Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κινητή ψυχιατρική μονάδα νομού Φωκίδας
(Πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση και περίθαλψη στην κοινότητα)
Συγγραφέας:   Αθηνά Φραγκούλη


Offer
"Ο πληθυσμός της Άμφισσας δέχτηκε την Κ.Ψ.Μ., δέχτηκε το έργο της. Όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά πίστεψε ότι η Μονάδα ως Μονάδα είναι συμφέρουσα για τον τόπο.

Το πρόγραμμα "Λέρος" ήταν μια δοκιμασία για όλους μας. Εργαζόμενοι και μέλη του οικοτροφείου πήγαν στο νησί για να πάρουν όσους Φωκείς βρίσκονταν εκεί ξεχασμένοι. Όταν ήρθαν οι "άρρωστοι", το μόνο που θύμιζε ότι ήταν άνθρωποι ήταν η μορφή. Ήταν χωρίς φωνή, χωρίς κίνηση, χωρίς σκόπιμη δραστηριότητα.

Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για το προσωπικό κι ένα μεγάλο ερωτηματικό για την Κοινότητα. Παρ΄ όλα αυτά, εμείς, οι της Κοινότητας, παρακολουθούσαμε με σεβασμό την όλη προσπάθεια αλλά από κάποια απόσταση. Η εξέλιξη τους ήταν έκπληξη για όλους μας. Το ότι φθάσανε να λένε "όχι" σε ορισμένα πράγματα, θεωρήσαμε ότι ήταν μια φάση πολύ σημαντική, όπως είναι για ένα παιδί 4 χρόνων σημαντική η φάση κατανόησης του εαυτού του, των άλλων, του περιβάλλοντος και της δύναμης που έχει εκείνο ως άνθρωπος.

Προοδευτικά αυτοί οι ασθενείς κοινωνικοποιήθηκαν, άρχισαν να συσχετίζονται μαζί μας, να παίρνουν μέρος σε εορτές και εκδηλώσεις, να πηγαίνουν στην εκκλησία. Προχώρησαν και δημιούργησαν, με την πάροδο του χρόνου, συναισθηματικούς δεσμούς με πρόσωπα της Κοινότητας. Τελικά απέκτησαν και εκλογικά βιβλιάρια.

Οι ασθενείς των ασύλων που δουλεύουν στον Συνεταιρισμό ανέβηκαν στη συνείδησή μου και όταν τους έβλεπα τους χαιρετούσα, τους χαιρετούσα σαν να ήταν κάποιος γείτονάς μου.

Τι σημαίνει δουλειά; Δεν είναι μόνο η απασχόληση αλλά και η αμοιβή. Το μέλος χρησιμοποιεί τα λεφτά που παίρνει από τη δουλειά του, όπως θέλει. Αυτό είναι ένα κριτήριο αποδοχής από την κοινωνία. Εγκαταστάθηκε μια σχέση μέλους με την Κοινότητα που οι θεραπευτές απλώς υποστήριζαν. Οι ασθενείς πουλούσαν αγροτικά προϊόντα από τις καλλιέργειες του Συνεταιρισμού, έπαιρναν λεφτά, άνοιξαν λογαριασμό σε Τράπεζα, έκαναν καταθέσεις, μοιραζόντουσαν τα λεφτά, εφ΄ όσον είχαν κρατήσει στην άκρη ό,τι χρειαζόταν για κεφάλαιο και για επένδυση ο Συνεταιρισμός.

Οι άνθρωποι του οικοτροφείου είναι ένα κομμάτι από τον εαυτό μας, κατάγονται από τον τόπο μας και πολλούς από αυτούς τους γνωρίζαμε από πριν - αυτές ήταν οι σκέψεις ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πηγή ζωής. Υπάρχει μια αμφίδρομη δράση μεταξύ πληθυσμού και ψυχασθενών. Αρκετοί βρίσκουν, με τη βοήθεια της Κοινότητας, λύση στα προβλήματα τους, ιδίως αυτοί που ζουν με την οικογένεια τους.

Με την παρουσία τους, βλέπω ένα κομμάτι του εαυτού μου, ένα κομμάτι της καθημερινής μου ζωής, που συνδέεται με αυτούς. Αν ποτέ φύγουν, θα νιώσω ότι έφυγε ένα κομμάτι του εαυτού μου".

Δ. Κ.


Σημείωση: Πρόλογος: Α. Γιαννακούλας.

24χ17 εκ., 265 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνική Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 302 (Κοινωνική ψυχολογία), 616.891 4 (Ψυχοθεραπεία), 616.89 (Ψυχιατρική )
ISBN: 978-960-02-2181-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2181-2
Βάρος: 0.586 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
17.58
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Αθηνά Φραγκούλη - Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στην Αιθιοπία, όπου και τελείωσε το ελληνικό γυμνάσιο. Το 1973 παίρνει το πτυχίο Β.Α. στην Ψυχολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Αμερικάνικο Κολλέγιο. Το 1978, με υποτροφία της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών, τελειώνει τον μετεκπαιδευτικό κύκλο σπουδών στις Διαταραχές του Λόγου στο Center School of Speech & Drama στο Λονδίνο και το 1987 το Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο στην Παθολογία του Λόγου στο Πανεπιστήμιο του Vrijie, στις Βρυξέλες. Το 1991, τελειώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το 1996 τελειώνει το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική του Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τον Μάιο του 2002, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υπεύθυνος Καθηγητής κ. Κλήμης Ναυρίδης. Συμμετέχει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών, του Royal College of Speech & Language Therapists και άλλων φορέων, στα σεμινάρια: Blissymbolics Communication. Μεθοδολογία της Έρευνας. Counselling in Speech Therapy. Setting up a Language Unit. Λογοτονική Ι,II, III. Πληροφορική. Προβλήματα Λόγου Παιδιών 0-3 χρόνων: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία. Working with children with reading and spelling problems. Makaton Ι, II. Μαθησιακά προβλήματα και η αντιμετώπιση τους, Ι, II. Interprofessional Counselling. Διοίκηση Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Είναι τακτικό μέλος του Royal College of Speech and Language Therapists, ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑ-ΕΕ). Διατέλεσε πρόεδρος του CEFEC (Confederatives of European Social Firms, Employment Initiatives & Social Cooperatives Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Πρωτοβουλιών και Κοινωνικών Συνεταιρισμών από το 1994-1998. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαιθιοπικού Συλλόγου, του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Ασκληπιός" και του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων. Έχει δουλέψει στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, στο Σύλλογο Γονέων Σπαστικών Παιδιών "Ο Καλός Σαμαρείτης", στα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής Αθηνών και Πειραιά και, στα πλαίσια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας προσφέρει τις υπηρεσίες της κυρίως στην Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου - Νομού Φωκίδας, στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έρευνες και μελέτες σε αντίστοιχα, ελληνικά και ξένα, περιοδικά. Συμμετέχει σε διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια γύρω από την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την πρόληψη - θεραπεία και αποκατάσταση ατόμων με πρόβλημα στο λόγο, φωνή και ομιλία παιδιών - εφήβων - ενηλίκων και, τα τελευταία χρόνια, στην εργασιακή αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.