Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ομοφυλοφιλία, ομοφυλοφοβία
(Νομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της ομοφυλοφιλίας και της ομοφυλοφοβίας: Πρακτικά 1ης διεπιστημονικής συνάντησης για την ομοφυλοφιλία και την ομοφυλοφοβία "Η κατάσταση στην Ελλάδα και οι προοπτικές βελτίωσής της" Θεσσαλονίκη, 9 & 10 Οκτωβρί)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Ομοφυλοφιλία, ομοφυλοφοβία
Η ομοφυλοφιλία είναι ατομική συμπεριφορά σχεδόν τόσο παλιά όσο περίπου και ο άνθρωπος. Αντίθετα η ομοφυλοφοβία είναι σχετικά πρόσφατη κοινωνική αντίδραση σε συμπεριφορά άλλων προσώπων.
Οι ομοφυλόφιλοι, ενώ αποτελούν κατηγορία προσώπων τα οποία υφίστανται ακόμη και σήμερα διακριτική μεταχείριση, δεν ανήκουν σε ειδική κοινωνική τάξη ή συγκεκριμένο φύλο, ούτε έχουν την ίδια φυλετική προέλευση ή άλλα κοινά χαρακτηριστικά. Η ιδιαιτερότητά τους αφορά επιλογές που ανάγονται στον ιδιωτικό και όχι στη δημόσιο βίο και θεωρητικά δεν μας αφορούν και οφείλουν να μην ενδιαφέρουν κανένα. Παρόλα αυτά το κοινωνικό σύνολο, όταν δεν μπορεί να εξακολουθήσει να προσποιείται ότι αγνοεί την ύπαρξή τους, αντιδρά με διάκριση εναντίον τους, ωσάν οι επιλογές αυτές να θίγουν ή να αφορούν τον/την καθένα/μία μας ατομικά.
Με βάση την έκθεση Roth της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων (από τη συντάκτριά της γερμανίδα ευρωβουλευτή των πρασίνων Claudia Roth) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την 8.2.1994 ψήφισμα (159 υπέρ, 98 κατά και 18 αποχές) για την ίση μεταχείριση των ομοφυλόφιλων ατόμων στην ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή συνθήκη του Άμστερνταμ (1.5.1999) στο άρθρο 13 ορίζει: "... το Συμβούλιο... μπορεί να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο, τη φυλή ή εθνική καταγωγή, θρησκεία ή πίστη, ανικανότητα, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό".
Το Συνέδριο που οργανώθηκε τον Οκτώβριο 2000 από τη Σύμπραξη κατά της ομοφυλοφοβίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε σκοπό να ερευνήσει το πρόβλημα από νομική, ψυχολογική, κοινωνική και παιδαγωγική σκοπιά, διότι η ομοφυλοφοβία είναι κοινωνικό φαινόμενο από αυτά που αντιμετωπίζονται με την εκπαίδευση και όχι με τη νομοθεσία. Η νομοθεσία μόνο το πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του περιεχομένου, σαν τις ράγιες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συρμού. Αν και πώς θα λειτουργήσει ο συρμός είναι άλλο θέμα.


Σημείωση: Επανέκδοση: Παρατηρητής, 2004.

24χ16 εκ., 163 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Το Φύλο και η Συμπεριφορά του
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 306.766 (Ομοφυλοφιλία), 306.7 (Φύλο)
Άλλα πρόσωπα: Δήμητρα Κογκίδου (Εισηγητής) , Κυριάκος Θ. Μπονίδης (Εισηγητής) , Θεοφανώ Παπαζήση (Επιμελητής) , Θεοφανώ Παπαζήση (Εισηγητής) , Βασιλική Δεληγιάννη - Κουιμτζή (Εισηγητής) , Νίκος Χατζητρύφων (Επιμελητής) , Θόδωρος Κτενίδης (Επιμελητής) , Αριάδνη Στογιαννίδου (Εισηγητής) , Γεωργία Σ. Τζαμαλούκα (Εισηγητής) , Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Εισηγητής) , Σοφία Ρέντζη (Εισηγητής) , Αγγελική Καλογεράκη (Εισηγητής) ,
ISBN: 978-960-458-155-9
ISBN (10ψήφιο): 960-458-155-4
Βάρος: 0.291 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
17.04
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.