Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ταυτότητα και ΜΜΕ στη σύγχρονη Ελλάδα

Offer
Τα τελευταία χρόνια ο όρος "ταυτότητα" έχει προκαλέσει σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον πολλών μελετητών από διάφορους ερευνητικούς χώρους, μεταξύ των οποίων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα με την επέκταση και την εντατικοποίηση των επικοινωνιακών συστημάτων σε διεθνές επίπεδο και την καταλυτική διείσδυση τους στο καθημερινό γίγνεσθαι, διαμεσολαβούν και κατασκευάζουν ή καλύτερα μεσοποιούν -ίσως περισσότερο από ποτέ και από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό- την κοινωνική πραγματικότητα στο κοινό. Η απάντηση στο ερώτημα "ποιος είμαι", δίδεται ολοένα και περισσότερο από τα περιεχόμενα και την τεχνική δομή, ή αλλιώς τη "γραμματική" των ΜΜΕ. Σκοπός του βιβλίου είναι να διαφωτίσει διάφορες πτυχές του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος αυτού θέματος και να διευρύνει τον προβληματισμό αναφορικά με το ρόλο των ΜΜΕ κυρίως ατή διαμόρφωση συλλογικών ταυτοτήτων.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην Ελλάδα, μία χώρα όπου η μελέτη του παραπάνω ρόλου των ΜΜΕ βρίσκεται μάλλον σε εμβρυακή μορφή. Πώς, λοιπόν, διαμορφώνεται η ελληνική εθνική ταυτότητα στο πλαίσιο του σύγχρονου πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι; Το να είσαι Έλληνας σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι ταυτοχρόνως Ευρωπαίος ή πολίτης τον κόσμου; Ο Έλληνας της διασποράς είναι τελικά ένας Έλληνας που ζει μακριά από την πατρίδα ή κατά κύριο λόγο ένας πολίτης της χώρας στην οποία ζει, ο οποίος απλώς έχει ελληνική καταγωγή; Πώς η προκατάληψη και ο φόβος για τους μετανάστες και τις μειονότητες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της ελληνικής εθνικής ταυτότητας; Μήπως οι εθνικιστικές δοξασίες και τα στερεότυπα αποτελούν ακόμα και σήμερα μέσα για την ενίσχυση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας; Και τελικά ποιος ο ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ σε όλα τα παραπάνω;


Σημείωση: Πρόλογος: Νίκος Δεμερτζής.

21χ14 εκ., 362 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνία, Πολιτική και Μέσα Επικοινωνίας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.8 (Εθνολογία ), 302.234 95 (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Νίκος Δεμερτζής (Υπεύθυνος Σειράς) , Μαρία Κοντοχρήστου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-02-2160-2
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2160-Χ
Βάρος: 0.541 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
5.94
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

3.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μύρια Γεωργίου διδάσκει διεθνείς επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο του Λίντς.

Η Μαρία Κοντοχρήστου διδάσκει Πολιτιστική Πολιτική και Διοίκηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η Στέλλα Λαδή εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης για Ευρωπαϊκά θέματα στο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Διονύσης Πάνος είναι διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Άννα Παρασκευοπούλου είναι Research Fellow στο London Metropolitan University.

Η Αθηνά Σκουλαρίκη είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Paris II (Pantheon-Assas).

Ο Γιώργος Τερζής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Vesalious College, Vrije Universiteit Brussel.

Η Άννα Τριανταφυλλίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Senior Research Fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στην Αθήνα και συγγραφέας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.