Το πλιάτσικο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το πλιάτσικο

Μυθιστόρημα

Georgi Grozdev

10.60€ -10% 9.54€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789607528759

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Μανδραγόρας

«Ξαφνικά το άπλετο φως του προβολέα χιμάει στο γυμνό ξέφωτο. Το αγριογούρουνο σηκώνει τη μουσούδα του. Βρίσκεται μπροστά στην κρυψώνα του Γερμανού. Ακριβώς μετωπικά. Δύσκολος στόχος. Ανοιγοκλείνει τα μάτια του αμήχανα. Σαν να ψάχνει κάτι. Ο ήχος του πυροβολισμού προλαβαίνει τις αντιδράσεις του. Ήδη σπαρταράει στην ανηφόρα κλοτσώντας. Πεθαίνει με τη γλώσσα δαγκωμένη. Το αίμα του κυλάει αργά μέσα απ’ το τρίχωμα. Το απορροφάει η γη. Σε μια στιγμή ο κάπρος εκσπερματώνει. Μόνο η φύση μπορεί να διανοηθεί κάτι τέτοιο: Μέσα στο θάνατο να εκραγεί ο οργασμός! Κάπου ψηλά, ο φωτεινός κύκλος του προβολέα θυμίζει διαστημικό πιάτο. Πριν αναχωρήσει για το Υπερπέραν, ο κάπρος έχει αφήσει τον γενετικό του κώδικα. . . Η γη απορροφάει και το σπέρμα. . .»


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χρήστος Χαρτοματσίδης

Χρήστος Χαρτοματσίδης (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε το 1954 στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Γνωρίζει βουλγαρικά, ρωσικά και αγγλικά. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Μανδραγόρας", ενώ επίσης δημοσιεύει διηγήματα και μεταφράσεις στο λογοτεχνικά περιοδικά "Το Δέντρο", "Η Λέξη", "Νέα Πορεία" και "Ιστός". Το 1980 διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο στον Πανβουλγαρικό Διαγωνισμό Διηγήματος και το 1990 απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος του εκδοτικού οίκου "Χ.Γ. Δάνωφ" και του Δήμου Φιλιππούπολης για το μυθιστόρημα "Κιθαρίστας σε ταβέρνα". Το 2003 το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσίασε το δύο του μονόπρακτα "Το ασανσέρ" και "Η έξοδος μετά τις 6μμ απαγορεύεται" με τον ενιαίο τίτλο "Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό", σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη. Το 2008 το Κρατικό Θέατρο της πόλης Σιλίστρα της Βουλγαρίας παρουσίασε το θεατρικό του έργο "Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν" σε σκηνοθεσία Στέφαν Στάιτσεβ. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "O ξένος" (1986) "H νύχτα των εμβρύων", εκδ. Νικολαΐδης (1989), τα διηγήματα: "Tο παλιό κτίριο", εκδ. "Nεφέλη" (1991), "Φωτο-Veritas", εκδ. "Μεταίχμιο" (2003), και τα μυθιστορήματα: "Κιθαρίστας σε ταβέρνα", εκδ. "Πατάκης" (1996), "Oι περιπέτειες του Μπρέγκα", εκδ. "Πατάκης", (2001), "Μια εταίρα θυμάται", εκδ. Ελληνικά Γράμματα (2009), "Είναι κάπου αλλού η γιορτή", Τόπος (2011), και τα θεατρικά έργα "Οι εφιάλτες του δήµιου Σανσόν", Μανδραγόρας, (2009) και "Λίλια", Μανδραγόρας (2016). Πρόσφατα, το διήγηµά του µε ελληνικό τίτλο "Ο Σούπερ G από την Καλκάντζα" εξεδόθη στα βουλγαρικά µε τίτλο "Ιερό παιδί".


Georgi Grozdev

Georgi Grozdev (Συγγραφέας)

Ο συγγραφέας Γκεόργκι Γρόζντεβ (1957) έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Το 1991 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο "Balkani" και από το Μάιο του 2002, στη σειρά Βαλκανική Βιβλιοθήκη, παρουσιάζει, ελεύθερος από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος για πρώτη φορά στη βουλγαρική λογοτεχνική και πολιτιστική ιστορία, γνωστούς συγγραφείς από όλες τις βαλκανικές χώρες: μεταξύ άλλων τους Ίβο Άντριτς, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Ήδη έχει εκδώσει στα βουλγαρικά έντεκα Έλληνες ποιητές και συγγραφείς, μια εκδοτική δραστηριότητα που δεν έχει το ανάλογό της στα Βαλκάνια. Ιδρυτής και αρχισυντάκτης του δίγλωσσου (βουλγαρικά-αγγλικά) περιοδικού "Λογοτεχνικά Βαλκάνια" και μέλος του βουλγαρικού κέντρου PEN, βραβεύθηκε το 2002 με το εθνικό βραβείο διηγήματος "Ελίν Πελίν". Έχει γράψει δέκα βιβλία με διηγήματα και νουβέλες. Πεζά κείμενα του έχουν μεταφραστεί στην Ελλάδα, Αγγλία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, ΠΔΓΜ και Μαυροβούνιο. Το μυθιστόρημά του "Πλιάτσικο" (2004) έχει ήδη μεταφραστεί στα σέρβικα, σκοπιανά, αγγλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
108
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.318 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση