Κύπρος: Η οδύσσεια της ανεξαρτησίας
zoom in
Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από τα περιεχόμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας". Περιέχονται τα κείμενα: - "Ιωάννης Καρατζάς: διαφωτιστής και μάρτυρας" - "Κύπρος και 1821" - "Από μειονότητα σε κοινότητα" - "Κύπριοι εθελοντές από το 1897 ως τον Α΄ Παγκόσμιο" - "Η νικηφόρα πορεία... προς την ήττα" - "Οι εθελοντές στη Μικρασιατική εκστρατεία" - "Η Αγγλία και οι δύο μητέρες πατρίδες" - "Β΄ Παγκόσμιος και Εθνική Αντίσταση" - "Η αγγλοτουρκική συμμαχία" - "Οι Άγγλοι κλείνουν τα μάτια στον Γρίβα" - "Η αριστερά και ο Μακάριος" - "Μακάριος - Γρίβας" - "Μακάριος Γ΄" - "Ο βρετανικός παράγοντας" - "Αμερικανοβρετανικός ανταγωνισμός" - "Ο ρόλος των ΗΠΑ" - "Δημιουργώντας τον Ντενκτάς" - "Η ελληνική πολιτική και οι Συμφωνίες" - "Η Εθναρχία και οι Συμφωνίες της Ζυρίχης" - "Ο αδιέξοδος δρόμος προς την ανεξαρτησία" - "Η αμερικανική πολιτική" - "Η Εθναρχία και ο ενωτικός αγώνας" - "Η συνταγματική διάρθρωση" - "Οι σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Συγγραφέας)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαρδιάμπασης

Νίκος Βαρδιάμπασης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1975) και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθηνών (1975-1977). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός" (1982) και ως επιμελητής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1984). Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε αυτοδύναμα για μια τετραετία (1985-1989). Επίσης εργάστηκε ως γιατρός στον ΕΟΦ και διατέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου (1988). Από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε ως παθολόγος στον Οργανισμό Υγείας - Περίθαλψης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο με τη διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Εκπομπές: "Γιατί το λέμε έτσι", Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 1982-1988. "Κάθε μέρα και μια λέξη", Αθήνα 9.84, 1988-1991. Ως συνεργάτης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 1990-1991, σε θέματα γλώσσας και ιστορίας, είχε καθιερώσει τις μόνιμες στήλες "Το χθες είναι σήμερα", "Λογοπαίγνια" κ.ά. Από το 1991 εργάστηκε στην Ελευθεροτυπία ως συντάκτης· από το 1999 ως Συντονιστής-Επιμελητής του εβδομαδιαίου περιοδικού της Ελευθεροτυπίας "Ε" ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Το 1998 άρχισε να αρθρογραφεί στα περιοδικά Πάρωρον και Γαιόραμα. Ήταν παραγωγός και παρουσιαστής, από το 1995 έως το 1997, της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ-2 "Ιστορία μιας λέξης" και από το 1998 της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής "Οι λέξεις στη ζωή μας" της πρωινής καθημερινής ζώνης του MEGA. Διδακτικό έργο (εκτός ιατρικής): Στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, 1994-1995· μάθημα: "Δημοσιογραφία και γλώσσα", "Ιστορία του Τύπου". Στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου, 1996-1998· μάθημα: "Ελληνική γλώσσα και ιστορία". Δημοσιεύσεις: Είχε δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ιατρικό Ιστορικό (εκδ. "Ηριδανός"), Ευρύλοχος (εκδ. "Ηριδανός"), Τειρεσίας (εκδ. "Κέδρος"), Ετυμολογικό Αλφαβητάριο, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, Ιστορία μιας Λέξης (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τόμ. Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄, Ε΄ εκδ. Α. Α. Λιβάνη. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2018, μετά από δίμηνη νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό, σε ηλικία 71 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Παπαπολυβίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Ριζάς

Σωτήρης Ριζάς (Συγγραφέας)

Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου το 1992. Visiting Research Associate στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Kingʼs College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1994-95. Ερευνητής Γ΄ από το 1998, Β΄ βαθμίδας από το 2001 και σήμερα Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει: - "Η Προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική, 1924-1935 και 1974-1985", Αθήνα 1992. - "Το Μακεδονικό Ζήτημα: εξωτερική επέμβαση και ελληνική πολιτική", Αθήνα 1996. - "Ένωση-Διχοτόμηση-Ανεξαρτησία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό, 1963-1967", Αθήνα 2000. - "Η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, 1961-1964: πολιτικές και οικονομικές όψεις του προβλήματος ασφαλείας στο μεταίχμιο Ψυχρού Πολέμου και Ύφεσης", Αθήνα 2001 - "Το Κυπριακό στην κρίσιμη καμπή: η ελληνική πολιτική και το σχέδιο Acheson (1964)" - "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δικτατορία των συνταγματαρχών και το Κυπριακό ζήτημα 1967-1974" - "Από την κρίση στην ύφεση: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας" - κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Niyazi Kizilyurek

