Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αθήνα 1456 μ.Χ. - 1686 μ.Χ.
(Η προσωπογραφία μιας πόλης)

Αθήνα 1456 μ.Χ. - 1686 μ.Χ.
Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας αποτελούν πιθανότατα τη σκοτεινότερη περίοδο στην ιστορία της Αθήνας. Η άλλοτε ένδοξη πόλη της Παλλάδας, η οποία, αν και άσημη κατά τη βυζαντινή περίοδο, ευτύχησε να μην υποστεί καταστροφές και εθνολογικές αλλοιώσεις, επρόκειτο από τον 13ο αιώνα και εξής να γνωρίσει μια σειρά ξένων κατακτητών με τελευταίους, το 1456, τους Οθωμανούς Τούρκους. Η οθωμανική κατάκτηση, αν και ειρηνική, διαφοροποίησε καθοριστικά τη μορφή και τη δομή της πόλης χωρίς, πάντως, να επηρεάσει σημαντικά την οικονομική της ευμάρεια. Η εγκατάσταση Τούρκων εποίκων κατέστησε τους γηγενείς Αθηναίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ η μετοικεσία φτωχών Αρβανιτών στα χωριά των Μεσογείων και στις βόρειες παρυφές του λεκανοπεδίου προσέθεσε ακόμη έναν παράγοντα αστάθειας στη ζωή της πόλης. Παρά ταύτα, οι φιλόπονοι Αθηναίοι κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις που δημιουργούσαν οι νέες συνθήκες και να οδηγηθούν σε αξιοσημείωτα επίπεδα οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ευημερίας έως την εισβολή των στρατευμάτων του Μοροζίνι (1687), η σύντομη κατοχή της Αθήνας από τα οποία επρόκειτο να επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής σ΄ αυτήν για τον επόμενο ενάμισυ αιώνα, δηλαδή μέχρι την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σημείωση: Επανέκδοση: Τροχαλία 1997.

24χ17 εκ., 137 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.912 (Αθήνα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-6741-23-4
ISBN (10ψήφιο): 960-6741-23-0
Βάρος: 0.314 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Νικολούδης, Νικόλαος Γ.
Ο Νικόλαος Γ. Νικολούδης (Αθήνα, 1960) αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με έπαινο στην Ιστορία και το 1984 από το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας του King΄s College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) με ειδίκευση στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου. Έχει διδάξει στο Αρσάκειο Ψυχικού, σε σεμινάρια της ΧΕΝ, στη σχολή Ξεναγών Αθηνών και στο Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών - ΔΙΚΕΜΕΣ. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιμελητής έκδοσης του επίτομου "Λεξικού της βυζαντινής Πελοποννήσου" (Αθήνα 1998) και διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού "Ιστορικά Θέματα".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.