Οι οικισμοί της Ίμβρου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι οικισμοί της Ίμβρου

Πρακτικά συμποσίου

Συλλογικό έργο

20.39€ -10% 18.35€
Ο τόμος "Οι οικισμοί της Ίμβρου" είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου να καταγραφεί η μορφή των παραδοσιακών οικισμών της Ίμβρου και των κοινωνιών που έζησαν εκεί. Πριν μερικά χρόνια, η εξαιτίας των μέτρων των τουρκικών κυβερνήσεων συνεχής ερήμωση των χωριών του νησιού παράλληλα με τη ραγδαία μεταμόρφωση της πρωτεύουσάς του και την ίδρυση νέων εποικιστικών χωριών, στα μέλη της Εταιρίας κυριάρχησε εντονότατος προβληματισμός αναφορικά με τον τρόπο που θα ήταν εφικτή η διάσωση, έστω στα χαρτιά, της φυσιογνωμίας της Ίμβρου τόσο ως οικιστικού συνόλου, όσο και ως κοινωνικοοικονομικού οικοδομήματος. Έπρεπε πάση θυσία να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία, ώστε, αν μη τι άλλο, να περισωθεί η εικόνα την οποία παρουσίαζε το νησί ως τη δεκαετία του 1960. Τούτο ήταν απαραίτητο κατ΄ αρχήν για ιστορικούς λόγους, γιατί μόνον έτσι θα ήταν δυνατή η ερμηνεία των διαφόρων εκφάνσεων της ιμβριώτικης ιστορίας, η οποία έχει ως αφετηρία της το "συγκλονιστικό γεγονός της συνδέσεως του ανθρωπίνου πνεύματος προς ορισμένον τόπον" και η οποία ως "εμπειρία μοναδική και ανεπανάληπτος... πλουτίζει τον άνθρωπον δι΄ αισθημάτων ανωτέρων", όπως τονίζεται στο φωτισμένο συγχαρητήριο γράμμα του Πατριάρχη μας για τον παρόντα τόμο. [...] Ο τόμος αυτός, πιστεύουμε, ότι αποτελεί μια αρκετά αναλυτική, συγκεντρωτική παρουσίαση της οικιστικής κατάστασης του νησιού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, αποτυπώνοντας τη μορφή της Ίμβρου μέχρι το 1964. Ελπίζουμε να αποβεί χρήσιμο βοήθημα όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά και για κάθε Έλληνα που θα επιθυμούσε να γνωρίσει λεπτομερέστερα τον τόπο. Όσο για τους "Ίμβριους και δι΄ όσα τέκνα αυτών δεν ηυτύχησαν όπως ανδρωθούν εν μέσω των εν τη μνήμη πλέον διατηρουμένων εν πολλοίς οικισμών... σύνδεσμον μετ΄ αυτών και πρόσκλησιν προς βίωσιν αναπληρωματικήν και νοεράν" καθώς λέει και ο Πατριάρχης, προς την Παναγιότητα του οποίου οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ενθάρρυνση και την ηθική στήριξη που μας παρείχε συγχαίροντας την έκδοσή μας με το γράμμα του, το οποίο προτάσσεται στον τόμο. [...] (από τον πρόλογο του τόμου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Χαλκιά (Εισηγητής)


