>. Μ΄ αυτές τις 20 λέξεις σκιαγραφείται ο Μακεδονικός Αγώνας, κατά το 1907 και το 1908, στην περιοχή των Σερρών στον 140 τόμο της Ιστορίας του ελληνικού έθνους. Στις δυόμισι αυτές σειρές"/> Η μάχη της Δοβίστας (14 Ιουλίου 1907) : CaptainBook.gr - Το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.
Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η μάχη της Δοβίστας (14 Ιουλίου 1907)
(Ο μακεδονικός αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία: Τα γεγονότα που συντάραξαν τα Δαρνακοχώρια και τις Σέρρες και έφεραν στα πρόθυρα του πολέμου Ελλάδα και Τουρκία)
Συγγραφέας:   Βασίλης Σ. Κάρτσιος


Η μάχη της Δοβίστας (14 Ιουλίου 1907)
"Στην ανατολική Μακεδονία η οργάνωση είχε στηριχθεί σε τοπικούς αρχηγούς στις Σέρρες, την Αλιστράτη και τη Ζίχνα, όπως ο Ζέρβας (Δούκας)>>.
Μ΄ αυτές τις 20 λέξεις σκιαγραφείται ο Μακεδονικός Αγώνας, κατά το 1907 και το 1908, στην περιοχή των Σερρών στον 140 τόμο της Ιστορίας του ελληνικού έθνους.
Στις δυόμισι αυτές σειρές δεν μπορεί να "χωρέσει" αυτό που έγραψε ο ηρωικός πρόξενος των Σερρών Αντώνιος Σακτούρης στα απομνημονεύματά του για τη θητεία του στη μαρτυρική πόλη των Σερρών:
"... Καθ΄ όλην την τριετίαν, που έμεινα εκεί, δεν ενθυμούμαι να εκοιμήθην μίαν καν νύκτα, χωρίς διακοπήν. Διότι ήρχοντο να μου αναγγείλουν ότι ο δείνα εδολοφονήθη, η τάδε συμπλοκή εγένετο, αυτός ο εμπρησμός ή εκείνη η λεηλασία. Ουδέ ώρα ανάπαυλα... Το προξενείο των Σερρών ήτο ουσιαστικώς σαν ένα αρχηγείον εις πολεμικόν μέτωπον και επεβάλλετο αδιάκοπος αγρυπνία".
Οι δυόμισι αυτές σειρές δεν συνάδουν με αυτό που έγραψε ο μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσόστομος σε αναφορά του προς το Πατριαρχείο, αναφερόμενος στο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κομπόκη στην Καλλιθέα Δράμας, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα:
"Το παρελθόν είναι σκοτεινή άβυσσος, το παρόν κοιλάς κλαυθμώνος, το μέλλον είναι αφεγγές και ασέληνον".
Η αντίφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για έναν ερευνητή και ιστορικό, τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί γέννημα θρέμμα μίας περιοχής για την οποία ο Σακτούρης έγραψε: "... αι Σέρραις υπήρξαν η αστείρευτος κρήνη του Ελληνικού φρονηματισμού της Ανατολικής Μακεδονίας. Δια τούτο ο Ελληνικός αυτός φάρος ήτο ο στόχος της Βουλγαρικής μανίας και ευνόητος η λύσσα, μεθ΄ ης, θέλοντες να υπερισχύσουν οι Σχισματικοί, συμπεριφέροντο προς τας "Άθήνας της Μακεδονίας"".

Η αντίφαση αυτή υπήρξε το ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου που κρατάτε στα χέρια σας. Η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου αυτού άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1998 με την έκδοση, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, του τρίτου τόμου της τριλογίας για το Μακεδονικό Αγώνα με τίτλο "Η τελευταία φάση της ένοπλης αναμέτρησης στη Μακεδονία (1907-1908)", που περιλαμβάνει 100 έγγραφα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, και ορισμένα από τα οποία αναφέρονται στη δράση των ανταρτικών ομάδων στην ανατολική Μακεδονία. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Σημείωση: Περιλαμβάνει όλα τα ονόματα των μακεδονομάχων του Ν. Σερρών και της Στρωμνίτσας.

24χ17 εκ., 172 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.6 (Ελλάς - Ιστορία - 1900-), 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία)
ISBN: 978-960-454-045-7
ISBN (10ψήφιο): 960-454-045-9
Βάρος: 0.38 κιλά
Εκδότης: Ερωδιός
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
16.31
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.30
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Βασίλειος Σ. Κάρτσιος γεννήθηκε στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς (Δοβίστα) Σερρών το 1959. Οι πρόγονοί του, και από τους δύο γονείς του, εντοπίζονται στη Δοβίστα έως και τις αρχές του 18ου αιώνα. Έχει εργασθεί επί 17 συνεχή έτη ως δημοσιογράφος σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, γραφεία τύπου και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος δημοσιογραφικής σχολής και πτυχιούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει προγράμματα desktop publishing στους υπολογιστές και εξειδικεύτηκε στη δημιουργία εφαρμογών συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Από το 1997 είναι υπάλληλος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.