Άγχος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Άγχος

Ιατρικές και κοινωνικές διαστάσεις

Γιάννης Ζέρβας

Συλλογικό έργο

Νίκος Βαϊδάκης

56.05€ -10% 50.45€

Νόσος με ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα στην εποχή μας, το άγχος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και συχνότερα αντικείμενα ενδιαφέροντος της σύγχρονης Ψυχιατρικής. Εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν έχει μια συνολική ανασκόπηση του θέματος, με τη συνδρομή σημαντικού αριθμού εμπειρογνωμόνων διακεκριμένων στο αντικείμενο. Η προσπάθεια που συντόνισε ο Β. Αλεβίζος συγκεντρώθηκε σε βιβλίο με τίτλο «Άγχος: Ιατρικές και κοινωνικές διαστάσεις» που κυκλοφορεί
από τις Ιατρικές Εκδόσεις "Βήτα".

Ο επιμελητής της έκδοσης Β. Αλεβίζος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μακρά διδακτική και κλινική εμπειρία. Συμμετέχουν δεκάδες διακεκριμένοι ψυχίατροι του ακαδημαϊκού αλλά και του ευρύτερου κλινικού χώρου.

Το βιβλίο στοχεύει σε μια συνολική εξέταση του φαινομένου του άγχους, που πιθανότατα συνοδεύει τον άνθρωπο από την εμφάνισή του ως είδους, δηλαδή από το Homo sapiens. Επιχειρείται η αποτύπωση της εξελικτικής διαδρομής των αντιλήψεων του άγχους, από τις πρώιμες θεωρίες του 19ου αιώνα μέχρι τις σύγχρονες ψυχοδυναμικές, συμπεριφορολογικές, γνωσιακές και βιολογικές προσεγγίσεις. Καταγράφονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις, τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του, διερευνάται η αιτιολογία και αξιολογούνται οι εφαρμοζόμενες θεραπευτικές αγωγές. Δεν παραλείπονται ακόμα αναφορές στις συνέπειες του άγχους για τον ίδιο τον ασθενή, την οικογένεια
αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Μια αξιόλογη προσθήκη στην ελληνική ψυχιατρική βιβλιογραφία, το βιβλίο αυτό έχει να προσφέρει
πολλά στον ειδικευμένο και ειδικευόμενο ψυχίατρο, αλλά και στον κάθε γιατρό καθώς και στον
ασθενή, που θα μπορέσει να κατανοήσει τη φύση των συμπτωμάτων του και να αξιοποιήσει πληρέστερα την προσφερόμενη θεραπευτική αγωγή.

Γιάννης Ζέρβας

Γιάννης Ζέρβας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και ψυχιατρική στη Νέα Υόρκη, απ΄ όπου επέστρεψε το 1992. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: "Τζούλια" (Τραμ, 1983), "Ο μετανάστης" (Άγρα, 1986), "Τοιχογραφία" (Άγρα, 1992), "Κλειδωμένος στο γραφείο" (Άγρα, 1997), "Η πυξίδα της άνοιξης" (΄Αγρα, 2001), "Τζούλια 2" (΄Αγρα, 2010). Έχει μεταφράσει με την Παυλίνα Παμπούδη το βιβλίο του T.S.Eliot "Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ" (Άγρα, 2000) και με την Ευαγγελία Ανδριτσάνου το σύνολο του έργου του Irvin Yalom στα ελληνικά.. Έχει μεταφράσει ποίηση και πεζά των: William Carlos Williams, Ted Hughes, Pierre Reverdy, Seamus Heany, Lee Breuer και Sylvia Plath για το περιοδικό "Ποίηση", το θέατρο και τις εκδόσεις "Άγρα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαϊδάκης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βαϊδάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Θεραπείας Συμπεριφοράς της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς και Διαφυλικών Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αδαμάντιος Γ. Αυγουστίδης

Αδαμάντιος Γ. Αυγουστίδης (Συγγραφέας)

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι ψυχίατρος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει το "Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως" της Ιεράς Αρχιεπισκοπικής Αθηνών, το οποίο προσφέρει στους κληρικούς και τα στελέχη του ποιμαντικού έργου δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του European Council of Pastoral Care and Counseling, μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy, μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, μέλος της επιτροπής "Ιατρικής και Θρησκείας" της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάριος Μαρκίδης

Μάριος Μαρκίδης (Συγγραφέας)

Ο Μάριος Μαρκίδης (1940- 2003) γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Λύκειο το 1957 και σπούδασε ψυχιατρική στα πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου (υπήρξε μαθητής του Δ. Κουρέτα και του Κ. Στεφανή). Οι πρώτες του ποιητικές δοκιμές φιλοξενήθηκαν στη "φιλολογική σελίδα" της "Βραδυνής". Με το ποίημα "Εκμαγείο" απέσπασε έπαινο στον ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε το 1962 το περιοδικό "Πανσπουδαστική" σε συνεργασία με τον "Ταχυδρόμο" (στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Γιάννης Ρίτσος). Με την ποιητική σύνθεση "Πρόλογος στο σπαθί" εμφανίστηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" (τεύχος 92, σσ. 179-180). Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών "Μαρτυρίες και Προτάσεις" και συμμετείχε στην ίδια ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Εκτός από την ποίηση, ασχολήθηκε με το δοκίμιο, τη λογοτεχνική κριτική και τη μετάφραση (υπήρξε ο πρώτος μεταφραστής γλωσσολογικής εργασίας του Noam Chomsky στα ελληνικά). Στα ποιήματά του και τα άλλα κείμενά του χρησιμοποίησε πολλές φορές το ψευδώνυμο Μάριος Αφεντόπουλος. Στις τέσσερις δεκαετίες λογοτεχνικής του δραστηριότητας συνεργάστηκε πυκνά με ποιήματα, δοκίμια και κριτικές αναγνώσεις στα περιοδικά "Επιθεώρηση Τέχνης" και "Ιδίοις Αναλώμασιν", όπως και στον καθημερινό Τύπο ("Αυγή", "Ελευθεροτυπία"). Επίσης, επιμελήθηκε τη σειρά "Ψυχολογία και επιστήμες της συμπεριφοράς" στις εκδόσεις "Έρασμος". Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή "Παρά ταύτα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Π. Κονταξάκης

