Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διαχρονικά γνωρίσματα της εκδοτικής βιομηχανίας στον δυτικό πολιτισμό
Συγγραφέας:   Χριστίνα Μπάνου


Διαχρονικά γνωρίσματα της εκδοτικής βιομηχανίας στον δυτικό πολιτισμό
[...] Η παραγωγή και η διακίνηση του βιβλίου από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Εκ πρώτης όψεως άβυσσος φαίνεται να χωράει τον σημερινό κόσμο του βιβλίου από τις απαρχές του, αλλά και από στοιχεία που χαρακτήριζαν την εκδοτική βιομηχανία στους πλησιέστερους προς εμάς αιώνες. Ωστόσο, μέσα από το βιβλίο της κ. Μπάνου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αναίρεση των υποθέσεων αυτών. Μεθοδικά και γλαφυρά παρουσιάζεται η εξέλιξη του έντυπου βιβλίου και των παραγόντων της παραγωγής και διακίνησής του στους αιώνες αυτούς από την αφετηρία τους: η αξιοποίηση της εξελισσόμενης τεχνολογίας στον εκδοτικό τομέα από το τυπογραφείο μέχρι το διαδίκτυο, ο τρόπος διακίνησης του βιβλίου από τα πρώτα βιβλιοπωλεία-τυπογραφεία της Βενετίας μέχρι τους σημερινούς εκδοτικούς κολοσσούς, τις αλυσίδες των βιβλιοπωλείων και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, οι πολυτελείς καλλιτεχνικές εκδόσεις των αρχετύπων, που απομιμούνταν τα χειρόγραφα, μέχρι τα σύγχρονα βιβλία τσέπης, η νέα εκδοτική τάση παραγωγής πολυτελών εκδόσεων και πανομοιότυπων χειρογράφων ή πρώτων εκδόσεων, αλλά και οι τρόποι διαχείρισης της παραγωγής και προώθησης του βιβλίου από την εμφάνιση της τυπογραφίας μέχρι σήμερα και η επίδραση της οικονομίας της αγοράς στους εκδοτικούς οίκους.

Μέσα από τη βαθμιαία συγκριτική μελέτη όλων αυτών των στοιχείων, των πρακτικών που χαρακτήριζαν την εκδοτική βιομηχανία του παρελθόντος και των σύγχρονων μεθόδων, αναδύονται οι ομοιότητες βασικών δομικών χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επί αρκετές εκατονταετίες.

Το βιβλίο της κ. Χριστίνας Μπάνου εξετάζει αυτά τα διαχρονικά γνωρίσματα της εκδοτικής βιομηχανίας, όπως αναπτύχθηκε στον δυτικό κόσμο, καθώς και ζητήματα εκδοτικής και πολιτικής του βιβλίου, με απλό και εύληπτο τρόπο που δεν αποκλείει τον υποψιασμένο αλλά μη ειδικό αναγνώστη, αλλά τον εισάγει στην όλη διαδικασία από την οποία περνάει ένα πνευματικό προϊόν μέχρι να φτάσει υπό τη μορφή βιβλίου, έντυπου ή ηλεκτρονικού, στα χέρια του. [...]

(από τον πρόλογο της Καθ. κ. Ελένης Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη)


Σημείωση: Πρόλογος: Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη.

24χ17 εκ., 180 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 070.509 209 (Εκδότες και εκδόσεις - Ιστορία), 002.09 (Βιβλία - Ιστορία), 070.509 249 5 (Εκδότες και εκδόσεις - Ελλάς)
ISBN: 978-960-6727-07-8
ISBN (10ψήφιο): 960-6727-07-6
Βάρος: 0.47 κιλά
Εκδότης: Κότινος
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
18.35
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.33
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Χριστίνα Μπάνου είναι λέκτορας "Πολιτικής και Εκδοτικής του Βιβλίου" στο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην εκδοτική και την πολιτική του βιβλίου, στην ιστορία της εκδοτικής βιομηχανίας, στην αισθητική του εντύπου βιβλίου και στην αναγνωστική πολιτική.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.