Μαύρο ψωμί
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μαύρο ψωμί

Μυθιστόρημα

Emili Teixidor

18.00€ -26% 13.32€

Στη βορειοκεντρική Καταλονία, την περίοδο μετά τον ισπανικό Εμφύλιο, ο Αντρές μεγαλώνει με την οικογένεια του πατέρα του στο αγρόκτημα ενός μικρού χωριού. Σε μια περίοδο που η χώρα έχει χωριστεί σε νικητές και ηττημένους, με τον πατέρα του φυλακισμένο και τη μητέρα του εργάτρια σε ένα από τα υφαντουργεία της περιοχής, το αγόρι προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από τις εικόνες, τα μισόλογα και τις συνήθως αυθαίρετες ερμηνείες των όσων συμβαίνουν. Βαναυσότητα και τρυφερότητα, πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται στο μυαλό του, μέσα σε ένα αξεδιάλυτο αλλά προστατευτικό δίχτυ που τον βοηθάει να επιβιώσει στη νέα πραγματικότητα. Και τελικά να επινοήσει τρόπους μετάβασης από το στρατόπεδο των νικημένων σε εκείνο των νικητών, σε μια χώρα που από τον παραλογισμό του εμφυλίου πολέμου περνάει στον παραλογισμό μιας μακροχρόνιας δικτατορίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κατερίνα Τζωρίδου

Κατερίνα Τζωρίδου (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1966. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Τελείωσε το λύκειο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια έζησε για τέσσερα χρόνια στα Γιάννενα, όπου αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Από το 1988 ζει στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της κινηματογραφικής εφημερίδας Παράλλαξη και έχει επίσης γράψει κείμενα για το κινηματογραφικό περιοδικό Οθόνη. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα αγγλικά και τα ισπανικά. Επίσης εργάζεται ως διερμηνέας συνεδρίων στα αγγλικά και τα ισπανικά. Είναι μέλος της εταιρίας υποτιτλισμού "Storyteller", μέσω της οποίας συνεργάζεται ως υποτιτλίστρια με τα κινηματογραφικά φεστιβάλ: Δράμας, περιοδικού Σινεμά, Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης και όλα τα αφιερώματα του Υπουργείου Πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει εκδόσει τα βιβλία: "Μια τσαγιέρα αλλιώτικη", "Ο κλέφτης των χρωμάτων", "24 γράμματα και μια αρκούδα", "Επιστροφή στην πόλη", "Η ραγισμένη καρδούλα", "Μια νύχτα στον ουρανό".

Emili Teixidor

Emili Teixidor (Συγγραφέας)

O Eμίλι Tεϊσιδόρ γεννήθηκε στην Ρόδα δε Τερ (Βαρκελόνη) το 1934. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία, φιλολογία και δημοσιογραφία και στη συνέχεια ασχολήθηκε για μερικά χρόνια με τα παιδαγωγικά. Υπήρξε συνεργάτης σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και σε εφημερίδες. Έχει μεταφράσει και γράψει θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει γράψει επίσης πολλά και ποικίλα βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως το βραβείο μυθιστορήματος Crίtica Serra d΄Or το 1989 για το "Sic transit Gloria Swanson" και το ίδιο βραβείο για την κατηγορία Νεανικής Λογοτεχνίας το 1994 για το "Cor de Roure/Corazόn de roble" (1994), το Εθνικό Βραβείο Παιδικής και Νεανικής λογοτεχνίας το 1997 για το "L΄amiga mes amiga de la formiga Piga" και το Βραβείο Μυθιστορήματος Σαντ Τζόρντι το 1999 για το "El llibre de les mosques". Το "Μαύρο ψωμί" τιμήθηκε με τα βραβεία Μ. Άνζελς Ανγκλάδα, το βραβείο Lletra d΄Or και το έγκριτο βραβείο Ζοάν Κρεσέλς, όλα το 2004, ως το καλύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2003.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
385
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.534 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση