Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης
(Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι το 2007)

Offer
Προϋπόθεση για την κατανόηση της δομής και της λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικού συστήματος είναι η γνώση της ιστορίας του. Παράλληλα είναι σαφές ότι η κατανόηση της ιστορίας της εκπαίδευσης δεν επιτυγχάνεται με απλή παράθεση νόμων, εγκυκλίων και διατάξεων που αφορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας. Επιτυγχάνεται όταν το εμπειρικό υλικό των νόμων και των εγκυκλίων αναλύεται με ερμηνευτικές μεθόδους που συνυφαίνουν τις εκπαιδευτικές αλλαγές με τις αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και τους κοινωνικούς αγώνες.

Στο βιβλίο αυτό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού, η κοινωνικοοικονομική και πολιτική πραγματικότητα δένεται με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τόσο τις δομές του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και την εσωτερική ζωή των σχολείων (διδακτική μεθοδολογία, γλώσσα του σχολείου, εσωτερικοί κανονισμοί κτλ.). Παράλληλα παρουσιάζονται οι θέσεις και οι αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές). Η οδύσσεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μέσα στο χρόνο φωτίζεται, καθώς οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις αναλύονται μέσα από το πρίσμα των κοινωνικών αντιθέσεων και συγκρούσεων που διαπερνούν την εκπαίδευση και αναπαράγονται μέσα από αυτή.

Η εξέταση όλων των πτυχών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εφοδιάζει το βιβλίο με ένα πολύτιμο υλικό σε στατιστικά στοιχεία, πίνακες και παραρτήματα καθώς και σε βιογραφικά Ελλήνων παιδαγωγών.


24χ17 εκ., 391 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.094 95 (Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-449-475-0
ISBN (10ψήφιο): 960-449-475-9
Βάρος: 0.685 κιλά
Εκδότης: Σαββάλας
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
19.70
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.76
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Θεριανός, Κώστας Ν.
Ο Κώστας Ν. Θεριανός γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο του York (M.Ed) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σχολική αποτελεσματικότητα, την επιμόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τη διδακτική και την εκπαιδευτική πολιτική.

Κάτσικας, Χρήστος
Ο Χρήστος Κάτσικας γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979-1983) και από το 1985 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Είναι συντάκτης του περιοδικού "Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης", μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και εκπαιδευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα". Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: - "Η ανισότητα στην ελληνική εκπαίδευση" Gutenbert 1994, 2000 (μαζί με τον Γ. Καββαδία) - "Η ελληνική εκπαίδευση στο ορίζοντα του 2000", Gutenberg 1996 (μαζί με τον Γ. Καββαδία). - "Δώδεκα μύθοι της εκπαίδευσης", Τα Τραμάκια 1997. - "Κρίση του σχολείου και εκπαιδευτική πολιτική", Gutenberg 1998 (μαζί με τον Γ. Καββαδία). - "Σχολείο, τάξη και ιδεολογία - Τα παραμύθια της σχολικής μας ζωής" Ελληνικά Γράμματα 1999 κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.