Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κατάλογος των κωδίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου
Συγγραφέας:   Ζήσης Μελισσάκης


Κατάλογος των κωδίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου
Ο ανά χείρας κατάλογος περιέχει την αναλυτική περιγραφή σαράντα επτά χειρογράφων που χρονολογούνται από τον 10ο ως τον 19ο αιώνα και απαρτίζουν τη συλλογή κωδίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου.

Η συλλογή Τυρνάβου, συγκρινόμενη με μεγάλες συλλογές χειρογράφων, όπως της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, των βιβλιοθηκών των αθωνικών μονών, ή άλλων ιστορικών μοναστηριακών κέντρων (π.χ. της μονής του Αγίου ΄Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και των μονών των Μετεώρων), κατατάσσεται στις λεγόμενες "ελάσσονες συλλογές".

Συλλογές χειρογράφων παρόμοιου μεγέθους είναι διάσπαρτες σε βιβλιοθήκες μικρών ή μεγάλων οικισμών, άλλά ιδίως σε μοναστήρια του ελλαδικού χώρου. Παρόλα ταύτα η ποικιλία του περιεχομένου και το χρονολογικό εύρος που καλύπτουν, εκτεινόμενο πολλές φορές, όπως η παρούσα συλλογή, σε δέκα αιώνες, αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον ερευνητή.

Οι συχνά δυσπρόσιτες "ελάσσονες συλλογές", ήδη από τον 19ο αιώνα, κίνησαν το ενδιαφέρον όχι μόνον της ακαδημαϊκής κοινότητας, άλλά και τοπικών λογίων και ιστοριοδιφών, που ανέλαβαν το έργο της καταλογογράφησής τους. Ωστόσο ευάριθμοι είναι οι κατάλογοι χειρογράφων που χαρακτηρίζονται, έστω και μερικώς, από κάποια πληρότητα. Οι περισσότεροι έχουν ουσιαστικές ελλείψεις, ή είναι εξαιρετικά συνοπτικοί, με συχνά εσφαλμένες χρονολογήσεις και εσφαλμένη n ασαφή περιγραφή του περιεχομένου των κωδίκων. Τέλος, δεν είναι λίγες οι συλλογές που παραμένουν ακόμη ακαταλογογράφητες. [...]

Κρίτων Χρυσοχοΐδης


Σημείωση: Πρόλογος: Κρίτων Χρυσοχοΐδης

24χ17 εκ., 354 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πηγές
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 091 (Χειρόγραφα), 080 (Συλλογές), 025.31 (Βιβλιοθήκες - Κατάλογοι)
ISBN: 978-960-371-036-3
ISBN (10ψήφιο): 960-371-036-9
Βάρος: 0.765 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
28.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.