Βασίλης Π. Κονταξάκης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Π. Κονταξάκής είναι αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόεδρος του Κλάδου Προληπτικής Ψυχιατρικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WΡΑ), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΨΕ, Πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Ψυχιατρική".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Λαζαράτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Βασλαματζής (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Βασλαματζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος και διδάσκων της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Λύκουρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Η. Αλεβίζος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φραγκίσκος Γονιδάκης

Φραγκίσκος Γονιδάκης (Συγγραφέας)

Ο Ψυχίατρος Φραγκίσκος Γονιδάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992 και την εκπαίδευσή του στην Ψυχιατρική το 1999. Το 2004 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας. Είναι μέλος της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου από το 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γ. Δικαίος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μαργαρίτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Αγγελόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Αλεβίζος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Λεονάρδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Emine - Sevgi Ozdamar (Συγγραφέας)

Η Εμινέ Σεβγκ Οζνταμάρ γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1946 στη Μαλάτια της Τουρκίας. Ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για το θέατρο κι έπαιξε τον πρώτο της ρόλο δώδεκα ετών στο Κρατικό Θέατρο Προύσας. Από το 1967 ως το 1970 επισκέφθηκε τη Σχολή Ηθοποιίας στην Κωνσταντινούπολη κι έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε έργα του Πέτερ Βάις και του Μπρεχτ, στην Πόλη και στο ανατολικό Βερολίνο (1976), στο Παρίσι (1978-79 και 1997-98) και στο Μπόχουμ, όπου έζησε και εργάστηκε από το 1979 ως το 1984. Εκεί έγραψε το θεατρικό της "Ο Καραγκιόζης στη Γερμανία", που ανέβασε το 1986 το Δημοτικό Θέατρο Φραγκφούρτης σε δική της σκηνοθεσία. Εκτός από το θέατρο έπαιξε διάφορους ρόλους σε κινηματογραφικά φιλμ. Από το 1986 εργάζεται ως ελεύθερη συγγραφέας, γράφοντας στα γερμανικά. Το πρώτο της βιβλίο, μια σειρά διηγημάτων που βγήκε το 1990, είχε τον ηθελημένα προκλητικό τίτλο "Μουτερτσούνγκε", δηλαδή "μητρική γλώσσα" (ο τίτλος είναι προκλητικός γιατί στα γερμανικά η λέξη "τσούνγκε" σημαίνει μόνο τη γλώσσα ως σωματικό όργανο, ενώ η γλώσσα-μέσο επικοινωνίας λέγεται "σπράχε"). Μ΄ αυτό το βιβλίο κατέκτησε για πρώτη φορά το κοινό της στη Γερμανία. Με το δεύτερο βιβλίο της, το μυθιστόρημα "Η ζωή είναι ένα καραβανσεράι" (ελλ. εκδ. Καστανιώτης, 1999, στη σειρά "Ορίζοντες των Βαλκανίων"), απέσπασε το 1991 ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, το βραβείο "Ίνγκεμπορ Μπάχμαν", που την καθιέρωσε. Το 1992 πήρε την υποτροφία του Γερμανικού Λογοτεχνικού Ιδρύματος, το 1993 το βραβείο "Βάλτερ Χαζενκλέβερ", ενώ το 1994 η "Μητρική γλώσσα" κατατάχθηκε στα "Best Books of Fiction Published in 1994 in America". Το 1995 πήρε πάλι τη υποτροφία του Γερμανικού Λογοτεχνικού Ιδρύματος για μια παραμονή της στη Νέα Υόρκη. Το 1998 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της, "Η γέφυρα του χρυσού Κερατίου", για το οποίο τιμήθηκε το 1999 με το επίσης σημαντικό βραβείο για ξένους λογοτέχνες "Άνταλμπερτ φον Σαμίσο". Το διήγημά της "Μουσαφιραίοι" ήταν η συμμετοχή της στη συνάντηση Ευρωπαίων λογοτεχνών από 33 χώρες, με θέμα "Η Ευρώπη γράφει", της Λογοτεχνικής Εστίας του Αμβούργου, το 2002, όπου συμμετείχε επίσης από ελληνικής πλευράς ο Κύπριος λογοτέχνης Πάνος Ιωαννίδης. Όλες οι συμμετοχές εκδόθηκαν από τη Λογοτεχνική Εστία του Αμβούργου, με τίτλο "Europa schreibt" ("Η Ευρώπη γράφει"), Αμβούργο 2003, σε επιμέλεια Ursula Keller και Ilma Rakusa.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Η. Αλεβίζος (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
534
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.105 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση