Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αλεξανδρινή Μούσα
(Συνέχεια και νεωτερισμός στην ελληνιστική ποίηση)

Offer
Τι συμβαίνει στον ελληνικό κόσμο μετά τον άωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πού και πώς συνεχίζει να υπάρχει ο ελληνισμός; Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων που εγκαθίστανται μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα του Νότου και της Μακεδονίας με τις προηγούμενες διαπρεπείς περιόδους;

Σε μια εποχή προβληματισμού γύρω από τις εθνικές κοινότητες και το μέλλον τους μέσα σε μια παγκόσμια κοινότητα, ένα βιβλίο για την ελληνιστική ποίηση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, Θέτει εκ νέου το ζήτημα της ισχύος, πολιτικής και πολιτιστικής, όπως αυτή διαθλάται μέσα από τον καθρέφτη της τέχνης. Στην ελληνιστική περίοδο η ελληνικότητα ως κυρίαρχο δεδομένο αναζητούσε να αυτοπροσδιοριστεί εκ νέου μετά από τα φιλόδοξα και μεγαλόπνοα επιτεύγματα του Φίλιππου Β΄ και του βραχύβιου γιου του.


Σημείωση: Πρόλογος: Αντώνης Ρεγκάκος.

25χ18 εκ., 799 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σήματα: Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 881 (Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική), 881 (Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Ιστορία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Υπεύθυνος Σειράς) , Φλώρα Π. Μανακίδου (Επιμελητής) , Κωνσταντίνος Σπανουδάκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-01-1186-6
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1186-3
Βάρος: 1.546 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
44.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

32.56
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Φλώρα Π. Μανακίδου διδάσκει αρχαία ελληνική φιλολογία στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (από το 1999). Είναι απόφοιτος του Α.Π.Θ. (1986), όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές (1988). Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε στην Κολωνία (1989-1992) τη διδακτορική της διατριβή για την ελληνιστική ποίηση, που δημοσιεύθηκε στις εκδόσεις Β.G. Teubner (τώρα K.G. Saur). Για έξι χρόνια δίδασκε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (1993-1999).

Ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης είναι λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύεται στην ελληνιστική ποίηση και τη λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας.

Ο Χ. Κ. Τσαγγάλης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής ΦιλολογΙας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΄Εχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η επική ποίηση της αρχαϊκής εποχής (΄Ομηρος, Ησίοδος, Επικός Κύκλος), η μετρική και το επίγραμμα (κλασικό και ελληνιστικό). ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Epic Grief: Personal Laments in Homer΄s Iliad (Walter de Gruyter, 2004), καθώς και άρθρα σχετικά με τον ΄Ομηρο, τον Ησίοδο, το Βακχυλίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και το Ελληνιστικό Επίγραμμα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ετοιμάζει εκτενή μελέτη για τα αττικά επιτύμβια επιγράμματα (έμμετρες επιγραφές) του 4ου αι. π.Χ.

Ο Ανδρέας Φουντουλάκης σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Phil., Ph.D.) στο University of Manchester της Μ. Βρετανίας, όπου ειδικεύτηκε στο αρχαίο δράμα. Έχει διδάξει στο Lancashire College και στο University of Manchester της Μ. Βρετανίας, καθώς και στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου υπηρετεί ως Λέκτορας Ελληνικής Φιλολογίας και θεατρικής Παιδείας. Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, όπως στα Acta Antiqua, Maia, L΄ Antiquite Classique, Zeitschrift fur Papyrologie und Epigraphik, Classica et Mediaevalia Mnemosyne κ.ά.

Ο Βασίλης Α. Φυντίκογλου, απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιώς, έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Κλασική Φιλολογία. Εργάστηκε στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν πρωτίστως τη λατινική ποίηση του 1ου αι. π.Χ. και τις σχέσεις της με την ελληνιστική ποιητική θεωρία και πράξη· επίσης έχει γράψει άρθρα για τον Καλλιμαχο, τον λόγο του Κικέρωνα pro Caedio και για την ρωμαϊκή προσευχή. Δαπάνη του Ενυαλείου Κληροδοτήματος έχει εκδοθεί από το Α.Π.Θ., η διατριβή του με τίτλο "Ταπεινή φιλοξενία". Μορφή και λειτουργία του μοτίβου στον καλλιμαχικό και ρωμαϊκό Νεοτερισμό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.