Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η σιμωνιακή χειροτονία κατά τους ιερούς κανόνες
Συγγραφέας:   Αθηνά Ν. Κονταλή


Η σιμωνιακή χειροτονία κατά τους ιερούς κανόνες
Το αντικείμενο που διαπραγματεύεται η παρούσα εργασία αφορά στην απαξιωτική τέλεση σιμωνιακών χειροτονιών με την επιβολή επιτιμίων ευχαριστιοκεντρικού χαρακτήρα κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Η εργασία αυτή με τον τίτλο, "Η σιμωνιακή χειροτονία κατά τους Ιερούς Κανόνες" υποβλήθηκε ως διπλωματική εργασία (Master) στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα αρμοδίως.
Από την έρευνά μου τόσο στην ελληνόγλωσση όσο και στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία προκύπτει ότι η περί τη σιμωνιακή χειροτονία μελέτη με βάση τους Ιερούς Κανόνες είναι ανύπαρκτη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Γενικές μόνο επισημάνσεις για τον όρο της σιμωνίας υπάρχουν σε εγχειρίδια Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, στη συνοπτική μελέτη του αειμνήστου Ιωάννου Θ. Παναγοπούλου, "Η σιμωνία κατά το δίκαιον της Ορθοδόξου Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας" και σε λιγοστά άρθρα εκκλησιαστικών περιοδικών και Εγκυκλοπαιδειών. Για τους λόγους αυτούς παρέμεινα στην ανάπτυξη, ερμηνεία και αξιοποίηση των σχετικών με τη σιμωνιακή χειροτονία Ιερών Κανόνων και στον σχολιασμό αυτών από τους εγκρίτους βυζαντινούς, κανονολόγους Ιω. Ζωναρά, Θ. Βαλσάμωνα, Αλ. Αριστηνό και τους συντάκτες του Πηδαλίου. Αξιοποιώντας τις ανωτέρω πηγές προσπάθησα στην κατά το δυνατόν, καλύτερη προσέγγιση του θέματος, καθώς η αναφορά σε διευρυμένες εκκλησιολογικές και εκκλησιαστικές προεκτάσεις θα ξεπερνούσε τις προοπτικές της ανά χείρας μελέτης.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Σημείωση: Συνέκδοση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεολογική Σχολή.

25χ18 εκ., 154 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Εκδόσεις Ενοποιηθέντων Κληροδοτημάτων Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου και Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτου
Τόπος έκδοσης: Χαλκίδα
Ταξινόμιση DDC: 230 (Θεολογία ), 262.9 (Εκκλησιαστικό δίκαιο), 262.9 (Κανονικό δίκαιο)
ISBN: 978-960-7103-42-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7103-42-4
Βάρος: 0.346 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
12.23
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.62
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Επιστημονική συνεργάτιδα Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.