Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα Σούτσεια
(Ήτοι ο Παναγιώτης Σούτσος εν δραματικοίς και θεατρικοίς πράγμασι εξεταζόμενος: Μελέτες στην ελληνική ρομαντική δραματουργία 1830-1850)
Συγγραφέας:   Walter Puchner


Offer
Ο τίτλος της συλλογής μελετημάτων για το δραματικό έργο του Παναγιώτη Σούτσου παραπέμπει στη γνωστή (ανώνυμα δημοσιευμένη) σκωπτική απάντηση του Κωνστ. Ασώπιου, "Τα Σούτσεια, ήτοι ο Κύριος Παναγιώτης Σούτσος εν γραμματικοίς, εν φιλολόγοις, εν σχολάρχαις, εν μετρικοίς και εν ποιηταίς εξεταζόμενος", Αθήνα 1853, στο μανιφέστο του Σούτσου, "Νέα Σχολή του γραφομένου λόγου ή Ανάστασις της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης εννοούμενης υπό πάντων", Αθήνα 1853, όπου ο συγγραφέας του κάνει μια αφελή και μεγαλόστομη προσπάθεια να εμφανίσει τον εαυτό του ως Κοραή της αρχαΐζουσας.

Το δοκίμιο αυτό ήταν η αφορμή μιας θύελλας αντιδράσεων και διενέξεων αποτελεί τομή στις εξελίξεις γύρω από το γλωσσικό ζήτημα. Μολοντούτο η διακειμενική αναφορά του τίτλου αυτού του τόμου δεν έχει σατιρική χροιά, αλλά παραπέμπει με σαφήνεια στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν το δραματικό έργο του Παν. Σούτσου είχε πλέον ολοκληρωθεί: και τα πέντε αυτά δραματικά έργα αποτελούν την πιο ακραία έκφανση του Ρομαντισμού στην ελληνική δραματολογία του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Ο Παναγιώτης Σούτσος είναι ο κύριος εκφραστής του ακραιφνούς Ρομαντισμού ανάμεσα στους δραματουργούς του νεοελληνικού θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1830-1850.

Η ελληνική ρομαντική δραματογραφία έχει παρεξηγηθεί από την κριτική και τους μελετητές σχεδόν έως σήμερα, ενώ τα μελετήματα του τόμου αυτού προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αναγνώριση της ελληνικής ρομαντικής γραφής στη δραματουργία.

21χ15 εκ., 594 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Ονομασία σειράς: Θεατρικοί Τόποι
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.209 (Νεοελληνικά θεατρικά έργα - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Π. Πεφάνης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-02-2128-2
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2128-6
Βάρος: 0.827 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
37.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Puchner, Walter
Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 200 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.