Niyazi Kizilyurek (Συγγραφέας)

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις διεθνείς σχέσεις. Εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση "Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα" για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: "Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών" (ελληνικά), "Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού" (τουρκικά) και "Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία" (τουρκικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μακάριος Δρουσιώτης (Συγγραφέας)

Ο Μακάριος Δρουσιώτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1959. Ως δημοσιογράφος έχει διετελέσει ανταποκριτής αρκετών ελληνικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων η "Ελευθεροτυπία" και "Τα Νέα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Αλεξανδρής (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Αλεξανδρής είναι ιστορικός, διδάκτωρ του King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκάβη Αθανασοπούλου (Συγγραφέας)

Η δρ. Εκάβη Αθανασοπούλου είναι επιστημονική συνεργάτις του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Κέντρου Μεσογειακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Brendan O΄ Malley (Συγγραφέας)

Ο Brendan O΄ Malley είναι αρχισυντάκτης του διεθνούς τμήματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Times Educational Supplement" του Λονδίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ξενοφών Κάλλης (Συγγραφέας)

Ο Ξενοφών Κάλλης είναι κοινωνιολόγος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κ. Μύαρης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κ. Μύαρης είναι φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου με επιστημονικά ενδιαφέροντα στην κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωστής Κοκκινόφτας (Συγγραφέας)

Ο Κωστής Κοκκινόφτας είναι ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Η. Ταλιαδώρος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Η. Ταλιαδώρος είναι φιλόλογος-ιστορικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Faiz Kaimak (Συγγραφέας)

Ο Φαΐζ Καϊμάκ είναι πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arif Hasan Tahsin (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαρδιάμπασης

Νίκος Βαρδιάμπασης (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1975) και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθηνών (1975-1977). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός" (1982) και ως επιμελητής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1984). Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε αυτοδύναμα για μια τετραετία (1985-1989). Επίσης εργάστηκε ως γιατρός στον ΕΟΦ και διατέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου (1988). Από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε ως παθολόγος στον Οργανισμό Υγείας - Περίθαλψης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο με τη διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Εκπομπές: "Γιατί το λέμε έτσι", Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 1982-1988. "Κάθε μέρα και μια λέξη", Αθήνα 9.84, 1988-1991. Ως συνεργάτης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 1990-1991, σε θέματα γλώσσας και ιστορίας, είχε καθιερώσει τις μόνιμες στήλες "Το χθες είναι σήμερα", "Λογοπαίγνια" κ.ά. Από το 1991 εργάστηκε στην Ελευθεροτυπία ως συντάκτης· από το 1999 ως Συντονιστής-Επιμελητής του εβδομαδιαίου περιοδικού της Ελευθεροτυπίας "Ε" ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Το 1998 άρχισε να αρθρογραφεί στα περιοδικά Πάρωρον και Γαιόραμα. Ήταν παραγωγός και παρουσιαστής, από το 1995 έως το 1997, της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ-2 "Ιστορία μιας λέξης" και από το 1998 της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής "Οι λέξεις στη ζωή μας" της πρωινής καθημερινής ζώνης του MEGA. Διδακτικό έργο (εκτός ιατρικής): Στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, 1994-1995· μάθημα: "Δημοσιογραφία και γλώσσα", "Ιστορία του Τύπου". Στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου, 1996-1998· μάθημα: "Ελληνική γλώσσα και ιστορία". Δημοσιεύσεις: Είχε δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ιατρικό Ιστορικό (εκδ. "Ηριδανός"), Ευρύλοχος (εκδ. "Ηριδανός"), Τειρεσίας (εκδ. "Κέδρος"), Ετυμολογικό Αλφαβητάριο, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, Ιστορία μιας Λέξης (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τόμ. Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄, Ε΄ εκδ. Α. Α. Λιβάνη. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2018, μετά από δίμηνη νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό, σε ηλικία 71 ετών.

Γιώργος Γεωργής

Γιώργος Γεωργής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Γεωργής γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου το 1946 και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Αρρένων της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πτυχιούχος και διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώτος γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων (ΠΟΦΝΕ). Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Από το 1976 ως το 1982 εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και, στη συνέχεια, ανέλαβε Μορφωτικός Ακόλουθος της Κύπρου στην Ελλάδα, 1982-1994 και 1997-2000. Ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου στην ελληνική πρωτεύουσα (1987-1994, 1997-2000). Από το 1994 μέχρι και το 1997, visiting research associate στο Κing΄s College του Λονδίνου και συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου. Αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ασχολείται συστηματικά με την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, με την Ιστορία του κυπριακού εθνικού κινήματος, την Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας 1959-1974 και τον διπλωμάτη Σεφέρη. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με εύφημη μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει 12 βιβλία και πολλά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Από το 2005 ώς το 2009 διετέλεσε Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, με παράλληλη διαπίστευση στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23χ18
Βάρος:
0.42 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση