Η συμβολή των γυναικών σε μια νέα μορφή κοινωνικότητας, 17ος-18ος αιώνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η συμβολή των γυναικών σε μια νέα μορφή κοινωνικότητας, 17ος-18ος αιώνας

Ετήσια διάλεξη Κ. Θ. Δημαρά, 2006

Benedetta Craveri

12.17€ -10% 10.95€

Το έτος 2005, η ετήσια διάλεξη Κ. Θ. Δημαρά συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής και έχει πλέον αποβεί ένας καθιερωμένος θεσμός της πνευματικής κίνησης του αθηναϊκού φθινοπώρου. Σημαντική στιγμή στην ιστορία του θεσμού υπήρξε η διάλεξη του έτους 2006, που άνοιξε τη δεύτερη δεκαετία της διάλεξης Κ. Θ. Δημαρά.
Η πρώτη δεκαετία απέδωσε τα ωραία τεύχη που παρουσιάζονται πλέον σε συνολική καλαίσθητη εμφάνιση στη θήκη ττου βιβλιοδετήθηκε προς τον σκοπό αυτό.
Ανατρέχοντας στις δέκα πρώτες διαλέξεις Δημαρά θα διαπιστώσουμε πόσο σημαντικές προσωπικότητες της μελέτης του Διαφωτισμού και της ευρωπαϊκής γραμματείας γενικότερα, η πρωτοβουλία αυτή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών έφερε στο βήμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μεταξύ των έγκριτων αυτών ομιλητών όμως περιλαμβάνεται μόνο μια κυρία, η καθηγήτρια συγκριτικής φιλολογίας και πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας κυρία .
Για να κάνουμε ένα βήμα προς στην αναίρεση αυτής της ανισότητας προσκαλέσαμε για τη διάλεξη του 2006 την καθηγήτρια .... Καθιερωμένη συγγραφέας και κριτικός, η κυρία Ο&νεπ είναι ομότιμη καθηγήτρια της γαλλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της ΤιΐδθΙ& του νΐίεΓβο και τώρα καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ...της Νάπολης. [...]
Η συμβολή των λογίων γυναικών στην άνοδο αυτού του πολιτισμού της συνομιλίας, όπως δείχνει η κυρία Craveri, υπήρξε καθοριστική. Από τη σκοπιά αυτή η αντίληψη της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας φαίνεται να υπήρξε σε αξιοσημείωτο βαθμό προϊόν της γυναικείας ευαισθησίας. Η επίγνωση της ιστορικής αυτής συμβολής του γυναικείου φύλου μπορεί να συμβάλει σε μια πληρέστερη αίσθηση των πραγμάτων, σε μια εικόνα της ιστορικής εμπειρίας λιγότερο σκοτισμένη από τη σκιά της ανισότητας. Αυτή την εικόνα μας προσφέρει το κείμενο της κυρίας Craveri. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου

Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Παρισίων (Σορβόνη) και είναι διδάκτωρ του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Ομότιμη διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ). Ασχολείται με θέματα ιστορίας των ιδεών και της φιλοσοφίας, ιδιαίτερα με τη μελέτη και την έκδοση ανέκδοτων πηγών της νεοελληνικής σκέψης.

Benedetta Craveri

Benedetta Craveri (Συγγραφέας)

Η Benedetta Craveri, εγγονή του περίφημου φιλοσόφου Benedetto Croce, γεννήθηκε στη Ρώμη. Ομότιμη καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Tuscia στο Viterbo διδάσκει τώρα στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Suor Orsola Benincasa της Νάπολης. Έχει μελετήσει την κοινωνική πορεία των γυναικών στον 17ο και 18 αιώνα στη Γαλλία καθώς και τις αλλαγές της γαλλικής κοινωνίας την εποχή αυτή, για την οποία η συζήτηση υπήρξε βασικό στοιχείο. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για τα έργα της. Ιδιαίτερα η βιογραφία της Madame du Deffand που υπήρξε η διδακτορική της διατριβή, έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και έχει λάβει στη Γαλλία το βραβείο για το καλύτερο βιβλίο. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "La Reppublica" και το "New York Review of Books".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
107
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.173 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση