και της Φλωρεντίας. Από το 2004 είναι διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης "Poeteka" και διευθυντής του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Το καράβι του ύπνου" (2000) και "Στραβισμός" (2004), καθώς και άλλα τέσσερα βιβλία σε πεζό λόγο. Το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Luljeta Lleshanaku (Συγγραφέας)

Η Λουλιέτα Λεσανάκου γεννήθηκε το 1968 στο Ελμπασάν. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Οι καμπάνες της Κυριακής" (1994), "Αντιβουκολικό" (1999), "Ο κίτρινος μυελός" (2000) και "Τα παιδιά της φύσης" (2006). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Μια επιλογή από τα ποιήματά της έχει εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Agron Tufa (Συγγραφέας)

Ο Αγκρόν Τούφα γεννήθηκε το 1968 στην Ντίμπρα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και στο Ινστιτούτο "Γκόργκι" της Μόσχας. Εργάζεται ως καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Είναι διευθυντής ενός λογοτεχνικού περιοδικού. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και τρία βιβλία σε πεζό λόγο. Το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Έχει μεταφράσει στα αλβανικά ποιήματα των Μαντελστράμ, Μπρόντσκι και άλλων Ρώσων ποιητών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Celo Hoxha (Συγγραφέας)

Ο Τσέλο Χότζα γεννήθηκε το 1969 στο Αργυρόκαστρο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου κι έπειτα αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αγγλία. Μετά την επιστροφή του, εργάζεται ως αναλυτής στον Τύπο. Εμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή "Τοίχοι και ονόματα" (1995). Έχει μεταφράσει στα αλβανικά το μυθιστόρημα "1984" του Orwell.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Idlir Azizi (Συγγραφέας)

Ο Ιντλίρ Αζίζι γεννήθηκε το 1970 στην Αυλώνα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Έζησε για μερικά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τώρα ζει στο Παρίσι. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει στα αλβανικά Joyce και Beckett. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Olimpi Velaj (Συγγραφέας)

Η Ολυμπία Βελαϊ γεννήθηκε το 1971 στη Μαλακάστρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και της Σόφιας. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει στα αλβανικά Βούλγαρους ποιητές. Εργάζεται ως δημοσιογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ilir Belliu (Συγγραφέας)

Ο Ιλίρ Μπελίου γεννήθηκε το 1971 στην Κορυτσά. Σπούδασε αλβανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ελμπασάν. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Μόνος ανάμεσα στους ανθρώπους" (1992). Αυτοκτόνησε το 2001. Μετά το θάνατό του, κυκλοφόρησαν σε δύο συλλογές τα ανέκδοτα ποιήματά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lindita Arapi (Συγγραφέας)

Η Λιντίτα Αράπι γεννήθηκε το 1972 στη Λούσνια. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Κουφάρι λουλουδιών" (1992), "Συμβάντα της ψυχής" (1996), "Οι μελωδίες της σιωπής" (1997). Ζει στη Γερμανία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Parid Teferici (Συγγραφέας)

Ο Πάρις Τεφερίτσι, ποιητής και ζωγράφος, γεννήθηκε το 1972 στην Καβάγια. Σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και οικονομικές επιστήμες στο Μιλάνο. Για μερικά χρόνια ακόμα έζησε στην Ιταλία, ενώ τώρα είναι βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Εξ αποστάσεως" (1992) και "Εφόσον τα μάτια" (2003). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής. Μετέφρασε στα αλβανικά ποιήματα των Stevens και Dylan Thomas.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gentian Cocoli (Συγγραφέας)

Ο Γκεντιάν Τσοτσόλι γεννήθηκε το 1972 στο Αργυρόκαστρο. Σπούδασε φιλολογία. Υπήρξε για εφτά χρόνια εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού, ενώ τώρα είναι διευθυντής του Τμήματος Γραμμάτων στο Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Προσωρινές πολιτείες" (1996), "Η περίμετρος της στάχτης" (2001) και "Ανθρώπινο χώμα" (2006). Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει μεταφράσει στα αλβανικά τους ποιητές Eliot, Heaney, Longley, Mahon, Βεντσλόβα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lindita Ahmeti (Συγγραφέας)

Η Λιντίτα Αχμέτι γεννήθηκε το 1973 στο Πριζοέν του Κοσσυφοπεδίου και ζει στα Σκόπια, όπου και σπούδασε αρχαία ελληνικά και λατινικά. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει στα αλβανικά ποιήματα της Σαπφούς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παυλίνα Παμπούδη

Παυλίνα Παμπούδη (Επιμέλεια)

Η Παυλίνα Παμπούδη είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και στο κολέγιο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 5 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχει γράψει αρκετά σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων και έχει την αρχισυνταξία του ηλεκτρονικού περιοδικού λόγου και τέχνης Περί ου, www.periou.gr


Σάκης Αθανασιάδης

Σάκης Αθανασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1986 μένει μόνιμα στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1987. Ποιήματά του βρίσκονται σε αρκετές ανθολογίες ενώ το πεζογραφικό του έργο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ: Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη. Εργογραφία: Ποίηση: "Σαν θεατές" (Αθήνα1988), "Δικαίωμα άρνησης" (Σικυώνιος 1990), "Σε ηλικία παραίτησης" (Άποψη1993), "Ο μικρός ήλιος" (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο, "Τα παπούτσια του μάγου χρόνου" (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 24grammata.com 2014), "Οι ανάσες των εραστών" (Το βιβλίο 2014), "Το γκρεμισμένο κάστρο των ηρώων" (Το βιβλίο 2015) Πεζογραφία: "Υπακοή εις τους ανωτέρους" (Ταχυδρομική1989)-νουβέλα, "Η λεωφόρος των αθώων" (Απόπειρα 1998)-διηγήματα, "Η συμμορία του απογεύματος" (Ιωλκός 1999)-διηγήματα, "Το φιλί της Δευτέρας" (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Romeo Collaku (Μεταφραστής)

Ο Ρομέο Τσολάκου γεννήθηκε το 1973 στους Αγίους Σαράντα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου. Από το 1999 ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Όλο νύχτα και ήλιο" (2003), "Ταμιευτήρας στιγμών" (2004), ένα μυθιστόρημα και έχει επιμεληθεί την έκδοση της "Ανθολογίας σύγχρονης αλβανικής ποίησης" (εκδ. "Ροές", 2008). Επίσης, έχει μεταφράσει στα αλβανικά ποιήματα ελλήνων και γάλλων ποιητών. Το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για την ανθολογία ελληνικού διηγήματος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά "Εντευκτήριο" και "Μανδραγόρας".

Romeo Collaku (Ανθολόγος)

Ο Ρομέο Τσολάκου γεννήθηκε το 1973 στους Αγίους Σαράντα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου. Από το 1999 ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Όλο νύχτα και ήλιο" (2003), "Ταμιευτήρας στιγμών" (2004), ένα μυθιστόρημα και έχει επιμεληθεί την έκδοση της "Ανθολογίας σύγχρονης αλβανικής ποίησης" (εκδ. "Ροές", 2008). Επίσης, έχει μεταφράσει στα αλβανικά ποιήματα ελλήνων και γάλλων ποιητών. Το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για την ανθολογία ελληνικού διηγήματος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά "Εντευκτήριο" και "Μανδραγόρας".

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
208
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.331 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση