Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο

Offer
Η "Ιστορία της ανάγνωσης" στον δυτικό κόσμο αποτελεί ένα σημαντικό, κλασικό πλέον έργο, το οποίο συνετέλεσε, ήδη αμέσως μετά την πρώτη έκδοσή του στα γαλλικά και στα ιταλικά, στον επιστημονικό διάλογο για τα θέματα της ανάγνωσης. Το παρόν επιστημονικό έργο αποτελείται από την εισαγωγή και δεκατρία κείμενα, καθένα από τα οποία καλύπτει μιαν ορισμένη χρονική περίοδο και πραγματεύεται συγκεκριμένα ζητήματα για την ανάγνωση, σκιαγραφώντας τις μεταβολές στις αναγνωστικές συνήθειες και μεθόδους. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της ανάγνωσης. Συγγραμμένα από ειδικούς για την ανάγνωση επιστήμονες, τα κείμενα αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση υπό τη μορφή συλλογικού τόμου, ο οποίος εξετάζει τις αλλαγές λόγω του εκάστοτε μέσου της ανάγνωσης, και εστιάζει στην παραγωγή και τη διακίνηση των κειμένων, με παράλληλη αναφορά στις βιβλιοθήκες. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες, παρουσιάζεται η εξέλιξή τους και σκιαγραφείται ο ρόλος που κλήθηκαν σε κάθε περίπτωση να διαδραματίσουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο συλλογικός τόμος καλύπτει την ιστορία της ανάγνωσης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σημείωση: Εισαγωγή: Χριστίνα Μπάνου.

24χ17 εκ., 468 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 418.4 (Ανάγνωση)
Άλλα πρόσωπα: Roger, 1945- Chartier (Επιμελητής) , Guglielmo Cavallo (Επιμελητής) , Χριστίνα Μπάνου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-455-225-2
ISBN (10ψήφιο): 960-455-225-2
Βάρος: 0.957 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
25.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γκουλιέλμο Καβάλλο είναι τακτικός καθηγητής της ελληνικής παλαιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza. Μελετά την ιστορία της γραφής, του βιβλίου και των κειμένων από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα έως τον βυζαντινό και δυτικό Μεσαίωνα. Είναι μέλος της ιταλικής Ακαδημίας των Lincei, της Ακαδημίας των Επιστημών του Τορίνου και της Ακαδημίας Παρνασσός των Αθηνών. Επίσης είναι μέλος του διευθυντικού Συμβουλίου του Ιταλικού Κέντρου Μελετών του Πρώιμου Μεσαίωνα στο Σπολέτο, της Διεθνούς Επιτροπής της Ελληνικής Παλαιογραφίας, της Διεθνούς Επιτροπής της Λατινικής Παλαιογραφίας και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής για τη Μελέτη των Γραπτών Πηγών του Κέντρου Επιστημονικής Παιδείας Ettore Majorana στο Έριτσε της Σικελίας. Διετέλεσε προσκεκλημένος καθηγητής στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι και έκανε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ανάμεσα στις συνεισφορές του τις αφιερωμένες στον ελληνικό και λατινικό Μεσαίωνα αξίζει να μνημονευτούν: "Rotoli d΄Exultet dell΄Italia meridionale", Μπάρι 1963· "La cultura italo-greca nella produzione libraria", στο "I Byzantini in Italia", με επιμέλεια του G. Pugliese Carratelli, Μιλάνο 1982· "Cronache dell΄anno Mille" του R. il Glabro, Μιλάνο 1989 (σε συνεργασία με τον G. Orlandi)· "Lire a Byzance", Παρίσι 2006. Είχε την επιμέλεια των τόμων "Bisanzio fuori di Bisanzio", Παλέρμο 1991· "Scritture, libri e testi nelle aree provinciali di Bisanzio", Σπολέτο 1991 (με τη συνεργασία των G. De Gregorio και M. Maniaci)· "L΄uomo bizantino", Ρώμη-Μπάρι 1992 (μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες)· "Epigrafia medievale greca e latina. Ideologia e funzione", Σπολέτο 1995 (με τον Cyril Mango)· "Storia della lettura nel mondo occidentale", Ρώμη-Μπάρι 1995 (με τον R. Chartier), μεταφρασμένο σε δώδεκα γλώσσες· "La cultura bizantina", Ρώμη 2004. Επιπλέον, συνεργάστηκε στο "Spazio Letterario di Roma Antica" και στο "Spazio Letterario del Medioevo" και είναι, μαζί με άλλους, διευθυντής των "Chartae Latinae Antiquiores".

Chartier, Roger, 1945-
Ο Roger Chartier (Λυών, 1945) είναι Γάλλος ιστορικός της σχολής των Annales. Η εργασία του αφορά κατά κύριο λόγο την ιστορία του βιβλίου, των εκδόσεων και της ανάγνωσης. Το 1970 εκλέχτηκε βοηθός καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Μεταξύ 1978-2006 δίδαξε ως λέκτορας, καθηγητής και στη συνέχεια διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). Το 2006 εκλέχτηκε καθηγητής στο College de France. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης και αντεπιστέλλον μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Ο Anthony Grafton είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton, όπου κατέχει την έδρα Dodge στην ιστορία. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιστορία των ιδεών κατά την Αναγέννηση, με έμφαση στα θέματα της πρόσληψης της αρχαίας γραμματείας και της κριτικής των πηγών. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων ιστορικών έργων, όπως: Οι παραδόσεις της λόγιας γνώσης στην εποχή της επιστήμης, 1450-1800 (1991), Joseph Scaliger. Μια σπουδή γύρω από την ιστορία της κλασικής λογιότητας (1983, 1993). Τα θεμέλια της πρώιμης νεότερης Ευρώπης, 1460-1559 (1993). Πλαστογράφοι και κριτικοί. Δημιουργικότητα και απάτη στη δυτική λογιότητα (1990), Το σύμπαν του Cardano. Οι τρεις κόσμοι ενός μάγου της Αναγέννησης και Η αναγέννηση της Ρώμης. Η βιβλιοθήκη του Βατικανού και η κουλτούρα της Αναγέννησης. Το έργο του Νέοι Κόσμοι, αρχαία κείμενα. Η δύναμη της παράδοσης και η ανατροπή των ανακαλύψεων τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου βιβλίου 1993 των Los Angeles Times.

Ο Jesper Svenbro γεννήθηκε το 1944 στη Σουηδία. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Yale, με καθηγητή τον Eric Havelock, και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Lund, με θέμα την προπλατωνική ποιητική. Από το 1977 ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Είναι διευθυντής ερευνών στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας) και μέλος του Κέντρου Louis Gernet. Έχει γράψει πολλές κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες για την αρχαία Ελλάδα, καθώς και ποιήματα στη μητρική του γλώσσα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.