Μουσεία 05: Επιστημονικές συναντήσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μουσεία 05: Επιστημονικές συναντήσεις

Ζητήματα διαχείρισης συλλογών, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο: D. Preziosi, Museums... and Other Dangerous Things: Διάλεξη: Ορισμοί της κουλτούρας, νοήματα της αναπαράστασης: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

25.36€ -10% 22.82€

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που εισήγαγε μουσειολογικές σπουδές, όταν το 1993 άρχισε να διδάσκεται το σχετικό μάθημα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής. Επίσης από το ίδιο Τμήμα είχε οργανωθεί το 1997 το διεθνές Συμπόσιο με τίτλο `Η μουσειολογία στον 21ο αιώνα`, τα πρακτικά του οποίου πλέον διανέμονται ως διδακτικές σημειώσεις όχι μόνο στο Α.Π.Θ. αλλά και σε άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας. Από το 2001 λειτουργεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιό μας το Διατμηματικό τότε και Διαπανεπιστημιακό τώρα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών `Μουσειολογία`, χρηματοδοτημένο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, έχοντας ήδη συμπληρώσει τρεις διετίες λειτουργίας.
Στο διάστημα αυτό το ΔΠΜΣ `Μουσειολογία` (α.) έχει προωθήσει τις διεπιστημονικές συνεργασίες μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών των τεσσάρων συμμετεχόντων Τμημάτων (Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Παιδαγωγικών Δημοτικής και Προσχολικής), επιπλέον Τμημάτων του Α.Π.Θ. αλλά και περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας, (β.) έχει προσκαλέσει διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι μετέχουν στα ετήσια μουσειολογικά συμπόσια που οργανώνει, (γ.) έχει γνωστοποιήσει στο εξωτερικό την ελληνική εκπαιδευτική μουσειολογική δραστηριότητα και (δ.) έχει ευαισθητοποιήσει την ελληνική πραγματικότητα για τον απαιτούμενο τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών φαίνεται στους μεγάλους αριθμούς υποψηφίων που κάθε διετία περνούν τις διαδικασίες επιλογής, την άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων μουσειολόγων αλλά και στη ζήτηση από φοιτητές της δυτικής Ευρώπης, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν διατεθειμένοι να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Η έκδοση του τόμου των Πρακτικών με τον τίτλο `Μουσεία 05`, στη σειρά των εκδόσεων του ΔΠΜΣ `Μουσειολογία` που έχουν προηγηθεί και που σύντομα θα ακολουθήσουν και ως `Μουσεία 06`, `07` και `08`, καταγράφει και επικοινωνεί σημαντικό μέρος των επιστημονικών συναντήσεων που συμβαίνουν στο πανεπιστήμιό μας. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να διαχέεται η γνώση που παράγεται στο ίδρυμά μας, η οποία αφορά άμεσα τον κοινωνικό μας περίγυρο και την πολιτιστική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Σάκης Αθανασιάδης

Σάκης Αθανασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1986 μένει μόνιμα στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1987. Ποιήματά του βρίσκονται σε αρκετές ανθολογίες ενώ το πεζογραφικό του έργο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ: Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη. Εργογραφία: Ποίηση: "Σαν θεατές" (Αθήνα1988), "Δικαίωμα άρνησης" (Σικυώνιος 1990), "Σε ηλικία παραίτησης" (Άποψη1993), "Ο μικρός ήλιος" (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο, "Τα παπούτσια του μάγου χρόνου" (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 24grammata.com 2014), "Οι ανάσες των εραστών" (Το βιβλίο 2014), "Το γκρεμισμένο κάστρο των ηρώων" (Το βιβλίο 2015) Πεζογραφία: "Υπακοή εις τους ανωτέρους" (Ταχυδρομική1989)-νουβέλα, "Η λεωφόρος των αθώων" (Απόπειρα 1998)-διηγήματα, "Η συμμορία του απογεύματος" (Ιωλκός 1999)-διηγήματα, "Το φιλί της Δευτέρας" (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης (Εισηγητής)

Ο Μιχ. Δ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967) και διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος (1969). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη Υφηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας (1978). "Εχει αναγορευθεί Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην προώθηση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Ρωσικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο τιμής του Πανεπιστημίου Taras Scevchenko της Ουκρανίας. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του "Penrose Foundation" στις ΗΠΑ και πολλών Επιστημονικών Συμβουλίων και Εταιρειών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, Εκδότης του περιοδικού Hellenic Journal of Geosciences (πρώην Annales Geologiques des Pays Helleniques), καθώς επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής επτά ακόμη ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Πρόεδρος του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα των 200 διεθνή συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο αριθμεί 206 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, 21 μονογραφίες, 21 εκπαιδευτικά συγγράμματα, 70 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 49 άρθρα.