Γεώργιος Ξεινός

Γεώργιος Ξεινός (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Ξεινός γεννήθηκε στην ΄Ιμβρο το 1944. Μετά τις λυκειακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1971.Υπηρέτησε τη θητεία υπαίθρου στη Λήμνο και στη συνέχεια άσκησε την ιατρική στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ως σήμερα. Με τον λογοτεχνικό κόσμο της πόλης γνωρίστηκε όντας επικεφαλής του Καλλιτεχνικού Ομίλου της ΧΑΝΘ, ο οποίος επί σειρά ετών οργάνωσε διαγωνισμούς πεζογραφίας και ποίησης και εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό "Ερέτες". Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε επίσημα από το λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Πορεία" το 1968, παραμένοντας ως σήμερα τακτικός του συνεργάτης, ενώ συνεργάστηκε και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά όπως την "Ευθύνη", τα "Ελιμειακά", την "Κινστέρνα" κ.α. Κατά καιρούς έχει παρουσιάσει σημαντικούς Τούρκους συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους τον Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί το1968 και τον Ορχάν Παμούκ το 1991 και, αντίστοιχα, ΄Ελληνες, όπως τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο, στην Τουρκία. Από το 2006 είναι πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε διαρκώς από το 1978. Παράλληλη με τη λογοτεχνική του δραστηριότητα είναι και η ενασχόλησή του με τη συγγραφή πολλών μελετών, άρθρων και ομιλιών, που αφορούν την ιστορία και την πολιτισμό της Καθ΄ Ημάς Ανατολής και έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά ,συλλογικά συγγράμματα και επετηρίδες. Επίσης εκδίδει, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, το περιοδικό "Ιμβριώτικα" και είναι διευθυντής του Αρχείου ΄Ιμβρου της Εταιρίας Μελέτης ΄Ιμβρου και Τενέδου. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: - "Τρία τοπία της λογοτεχνίας" (δοκίμια), Εκδόσεις Νέας Πορείας, Θεσσαλονίκη 1974 - "Επιστρέφοντας αλλοιώς" (διηγήματα), Εκδόσεις Νέας Πορείας ,Θεσσαλονίκη 1982 - "Αυτός ο άνθρωπος πριν..." (διήγημα), Θεσσαλονίκη 1986 -Τώρα επιστρέφοντας (διηγήματα), Εκδόσεις Εταιρίας Μελέτης ΄Ιμβρου και Τενέδου, Θεσσαλονίκη 2000 - "Εις την Πόλιν" (κείμενα ομώνυμου φωτογραφικού άλμπουμ του Μάξιμου Πλάτωνα), Αθήνα 2001. - "Ίμβρος και Τένεδος - Ιστορία παράλληλη", Εκδόσεις της Καθ΄ Ημάς Ανατολής, σειρά: Η Ρωμιοσύνη 1, Αθήνα 2005

Παντελής Μιχαηλίδης (Εισηγητής)

Ο Παντελής Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Ίμβρο, όπου και παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Υπηρέτησε κατά την περίοδο του β΄ παγκοσμίου πολέμου στον τουρκικό στρατό. Από πολύ νέος έδειξε το ενδιαφέρον του για την πολιτιστική άνοδο και προκοπή του τόπου του και συμμετείχε στην πρωτοφανή εκείνη πνευματική άνοιξη της Ίμβρου, που παρατηρήθηκε μετά τον πόλεμο. Οι συνθήκες ζωής τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στην Κεντρική Αφρική, όπου συνέχισε να ονειρεύεται και να σχεδιάζει το μέλλον της πατρίδας του, μαζί με τους αδελφούς Τρύφωνα και Γιάννη Χατζηανδρέου (Τσίρκα). Κατά το διάστημα της παραμονής του εκεί υπήρξε υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού "Νέα ζωή" της ελληνικής κοινότητας της Elisabethville, με εκδότη και ιδιοκτήτη τον Μενέλαο Αντωνιάδη. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ιμβριακών οργανώσεων. Από την αρχή της έκδοσης του περιοδικού "Ιμβριώτικα", ο Παντελής Μιχαηλίδης έγινε αμέσως μόνιμος συνεργάτης. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες για τις οποίες η Εταιρία τον ανεκήρυξε και επίτιμο μέλος της.

Βάσω Ξεινού (Εισηγητής)


Κώστας Ζεγκίνης (Εισηγητής)

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ. Έχει χρηματίσει εσωτερικός διευθυντής του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου της Πόλης, εργάστηκε επί πολλά χρόνια στη Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Ιδιαίτερη ενασχόλησή του αποτελεί η διάσωση και καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού της Ίμβρου δημοσιεύοντας τις εργασίες του.

Αλέξανδρος Μπακαΐμης (Εισηγητής)


Χρυσοπηγή Χαλκιά - Καλακίδη (Εισηγητής)


Γιάννης Γιαννάκης (Εισηγητής)

Αρχιτέκτονας, Προϊστάμενος Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με αναστηλωτικές εργασίες αρχαίων μνημείων και συγγραφή ιστορικών και αρχιτεκτονικών μελετών. Συμμετείχε σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Ξενοφών Γιαννάκης (Εισηγητής)


Στέλιος Μπερμπέρης (Εισηγητής)


Κώστας Χριστοφορίδης (Εισηγητής)

Απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης σπούδασε στη Σχολή διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Istanbul και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο της Birmingham Αγγλίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων στην Αθήνα και είναι επίσημος μεταφραστής του ΥΠΕΞ.

Χαρούλα Ντάλντα (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
394
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.979 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση