Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μουσεία 05: Επιστημονικές συναντήσεις
(Ζητήματα διαχείρισης συλλογών, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο: D. Preziosi, Museums... and Other Dangerous Things: Διάλεξη: Ορισμοί της κουλτούρας, νοήματα της αναπαράστασης: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης)

Μουσεία 05: Επιστημονικές συναντήσεις
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που εισήγαγε μουσειολογικές σπουδές, όταν το 1993 άρχισε να διδάσκεται το σχετικό μάθημα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής. Επίσης από το ίδιο Τμήμα είχε οργανωθεί το 1997 το διεθνές Συμπόσιο με τίτλο "Η μουσειολογία στον 21ο αιώνα", τα πρακτικά του οποίου πλέον διανέμονται ως διδακτικές σημειώσεις όχι μόνο στο Α.Π.Θ. αλλά και σε άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας. Από το 2001 λειτουργεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιό μας το Διατμηματικό τότε και Διαπανεπιστημιακό τώρα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΄Μουσειολογία΄, χρηματοδοτημένο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, έχοντας ήδη συμπληρώσει τρεις διετίες λειτουργίας.

Στο διάστημα αυτό το ΔΠΜΣ "Μουσειολογία" (α.) έχει προωθήσει τις διεπιστημονικές συνεργασίες μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών των τεσσάρων συμμετεχόντων Τμημάτων (Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Παιδαγωγικών Δημοτικής και Προσχολικής), επιπλέον Τμημάτων του Α.Π.Θ. αλλά και περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας, (β.) έχει προσκαλέσει διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι μετέχουν στα ετήσια μουσειολογικά συμπόσια που οργανώνει, (γ.) έχει γνωστοποιήσει στο εξωτερικό την ελληνική εκπαιδευτική μουσειολογική δραστηριότητα και (δ.) έχει ευαισθητοποιήσει την ελληνική πραγματικότητα για τον απαιτούμενο τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών φαίνεται στους μεγάλους αριθμούς υποψηφίων που κάθε διετία περνούν τις διαδικασίες επιλογής, την άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων μουσειολόγων αλλά και στη ζήτηση από φοιτητές της δυτικής Ευρώπης, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν διατεθειμένοι να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Η έκδοση του τόμου των Πρακτικών με τον τίτλο "Μουσεία 05", στη σειρά των εκδόσεων του ΔΠΜΣ "Μουσειολογία" που έχουν προηγηθεί και που σύντομα θα ακολουθήσουν και ως "Μουσεία 06", "07" και "08", καταγράφει και επικοινωνεί σημαντικό μέρος των επιστημονικών συναντήσεων που συμβαίνουν στο πανεπιστήμιό μας. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να διαχέεται η γνώση που παράγεται στο ίδρυμά μας, η οποία αφορά άμεσα τον κοινωνικό μας περίγυρο και την πολιτιστική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

(από τον πρόλογο του Αναστασίου Μάνθου, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)


Σημείωση: Συνέκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΄Μουσειολογία΄.

29χ21 εκ., 144 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μουσειολογία
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 069 (Μουσειολογία)
Άλλα πρόσωπα: Σάκης Αθανασιάδης , Ματούλα Σκαλτσά (Εισηγητής) , Ευρυδίκη Αντζουλάτου - Ρετσίλα (Εισηγητής) , Πάνος Τζώνος (Εισηγητής) , Λία Γυιόκα (Επιμελητής) , Λία Γυιόκα (Εισηγητής) , Κώστας Παπαγεωργίου (Εισηγητής) , Άγις Μ. Παπαδόπουλος (Εισηγητής) , Κώστας Κωτσάκης (Εισηγητής) , Δημήτριος Κωνστάντιος (Εισηγητής) , Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης (Εισηγητής) , Michelle Elligott (Εισηγητής) , Γεώργιος Α. Λύρας (Εισηγητής) , Εμμανουήλ Μαρουφίδης (Εισηγητής) , Boris Wastiau (Εισηγητής) , Andre Odier (Εισηγητής) , Γεράσιμος Καππάτος (Εισηγητής) , Donald Preziosi (Εισηγητής) ,
ISBN: 978-960-7568-25-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7568-25-7
Βάρος: 0.539 κιλά
Εκδότης: Εντευκτήριο
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.