Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια
(Ιστορία για την ΣΤ΄ δημοτικού)

Offer

Αυτή είναι η β΄ έκδοση του βιβλίου ιστορίας που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης δημόσιας διαμάχης για την ιστορία, τη μνήμη και την εθνική ταυτότητα. Εκδίδεται για να μπορεί να μελετηθεί και να κριθεί, να κατακριθεί ενδεχομένως, όχι μόνον για ό,τι συμβολίζει αλλά και για ό,τι πραγματικά είναι. Εκδίδεται επίσης για να μπορεί να αξιοποιηθεί, συμπληρωματικά έστω, στη διδασκαλία της ιστορίας στο σχολείο και να εκπληρώσει μ΄ αυτό τον τρόπο το σκοπό της συγγραφής του. Εκδίδεται, τέλος, για να αντισταθεί στην αυθαιρεσία της απόσυρσής του και να δικαιωθεί ως πνευματικό προϊόν που δικαιούται να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Η α΄ του έκδοση διδάχθηκε στα σχολεία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2006-2007 προκαλώντας σημαντικές, πολυποίκιλες και ετερόκλητες, εξωσχολικές κατά κύριο λόγο, αντιδράσεις οι οποίες θα αποτελέσουν πιθανότατα αντικείμενο διερεύνησης, μελέτης και ερμηνείας. Το ίδιο προέκυψε από μια θεσμική διαδικασία αντικατάστασης των σχολικών βιβλίων που διδάσκονταν στα ελληνικά σχολεία για 20 περίπου χρόνια και από την επιθυμία της συγγραφικής του ομάδας να συμβάλει έμπρακτα στην ανανέωση τους. Το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού για τα Νεότερα και Σύγχρονα Χρόνια, σε συνδυασμό με το βιβλίο του/της εκπαιδευτικού και το τετράδιο εργασιών, ήταν μια απόπειρα προσαρμογής των σχολικών βιβλίων ιστορίας σε σύγχρονα ερευνητικά και θεωρητικά δεδομένα για την ιστορία, την ιστορική εκπαίδευση και την ιστορική καλλιέργεια των παιδιών. Μια προσπάθεια αξιοποίησης των όποιων δυνατοτήτων αφήνουν τα καταστατικά κείμενα της εκπαίδευσης στα οποία στηρίζονται τα σχολικά βιβλία. Ένα εγχείρημα επαναπατρισμού της σχολικής ιστορίας. Δεν ήταν το πρώτο και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Η συγγραφική ομάδα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά ιστορικούς, εκπαιδευτικούς και πνευματικούς ανθρώπους που υπερασπίστηκαν δημόσια, σε δυσμενείς συχνά συνθήκες, το παραπάνω εγχείρημα. Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μας στο Γιάννη Γιανουλόπουλο, τον Αντώνη Λιάκο και το Βασίλη Παναγιωτόπουλο. Τους οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε επίσης πολλά στους/στις συναδέλφους που με τις παρατηρήσεις τους συνέβαλαν στις βελτιώσεις της β΄ έκδοσης του βιβλίου.

(από τον πρόλογο των συγγραφέων)


29χ21 εκ., 137 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 372.8 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης))
ISBN: 978-960-8087-70-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8087-70-8
Βάρος: 0.709 κιλά
Εκδότης: Βιβλιόραμα
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.19
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Χαρά Ανδρεάδου είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημήτρης Γληνός του ΑΠΘ και μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της διδακτικής της ιστορίας. Διδάσκει από το 1990 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συμμετέχει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Άρης Πουταχίδης είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημήτρης Γληνός του ΑΠΘ. Διδάσκει από το 1988 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα ιστορίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ρεπούση, Μαρία
Η Μαρία Ρεπούση γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά. Σπούδασε φιλολογία και ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόνης, όπου εγκρίθηκε και η διδακτορική της διατριβή. Από το 1992 διδάσκει ιστορία στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (σήμερα με τον βαθμό της επίκουρης καθηγήτριας), ασχολείται με ζητήματα της ιστορικής εκπαίδευσης και ανάλογες είναι οι δημοσιεύσεις της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν επίσης στην ιστορία του γυναικείου κινήματος.

Ο Αρμόδιος Τσιβάς είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με εικοσαετή επαγγελματική διδακτική και επιμορφωτική εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορική εκπαίδευση. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο αντικείμενο της διδακτικής της ιστορίας, ενώ ανάλογες είναι οι δημοσιεύσεις του και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.