Ματούλα Σκαλτσά

Ματούλα Σκαλτσά (Εισηγητής)

Η Ματούλα Σκαλτσά (Μεγάλο Πεύκο Αττικής, 1950), ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει γράψει βιβλία για την τέχνη και τα μουσεία· έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη μουσειολογία, την τέχνη, τα οικονομικά της τέχνης και την εκπαίδευση σε συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες τέχνης και καταλόγους εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει εικαστικές εκθέσεις (θεματικές, ομαδικές, ατομικές ή αναδρομικές, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών), συνεργαζόμενη με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς· ακόμη είχε την εποπτεία σύλληψης και συγγραφής εκπαιδευτικών εικαστικών προγραμμάτων για παιδιά. Προϊόν της συνεργασίας της με τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα της Κυριακής", για θέματα πολιτισμού και μουσειολογίας αποτελεί τον κύριο πυρήνα της παρούσας έκδοσης. Το 1995 ήταν υπεύθυνη Εικαστικών Εκδηλώσεων και συντονισμού του Προγράμματος Εκδηλώσεων Πολιτισμού στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997". Το 1997 συνέταξε για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Διαχείριση Πολιτισιτκών Μονάδων" και έκτοτε μετέχει στην επιστημονική του οργάνωση και παρακολούθηση ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος. Ως μουσειολογικός σύμβουλος συμμετέχει σε μελέτες μουσείων, καθώς και στη διαχείρισή τους. Είναι μέλος της AICA, του ICOM και των επιτροπών Εκπαίδευσης και Μουσειολογίας της Museum Association (UK), της American Association of Museums, του Icomos, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Μουσειακής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Κώστας Κωτσάκης (Εισηγητής)

Ο Κώστας Κωστάκης είναι καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Έχει διδάξει στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διευθυντής της πανεπιστημιακής ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στα Παλιάμπελα Κολινδρού και έχει διεξαγάγει ανασκαφές σε μεγάλο αριθμό θέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημήτριος Κωνστάντιος (Εισηγητής)


Πάνος Τζώνος

Πάνος Τζώνος (Εισηγητής)

Ο Πάνος Τζώνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Είναι αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μελετήσει ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, κυρίως κτίρια πολιτισμού, και έχει συγγράψει βιβλία για τη θεωρία και την πρακτική της αρχιτεκτονικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν επικεντρωθεί στη συγχρονική και διαχρονική θεώρηση του σχεδιασμού. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την εικαστική και λογοτεχνική έκφραση.

Λία Γυιόκα (Εισηγητής)


Ευρυδίκη Αντζουλάτου - Ρετσίλα (Εισηγητής)

Η Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα είναι Καθηγήτρια Διαπολιτισμικών σπουδών στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, εθνολογία, μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση στην Ελλάδα, Γαλλία και Η.Π.Α. Έχει οργανώσει μουσεία, εκθέσεις και μουσειακά μορφωτικά προγράμματα και έχει διδάξει, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία, Η.Π.Α. και Αυστραλία.

Κώστας Παπαγεωργίου (Εισηγητής)


Άγις Μ. Παπαδόπουλος (Εισηγητής)


Michelle Elligott (Εισηγητής)

Η Michelle Elligott είναι επιμελήτρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ).

Γεώργιος Α. Λύρας (Εισηγητής)


Εμμανουήλ Μαρουφίδης (Εισηγητής)


Boris Wastiau (Εισηγητής)


Andre Odier (Εισηγητής)


Γεράσιμος Καππάτος (Εισηγητής)


Donald Preziosi (Εισηγητής)


Λία Γυιόκα (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.539 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση