Η χαρτογράφηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα: Το ζήτημα της εντοπιότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η χαρτογράφηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα: Το ζήτημα της εντοπιότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

1ο εικαστικό πανόραμα στην Ελλάδα: Διεθνής συνάντηση εργασίας θεωρητικών τέχνης, 22-24 Σεπτεμβρίου 2006, Θεσσαλονίκη

Συλλογικό έργο

Η παρούσα έκδοση αποτελείται από το σύνολο των επιμελημένων κειμένων που μας παρέδωσαν οι συμμετέχοντες στη διήμερη διεθνή συνάντηση εργασίας με τίτλο "Η χαρτογράφηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα: το ζήτημα της εντοπιότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης".
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 24 Σεπτεμβρίου του 2006, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του πρώτου Εικαστικού Πανοράματος. Συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πενήντα περίπου επιμελητές, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης, στελέχη μουσείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το ρόλο κρατικών και ιδιωτικών φορέων στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης, το χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών καλλιτεχνικών σκηνών στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τη σημασία μεγάλων εικαστικών εκδηλώσεων στην ενίσχυση της κινητικότητας και της επικοινωνίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες και θεωρητικούς.
Η ποικιλία της προέλευσης και των εμπειριών που κατέθεσαν οι προσκεκλημένοι μας αποτελεί και το μέτρο της επιτυχίας για την πρώτη αυτή συνάντηση. Τους ευχαριστούμε όλους για την ειλικρινή και αμέριστη υποστήριξη των προσπαθειών μας, την εποικοδομητική κριτική και τους προβληματισμούς που ανέπτυξαν στο διευρυμένο τραπέζι εργασίας.
Όλοι εμείς στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας. Με τις συλλογές, τις εκθέσει<;, τις ανταλλαγές έργων, κειμένων και σκέψεων, ελπίζουμε να συμβάλλουμε στο διάλογο που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορά και τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας για την προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και του θεωρητικού λόγου που την υποστηρίζει.

Συραγώ Τσιάρα
Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Υπεύθυνη για τη διοργάνωση της συνάντησης

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δεληγιάννης

Δημήτρης Δεληγιάννης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης (Αιτωλία, 1952) ήταν Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών στην Ιστορία της Τέχνης και στη Μουσειολογία (Μ.Α.) του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και Διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης (Ph.D) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης, Αισθητικής, Συντήρησης και Μουσειολογίας στο Μόναχο, στη Ρώμη και στο Άμστερνταμ. Διεξήγαγε επιστημονική έρευνα, οργάνωσε ερευνητικά προγράμματα επίσημων οργανισμών και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα: "Εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης", "Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική τέχνη", "Παιδική ζωγραφική και Μοντέρνα τέχνη" και "Μουσειολογία και Μουσειοπαιδαγωγική της Τέχνης". Επίσης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης μαθήματα σχετικά με τη Μουσειολογία και την Πολιτισμική διαχείριση. Υπήρξε εισηγητής των Μουσειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οργανώνοντας το πρώτο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών Μουσειοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (1998-2005). Ίδρυσε και είχε τη διεύθυνση στο Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας & Εκπαίδευσης στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Δημοσίευσε τις μονογραφίες "Ο ζωγράφος Μπουζιάνης", "Ρουμανία - Ελληνισμός και τέχνη", βιβλία και άρθρα για τη νεότερη ελληνική και μεταβυζαντινή τέχνη, καθώς και μελέτες για τη μουσειακή εκπαίδευση. Τελευταίο έργο του ήταν το βιβλίο για παιδιά "Με τον Φειδία στην αρχαία Ολυμπία", υλοποίηση μιας εφηβικής ιδέας που είχε όταν το 1964 επισκέφθηκε ως μαθητής την Ολυμπία. Επίσης, είχε προλογίσει το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (Aica-Hellas), της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Society of Greek Art Historians) καθώς και μέλος επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, συμμετείχε στη διοργάνωση μουσειακών εικαστικών εκθέσεων (Εθνική Πινακοθήκη 1985, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου 1989) και επιμελήθηκε ταινίες ντοκιμαντέρ για τη μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική τέχνη. Από το 1982 έως το 1987 εξέδιδε στην Αθήνα το περιοδικό τέχνης "Διπλή Εικόνα". Στο ίδιο διάστημα υπήρξε διευθυντής της σειράς "Βιβλιοθήκη της Τέχνης" των εκδόσεων Νεφέλη. Είχε συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές ραδιοφώνου και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ1 "Παρασκήνιο", ΕΤ3 κ.ά.). Στο έργο του έχουν αναφερθεί έγκριτοι μελετητές, σε επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδόσεις. Έφυγε από τη ζωή στις 16 Οκτωβρίου 2007 έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Κώστας Ιωαννίδης (Εισηγητής)

Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι επίκουρος καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα: Ιστοριογραφία της τέχνης, μοντερνιστική θεωρία, θεωρίες της πρόσληψης, ιστορία και θεωρία της φωτογραφίας.

Θεόδωρος Γεωργίου

Θεόδωρος Γεωργίου (Εισηγητής)

Ο Θεόδωρος Γεωργίου (1954) είναι καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών). Είναι μαθητής του φιλοσόφου Jurgen Habermas, με τον οποίο χρόνια τώρα διεξάγει γόνιμο φιλοσοφικό και πολιτικό διάλογο. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο "Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα" (Institut fur Sozialforschung) του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2006-2007, 2007-2008 και 2016-2017. Έχει διδάξει επίσης κατά διαστήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια της Λειψίας και της Βόννης στη Γερμανία. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.) και του Forum fur Philosophie (Bad Homburg - Γερμανία). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια με πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις. Οι επιστημονικές έρευνές του έχουν ως θεματικά αντικείμενα: την πολιτική και την κοινωνική φιλοσοφία, την ηθική φιλοσοφία, την κριτική κοινωνική θεωρία, τη γνωσιοθεωρία και την επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, τη φιλοσοφία της γλώσσας, την αισθητική θεωρία και τη φιλοσοφία του πολιτισμού.

Βαγγέλης Ιωακειμίδης (Εισηγητής)


Michelle Elligott (Εισηγητής)

Η Michelle Elligott είναι επιμελήτρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ).

Μανώλης Γιανναδάκης (Εισηγητής)


Μαρία Α. Αγγελή (Εισηγητής)

Η Μαρία Α. Αγγελή είναι θεωρητικός της τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός.

Alexeev Nikita (Εισηγητής)


Δημήτριος Βερβερίδης (Εισηγητής)


Lisa Becker Tamiris (Εισηγητής)


Pierre Brulle (Εισηγητής)


Ζωή Γοδόση (Εισηγητής)


Χαρίσσα Δημητρακοπούλου (Εισηγητής)


Henry Hughes Meyric (Εισηγητής)


Μαρία Κενανίδου (Εισηγητής)


Συραγώ Τσιάρα (Επιμέλεια)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
176
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.514 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση