Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σχολικές επιδόσεις αλλόφωνων μαθητών
(Εκπαιδευτική πολιτική, ερευνητικά δεδομένα)

Σχολικές επιδόσεις αλλόφωνων μαθητών
Τι επηρεάζει τις επιδόσεις των αλλόφωνων μαθητών; Ποια μέτρα θα βοηθούσαν στη βελτίωση των επιδόσεων τους και γιατί αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της πολιτείας; Το σύνολο των μέτρων που έχει λάβει η χώρα μας, στο πλαίσιο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, δημιουργεί συνθήκες διαφοροποίησης στις επιδόσεις αλλόφωνων και γηγενών μαθητών; Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι μέθοδοι αξιολόγησης ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών με διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά; Μήπως τελικά ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος δηλώνει την αδυναμία μας να αποδεχθούμε τους "άλλους" ως ισότιμους; Το σχολείο, ακόμη και αν δεν ευθύνεται για τις χαμηλές επιδόσεις των αλλόφωνων μαθητών, αποδεικνύεται αδύναμο να συμβάλει στο ξεπέρασμά τους. Σε ποιον όμως ανήκει πραγματικά η ευθύνη; Το βιβλίο αυτό, στο μέτρο του δυνατού, επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου πραγματεύεται τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις των αλλόφωνων μαθητών. Η έμφαση δίνεται: στο οικογενειακό περιβάλλον, τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση των πολιτισμικά διαφορετικών μαθητών, τις μεθόδους αξιολόγησης, τη δίγλωσση εκπαίδευση, τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών, τα περιεχόμενα του αναλυτικού προγράμματος, τα σχολικά εγχειρίδια, την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις και τον εκπαιδευτικό ρατσισμό, το ρόλο του διευθυντή και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου τα δεδομένα τεσσάρων ερευνών από τον ελληνικό χώρο ρίχνουν άπλετο φως στη διαφορά που παρουσιάζουν οι επιδόσεις αλλόφωνων και γηγενών μαθητών. Τέλος, στη συζήτηση που αναπτύσσεται στο τρίτο μέρος, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα αναθεώρησης της εκπαιδευτικής μας πολιτικής και η λήψη σχετικών υποστηρικτικών μέτρων για μια αποτελεσματική και συνολική αντιμετώπιση των χαμηλών επιδόσεων των αλλόφωνων μαθητών, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, θα οδηγήσουν σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό, γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον.

24χ17 εκ., 405 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική), 370.193 41 (Διαπολιτισμική εκπαίδευση)
ISBN: 978-960-459-038-4
ISBN (10ψήφιο): 960-459-038-3
Βάρος: 0.844 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
24.45
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.76
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Οδυσσέας Ευαγγέλου είναι εκπαιδευτικός. Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας, μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι κάτοχος μάστερ του Διακρατικού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Συγκριτική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα", που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Institute of Education - University of London, και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει σε Δημοτικά Σχολεία του εσωτερικού και το 1991 αποσπάστηκε σε σχολεία της Μελβούρνης, όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και Διδακτική, τη Δίγλωσση Εκπαίδευση, τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, τα Αναλυτικά Προγράμματα και την Εκπαιδευτική Πολιτική.

Η Νεκταρία Παλαιολόγου σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μάστερ και διδακτορικού στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και μεταδιδακτορικού στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (University of London). Επίσης, εκπόνησε και δεύτερη μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα στον τομέα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των Εκπαιδευτικών (Ι.Κ.Υ.). Έχει διδάξει στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου καθώς και στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σήμερα είναι διδάσκουσα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση και Κατάρτιση των Εκπαιδευτικών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της στους προηγούμενους τομείς σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος του Centre of Intercultural Studies του Institute of Education-University of London και συνεργάζεται με το διευθυντή του Κέντρου, καθηγητή Jagdish Gundara.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.