Το μάταιο χθες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το μάταιο χθες

Μυθιστόρημα

Isaac Rosa

18.26€ -27% 13.33€

Την εποχή των μεγάλων φοιτητικών ταραχών εναντίον της δικτατορίας του Φράνκο, στην Ισπανία της δεκαετίας του `60, ένας ηλικιωμένος καθηγητής βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή υπόθεση και εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Παράλληλα, εξαφανίζεται ένας κομμουνιστής φοιτητής, από τους ηγέτες της φοιτητικής αντίστασης. Τι απέγιναν αυτοί οι δύο άντρες και τι μας αποκαλύπτει η περιπέτειά τους για την ιστορία της χώρας τους; Αυτό είναι το θέμα του μυθιστορήματος του Ισαάκ Ρόσα, που θα μπορούσε να μοιάζει μ` ένα ακόμα πορτρέτο της φρανκικής καταπίεσης. Ωστόσο, οι μαρτυρίες καταπιεστών και καταπιεσθέντων, θυτών και θυμάτων, σε συνεχή διάλογο με τον αναγνώστη -και με τον ίδιο τον συγγραφέα-, θέτουν το ζήτημα της μνήμης με ασυνήθιστο τρόπο: εδώ η μνήμη δεν είναι η απάντηση, αλλά η μόνη έγκυρη ερώτηση.

Το "Μάταιο χθες" δεν είναι απλώς άλλο ένα μυθιστόρημα γύρω από το πρόσφατο παρελθόν της Ισπανίας. Πρόκειται για μυθιστόρημα και ταυτόχρονα στοχασμό πάνω στη συγγραφή του μυθιστορήματος, έξοχο έργο, δραματικό μα και ειρωνικό, λογοτεχνικής αναζήτησης, ιστορικής και ηθικής έρευνας. Είναι ένα έργο που αλλάζει διαρκώς μορφή, ξαφνιάζοντάς μας, και φιλοδοξεί να μας προειδοποιήσει για τις παγίδες μιας συναισθηματικής μνήμης που οδηγεί τελικά στη νοσταλγία, ακυρώνοντας έτσι τις ευθύνες και τον πόνο.

Κυριάκος Φιλιππίδης (Μεταφραστής)


Isaac Rosa

Isaac Rosa (Συγγραφέας)

Ο Ισαάκ Ρόσα γεννήθηκε στη Σεβίλη το 1974 και ζει στη Μαδρίτη. Συνεργάζεται τακτικά με τη διαδικτυακή εφημερίδα Eldiario.es και τον κινηματικό ιστότοπο La marea. Έχει δημοσιεύσει το αφήγημα "El ruido del mundo" (1998), το θεατρικό έργο "Adios muchachos" (1998), και τη μελέτη "Kosovo. La coartada humanitaria" (2001).Το δεύτερο μυθιστόρημά του, "El vano ayer" (2004) ("Το μάταιο χθες" εκδόσεις Πόλις), τιμήθηκε με τα βραβεία Ojo Crίtico, Andalucίa de la Crίtica και Rόmulo Gallegos, και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Επίσης έχει εκδόσει τα μυθιστορήματα "La malamemoria" (2000), "Otra malditα novela sobre la guerra civil!" (2007), "Εl pais del miedo" (βραβείο Fundacion Jose Manuel Lara 2009), "La mano invisible y la habitacion oscura". Έχει γράψει επίσης δυο συλλογές διηγημάτων: "Compro oro" και "El puto jefe". Αρκετά βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε άλλες χώρες κι έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
344
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.449 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση