Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σκοτώνοντας το δράκο
(Οι διαδικασίες κατασκευής αγίων στο Βυζάντιο: Τρεις μελέτες βυζαντινής αγιολογίας)

Σκοτώνοντας το δράκο
Το αντικείμενο του παρόντος πονήματος είναι η βυζαντινή αγιολογία. Με τον όρο βυζαντινή αγιολογία θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε όλα τα κείμενα που αναφέρονται στο βίο και την πολιτεία των αγίων, μαρτύρων, ασκητών, οσίων και πατέρων της Εκκλησίας. Στο υλικό αυτό κατατάσσονται οι Βίοι αγίων, τα Εγκώμια, τα Οράματα, τα Συναξάρια, τα Μηνολόγια κ.ο.κ. Η αγιολογία αποτελεί βοηθητικό κλάδο της ιστορίας, αφού μέσα από τα αγιολογικά κείμενα μπορεί ν΄ αντλήσει κανείς πλήθος ιστορικών πληροφοριών που αφορούν στην καθημερινή ζωή, τα ήθη, τις συμπεριφορές της βυζαντινής κοινωνίας και σε μικρότερο βαθμό τα πολιτικά γεγονότα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βυζαντινά αγιολογικά κείμενα αντανακλούν πραγματικότητες της τρέχουσας καθημερινότητας και της ζωής των κατοίκων της αυτοκρατορίας, στοιχείο που σπάνια απαντάται στα ιστορικά συγγράμματα.

Οι Βίοι των αγίων πάνω απ΄ όλα γράφονται με στόχο την εδραίωση και τη διάδοση της απόδωσης τιμής προς ένα πρόσωπο, το οποίο έχει θεωρηθεί ως άγιο. Γι΄ αυτό τα αγιολογικά κείμενα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην εποχή τους, πράγμα που φαίνεται από τον τεράστιο αριθμό των αντιγράφων που σώζονται. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ψυχοφελή τους χαρακτήρα, πράγμα που σήμαινε ότι το περιεχόμενό τους λειτουργούσε ως ανάγνωσμα όχι μόνο της βυζαντινής λόγιας τάξης, αλλά και των χαμηλότερων εγγράμματων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς να αποκλείεται και η ανάγνωσή τους σε ακροατήρια που αποτελούνταν από αναλφάβητους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στο γραπτό λόγο παρά μόνο ως ακροατές. Εξάλλου, τα αγιολογικά κείμενα χρησίμευαν και ως παιδευτικό μέσο, με το οποίο οι Βυζαντινοί μορφώνονταν.

Μέσα από τα αγιολογικά κείμενα συντελείτο μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνική διαδικασία, η αγιοποίηση, η ανάδειξη του αγίου, η κατάληξη του δρόμου προς την αγιότητα. Το ίδιο βέβαια το κείμενο που αφηγείται είναι ένα μόνο συστατικό στοιχείο αυτού του δρόμου. Ποιοί ήταν λοιπόν αυτοί οι ήρωες των Βίων και ποια τα κριτήρια της αγιότητας; Ποιοί ήταν οι άγιοι και πως έφτασαν στο σημείο να θεωρούνται ως μεσολαβητές των ανθρώπων στο Θεό; Πώς κατάφερναν να νικήσουν το αέναο Κακό, το «Δράκο»; Το θέμα είναι πραγματικά τεράστιο και πιο κάτω δεν θα επιχειρήσουμε να το εξαντλήσουμε αλλά να το επεκτείνουμε, διατυπώνοντας μια διαφορετική αλλά σαφή επιστημονική άποψη, απόρροια παρατηρήσεων και μιας μεθοδολογικά ερμηνευτικής προσέγγισης του υλικού.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

21χ14 εκ., 134 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 235.2 (Άγιοι), 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-6741-24-1
ISBN (10ψήφιο): 960-6741-24-9
Βάρος: 0.182 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δημοσθένους, Ανθούλλης Α.
Ο Ανθούλλης Α. Δημοσθένους γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στα 1976. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα έτη 1999-2001 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα ειδίκευσης της βυζαντινής ιστορίας στο Παν/μιο Αθηνών και τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα γύρω από όλο σχεδόν το φάσμα της βυζαντινής ιστορίας. Συστηματικά έχει ασχοληθεί με τη μελέτη της βυζαντινής Κύπρου. Εκτός από το παρόν βιβλίο έχει εκπονήσει δύο ακόμη επιστημονικά άρθρα που αφορούν την Κύπρο L΄ empire chypriote 1184-1191, Βυζαντινός Δόμος 12 (2001), και: Το "έθνος των Κυπρίων", Ιδεολογικές τάσεις στη βυζαντινή Κύπρο (965-1191), Επετηρίδα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Λευκωσίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.