Ζητήματα διαλεκτικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ζητήματα διαλεκτικής

Μια φιλοσοφική θεώρηση

Σωκράτης Δεληβογιατζής

26.49€ -0% 26.36€

Ένας νέος ορισμός της διαλεκτικής θα τη διαχώριζε από διατυπώσεις ολιστικού ή μεταφυσικού (αφηρημένου, παγιωτικού) χαρακτήρα και θα την τοποθετούσε σε ένα ταυτόχρονα θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπου το πραγματικό δε θα νοούνταν παρά ως ένα σύνολο σχέσεων, ποτέ οριστικών ούτε τελειωμένων. Μια τέτοια διαλεκτική θα ενεργοποιούσε, βέβαια, το στοιχείο της άρνησης μα θα απέβαλλε το ιδεαλιστικό της περίβλημα (: ιδέα, ένα, ίδιο)· θα εξέφραζε την ένταση των αντίθετων και των αντιφατικών (των πρώτων σε πραγματικό, των δεύτερων σε λογικό επίπεδο) με την έννοια ότι θα δρούσε αποπαγιωτικά απέναντι τόσο στο σκεπτικισμό όσο και στο δογματισμό...
Η άρνηση δεν εξαντλείται στο να αποκλείει το θετικό, αλλά το αναδημιουργεί πέρα από τα επιφανειακά όριά του, το καταστρέφει και το διατηρεί· και υπηρετεί τη διαλεκτική, στο μέτρο που λειτουργεί εναντίον του εαυτού της ως αφηρημένης ή άμεσης άρνησης και που θεμελιώνει την αντίφαση θεμελιώνοντας την υπέρβασή της. Η τελευταία υποβάλλει ένα αποστασιοποιημένο ον, απέναντι στο οποίο η απόσταση είναι δεσμός και με το οποίο δε θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση. Τούτο προετοιμάζει και μια ριζική αναθεώρηση των συνηθισμένων εννοιών υποκειμένου-αντικειμένου: δεν αρκεί μόνο να δούμε το αντικείμενο υποκειμενικά και το υποκείμενο αντικειμενικά, να διευθετήσουμε δηλαδή την κοινή ζωή των αντιθέτων με την επαναφορά της αντίφασης σε μια διαφορά σχέσεων· χρειάζεται, πέρα από μια πρώτη «σχετικοποίηση», να διερευνήσουμε την αναγκαιότητα συνύπαρξης και περάσματος του ενός στο άλλο σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ενώ η πάλη των αντιθέτων είναι ανυπόθετη και απόλυτη, η ενότητά τους εξαρτημένη και σχετική. Έτσι, κάθε ολοκλήρωση δεν μπορεί παρά να παραμένει ελλιπής, αφού δε διαχωρίζεται από το γίγνεσθαί της, που εξ ορισμού ενέχει τη δύναμη αυτοαναίρεσης. Η πολιτική διάσταση της διαλεκτικής δε νοείται, λοιπόν, μακριά από την ιστορικότητά της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σωκράτης Δεληβογιατζής

Σωκράτης Δεληβογιατζής (Συγγραφέας)

Ο Σωκράτης Δεληβογιατζής (1952) είναι καθηγητής της φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (από το 1993) και διετέλεσε (ή διατελεί) πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Από το 1980 διδάσκει φιλοσοφία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Αθήνας. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει λάβει μέρος κατ΄ επανάληψη σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εξέδωσε βιβλία και δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες σε ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
369
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.565 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση