Κόσοβο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κόσοβο

Ανατρέποντας τη διεθνή δικαιοπραξία: Αυτοδιάθεση και απόσχιση εθνοτήτων στον 21ο αιώνα

Συλλογικό έργο

Κώστας Θ. Χατζηκωνσταντίνου

Σταύρος Λυγερός

22.26€ -27% 16.25€

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αντιδράσεις, συμπεριφορές, αλλά και τις επιπτώσεις, ιδίως όταν όλοι γνωρίζουν ότι η διεθνής νομιμότητα, με την ανάδυση ενός ανεξάρτητου Κοσόβου, θα υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα με αρνητικές συνέπειες για τις βασικές συνιστώσες της διεθνούς δικαιοταξίας, δηλαδή την εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία και ακεραιότητα του κράτους, αλλά και επαναπροσανατολίζοντας εθνικές διεκδικήσεις γύρω από το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Κι επειδή η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσόβου θα αναγνωρισθεί και θα υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα, χωρίς την παρουσία της οποίας θ` αποτελέσει χίμαιρα, γίνεται φανερή -ακόμη περισσότερο- η ευθύνη που βαρύνει ορισμένα διεθνή όργανα και οργανισμούς, ιδίως τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Βέβαια, πρωταρχικά η ευθύνη ανήκει στα Ην. Έθνη, που, ήδη, με την απόφαση 1244/1999 και την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διοίκησης (UΝΜIΚ), οδήγησε αναπόδραστα σε πρωτογενείς τριβές με πολλές αρχές και κανόνες διεθνούς δικαίου, σ` ένα πλαίσιο ρευστότητας και κατακερματισμού του διεθνούς δικαίου.

Όταν, όμως, δεν πρόκειται για λάθη -όπως αυτά της ΕΕ και της επιτροπής Badinter στην πρώην Γιουγκοσλαβία-, αλλά για επιλογές πολιτικής μανιχαϊσμού επέκεινα της διεθνούς νομιμότητας, τότε μεγαλώνει η ανησυχία για το μέλλον της διεθνούς δικαιοταξίας. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ασυλλόγιστα να δημιουργεί και να προάγει κράτη, που εκ γενετής παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα δόμησης (κυριαρχία, ανεξαρτησία κ.λπ.) και βιωσιμότητας· οντότητες που προκαλούν τριβές με το ισχύον διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα του ανθρώπου και το κράτος δικαίου, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το μέλλον.

Στέλιος Περράκης

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Θ. Χατζηκωνσταντίνου

Κώστας Θ. Χατζηκωνσταντίνου (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου είναι καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος. Διδάσκει Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνές Δίκαιο του Περιβάλλοντος και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Διεθνούς Δικαίου, μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας, μέλος της International Law Association κ.ά. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Λυγερός

Σταύρος Λυγερός (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής", το οποίο κυκλοφορεί από το 1980 (εκδόσεις Στοχαστής). Συγγραφέας των βιβλίων "Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα" (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), "ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς" (1990, εκδόσεις Στοχαστής), "Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Κύπρος: Στα όρια του αφανισμού" (1993, εκδόσεις Λιβάνη), "Το παιχνίδι της εξουσίας" (1996, εκδόσεις Λιβάνη) και "Όταν σκοντάφτει ο Αετός, μία ανάγνωση των γεωπολιτικών μετώπων στις αρχές του 21ου αιώνα" (υπό έκδοση). Επίσης, συγγραφέας δεκάδων μεγάλων άρθρων-μελετών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για εσωτερικά πολιτικά θέματα. Έχει εργασθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης (εφημερίδα Θεσσαλονίκη), ως πολιτικός-διπλωματικός σχολιαστής στα περιοδικά Αντί, Άμυνα και Διπλωματία, στις εφημερίδες Ποντίκι, Ελευθεροτυπία, Πρώτη, Επικαιρότητα, Επενδυτής, Εξουσία, Αξία, στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Σκάι, Αντένα, Πλάνετ και Κανάλι 1 του Πειραιά. Σήμερα εργάζεται στην Καθημερινή και στον Κόσμο του Επενδυτή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ε. Περράκης

Στέλιος Ε. Περράκης (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Συγγραφέας)

Ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 από γονείς μικρασιατικής και θρακικής καταγωγής. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα της ίδιας σχολής. Διδάσκει δημόσιο διεθνές δίκαιο στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (από το 1980), καθώς επίσης και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Αστυνομική Ακαδημία (παράρτημα Θεσσαλονίκης). Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) από το 1994. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης παρ΄ Ερέταις. Είναι επικεφαλής της Εναλλακτικής Έδρας Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (από τον Ιούνιο του 2004). Έχει ενεργό ανάμιξη στα δημόσια πράγματα, κυρίως στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, μέσω της αρθρογραφίας του και με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του. Διδάσκει περιοδικά, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΜΧΑ (1994-2004).Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 7/3/2004. Επισης διετέλεσε δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Κοζάνης το χρονικό διάστημα (1977-2010) και ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης (2007-2014) και Αντιδήμαρχος, έχοντας την ευθύνη για τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στην πόλη: το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και την ανάπλαση της Νέας Παραλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Μπερεδήμας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ε. Σέκερης

Γεώργιος Ε. Σέκερης (Συγγραφέας)

Ο Γ. Ε. Σέκερης είναι πρέσβης ε.τ. Επί σειρά ετών διδάσκει στις στρατιωτικές σχολές της χώρας και στην Αστυνομική Ακαδημία και αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε διεθνείς διασκέψεις και στο ΝΑΤΟ, του οποίου διετέλεσε και Εκτελεστικός Γραμματέας. Διαφωνήσας με την κυβερνητική πολιτική παραιτήθηκε από τη διπλωματική υπηρεσία δύο φορές -το 1973 και το 1987- τη δεύτερη οριστικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Π. Οικονομίδης

Κωνσταντίνος Π. Οικονομίδης (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ διεθνούς δικαίου των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων Στρασβούργου και Αθηνών. Διετέλεσε Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με την ιδιότητα αυτή έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό διμερών διαπραγματεύσεων και κατ΄ επανάληψη εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, καθώς και ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Καθηγητής δημοσίου διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2000 Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου αυτού. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού μελετών και άρθρων που αφορούν κυρίως τα εθνικά θέματα, το διπλωματικό και προξενικό δίκαιο, τις πηγές του διεθνούς δικαίου, τους διεθνείς οργανισμούς, την επίλυση των διεθνών διαφορών κ.ά. Τέως μέλος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (1991-1999), καθώς και της Επιτροπής του ίδιου Οργανισμού για τη δημοκρατία μέσω του δικαίου (1999-2002). Σήμερα είναι Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ε. Περράκης

Στέλιος Ε. Περράκης (Επιμέλεια)

Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
239
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.374 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση