Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ορολογία της αρχαίας μεταλλείας

Ορολογία της αρχαίας μεταλλείας
Στο έργο με τίτλο "Ορολογία της αρχαίας μεταλλείας" γίνεται μια προσπάθεια αποθησαύρισης της ορολογίας των αρχαίων μεταλλουργών και μεταλλοτεχνών και απόδοσης, κατά το δυνατόν, της ακριβούς έννοιας των όρων, με γνώμονα την αρχαία και σύγχρονη τεχνογνωσία.
Η συγκέντρωση της ορολογίας μέσα από τα λιγοστά αρχαία κείμενα που αφορούν τη μεταλλευτική και μεταλλουργική τεχνολογία άρχισε πριν από πολλά χρόνια. Την απόφαση της γραφής του πονήματος την πήρα ύστερα από ώριμη σκέψη, γνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που θα είχα να αντιμετωπίσω.
Η σύγχρονη βιβλιογραφία είναι φτωχή σ΄ αυτόν τον τομέα. Τα έγκυρα λεξικά αποτελούν σπουδαίο Βοήθημα, αλλά με προσεκτική μελέτη διαπιστώνεται έλλειψη στην ακριβή απόδοση των όρων. Αποθησαύριση των λέξεων της αρχαίας μεταλλευτικής και μεταλλουργικής τεχνολογίας στην ελληνική γλώσσα, απ΄ όσα γνωρίζω, δεν είχε γίνει στο παρελθόν.
Στην πορεία των εργασιών συνάντησα τεράστιες δυσκολίες στην κατανόηση των τεχνικών παρατηρήσεων και στη σωστή απόδοση της έννοιας
των όρων. Τα λήμματα ερμηνεύονταν άλλοτε εύκολα και άλλοτε δύσκολα. Η ερμηνεία των όρων έγινε με βάση τις αρχαίες πηγές και τη λιγοστή σύγχρονη βιβλιογραφία.
Από τα αρχαία κείμενα αποθησαυρίστηκαν 621 λήμματα, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.
Σε κάθε λήμμα δίνονται η απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα, οι αρχαίοι συγγραφείς στους οποίους απαντάται η λέξη και τα κυριότερα σχετικά αρχαία χωρία. Έγινε προσπάθεια να δοθεί σε κάθε λήμμα και η σύγχρονη βιβλιογραφία και ο αντίστοιχος λατινικός όρος.

Κ. Γ. Τσάιμου


Σημείωση: Πρόλογος: Βασίλειος Χ. Πετράκος, Ακαδημαϊκός.

26χ19 εκ., 249 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 480 (Ελληνική γλώσσα, Αρχαία), 480.014 (Ελληνική γλώσσα - Ορολογία), 622.25 (Μεταλλεία)
ISBN: 978-960-254-662-8
ISBN (10ψήφιο): 960-254-662-Χ
Βάρος: 0.757 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Κωνσταντίνα Τσάιμου γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Είναι πτυχιούχος του Αρχαιολογικού και Ιστορικού τμήματος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ του ΕΜΠ. Καθηγήτρια της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ, από το 1989 διδάσκει το μάθημα της ιστορίας της μεταλλείας και μεταλλουργίας. Διευθύντρια των ανασκαφών του ΕΜΠ σε αρχαίες εγκαταστάσεις μεταλλουργίας στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Δημοσίευσε πολλές ερευνητικές εργασίες στο χώρο της αρχαιολογίας και ιδιαίτερα στον τομέα της αρχαιομεταλλουργίας και της τεχνικής των μετάλλων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.